Νέο τοπίο διαμορφώνεται πλέον στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των ΠΕΠ των Περιφερειών, όπως αποτυπώνει εξαιρετικώς επείγουσα Επιστολή του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ι.Τσακίρη, και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, Δ.Σκάλκου.  Απευθύνονται, μεταξύ άλλων, στους Περιφερειάρχες,  στις Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης Περιφερειακών Προγραμμάτων, στις Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων κλπ.

Η Επιστολή έχει μείζονα σημασία και για τα έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με το περιεχόμενό της να είναι αποκαλυπτικό για το τι μέλλει γενέσθαι, ιδίως όσον αφορά τις ανατροπές στα μη συμβασιοποιημένα έργα.

Ερωτηθής σχετικά από το Nafpaktianews ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας,δε θέλησε να τοποθετηθεί ακριβώς στο ζήτημα,πριν έχει στα χέρια του στοιχεία που να πιστοποιούν αυτό το γεγονός,ωστόσο έκανε εκτίμηση,ότι αν συμβεί,θα αλλάξει όχι μόνο η φιλοσοφία και ο τρόπος που κινούμασταν μέχρι τώρα,αλλά και το επίπεδο διαβίωσής μας.

Γ.Γκίζας:Ο επανασχεδιασμός των έργων να γίνει με κριτήρια υπέρ των κοινωνιών.

Με κριτήρια υπέρχ των κοινωνιών θα πρέπει να γίνει ο επανασχεδιασμός σε κεντρικό επίπεδο,όσο αφορά τις χρηματοδοτήσεις μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος του ΕΣΠΑ και μέσω των ΠΕΠ των περιφερειών.Δεν μπορούμε να αφήσουμε αθωράκιστες τις κοινωνίες.Και τα έργα,είναι η ζωή των κοινωνιών.Είναι το επίπεδο της διαβίωσης.Δεν μπορούν να ανασταλλούν ζωτικής σημασίας δράσεις για τον τόπο μας και να δαπανόνται χρήματα μέσω εταιριών αφιδώς.Εκτίμησε ωστόσο ότι σε αυτή τη φάση,τα συμβασιοποιημένα έργα δεν θα έχουν πρόβλημα και θα τύχουν της συνέχισης των χρηματοδοτήσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,φαίνεται ότι η  10η Απριλίου τίθεται ως καταληκτική προθεσμία για τις δράσεις που δεν έχουν ακόμα συμβασιοποιηθεί, αλλά υπάρχουν “επαρκείς λόγοι άμεσης προώθησής τους”. Αυτές θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, προκειμένου να λάβουν σύμφωνη γνώμη.  

Συγκεκριμένα, ο προγραμματισμός εξειδικεύσεων, προσκλήσεων, εντάξεων κλπ για τέτοιες δράσεις, και εφόσον αυτές αποτελούν ανελαστικές υποχρεώσεις / δεσμεύσεις, θα πρέπει να αποσταλούν ηλεκτρονικά έως αύριο.

Όπως επισημαίνεται στην  Επιστολή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με τα Κράτη-Μέλη, προχωρά σε νέα τροποποίηση των Κανονισμών, προκειμένου να παράσχει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ), ώστε αυτοί να κατευθυνθούν και να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του covid-19.  Όσον αφορά πάντως τα συμβασιοποιημένα έργα, τονίζεται πως θα πρέπει να συνεχιστούν με το μέγιστο δυνατό ρυθμό υλοποίησης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εμπρόθεσμη ολοκλήρωσή τους εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή απορρόφηση των πιστώσεων για το 2020.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...