ΣΤΙΣ 17:30 Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ – ΤΡΟΪΚΑΝΩΝ
ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ, ΓΙΑ ΝΕΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ!
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ!
ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!
Τα καυτά θέματα της αξιολόγησης, άρχισαν να ανοίγουν στο υπόγειο του Χίλτον! Το ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα Εργασιακά, που για πρώτη φορά, σε αυτό τον κύκλο συναντήσεων, θα ανοίξουν στην συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, με τους δανειστές, στις 17:30. Μέχρι τώρα, εξετάστηκαν ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και οι αλλαγές στα φορολογικά και οι εξελίξεις στις τράπεζες.
Πληροφορίες από την καρδιά της διαπραγμάτευσης, κάνουν λόγο για κοινή βούληση κυβέρνησης και Θεσμών, να κλείσε γρήγορα η αξιολόγηση.
Σε αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με ίδιες πηγές, η διαπραγμάτευση θα συνεχίσουν συνεχίζονται και εξ αποστάσεως, αφού αποχωρήσουν τα κλιμάκια στις 27 Οκτωβρίου. Στόχος, η συμφωνία μέχρι το EuroWorking Group στα τέλη Νοεμβρίου και πολιτική επικύρωση στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Τελικός στόχος, να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και μέχρι τα Χριστούγεννα να βρεθεί λύση στα νέα μέτρα στα οποία έχουν δεσμευτεί οι δανειστές.
Αν και οι πρώτες συναντήσεις της ημέρας, ήταν μία επισκόπηση των βασικών πεδίων της δεύτερης αξιολόγησης, από τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και τους επικεφαλής διαπραγματευτές των δανειστών.
Στη συνάντηση συζητήθηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί και επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί. Όμως τα περιθώρια είναι ασφυκτικά, καθώς ο πρώτος κύκλος των συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου.
Στο κομμάτι του υπουργείου Οικονομίας και συγκεκριμένα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ανώτατος παράγοντας τόνιζε μετά την συνάντηση, ότι υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά που θα πρέπει να γίνει σε τεχνικά θέματα τα οποία αφορούν τις κατηγορίες και τα κριτήρια των επιχειρήσεων που θα εντάσσονται στο νόμο αλλά και της διαδικασίας διαγραφών οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Υπάρχει συμφωνία, να εξαιρείται από τη διαγραφή ο ΦΠΑ, ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών και οι ασφαλιστικές εισφορές. Για το ποσό της κύριας οφειλής θα προβλέπεται κούρεμα, αλλά θα είναι η ύστατη λύση.
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα υπάρχουν κριτήρια για το ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να μπουν στην ρύθμιση και δεν θα αφορά όλες όσες κριθούν βιώσιμες, όπως ήταν η αρχική εικόνα που είχε δοθεί. Η εκτίμηση, είναι ότι οι δανειστές ζητούν αυστηρότερα κριτήρια για την υπαγωγή των επιχειρήσεων, για να «ξεσκαρτάρει» η αγορά. Όμως μέχρι στιγμής, αυτού ούτε επιβεβαιώθηκε ούτε διαψεύστηκε από τους αρμοδίους. Η συζήτηση για αυτό το θέμα, θα συνεχιστεί την επόμενη Τετάρτη
Μέχρι τέλος τους μήνα οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών!
Τους τροϊκανούς, επισκέφθηκε και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας. Οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα «τρέχουν» με ταχύτητες αστραπή και στην ατζέντα βρέθηκαν τα κόκκινα δάνεια και οι αλλαγές στις διοικήσεις των Ιδρυμάτων.
Κατά τη συνάντηση με τον διοικητή της ΤτΕ, συμφωνήθηκε ότι οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου.
Στο κομμάτι των «κόκκινων» δανείων, μετά την συνάντηση, υψηλόβαθμο στέλεχος της ΤτΕ εξέφρασε ικανοποίηση, για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τις τράπεζες, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 στην ανάσχεση της ανοδικής πορείας των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Παράλληλα μηνύματα και σενάρια για μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ!
Μπορεί από την κυβέρνηση να έχουν απορρίψει τις μειώσεις των δανειστών για νέο «ψαλίδι» στο αφορολόγητο, αλλά οι ξένοι επιμένουν.
Τώρα, η πρόταση έρχεται μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου με εισηγήσεις της, θεωρεί ως βιώσιμη λύση για την εξοικονόμηση περίπου 0,5% του ΑΕΠ, την αλλαγή του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ.
Οι δανειστές, θέλουν να πληρώνουν φόρους περισσότεροι φορολογούμενοι, ακόμα και αν έχουν ελάχιστα εισοδήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν παροσιάσει, στην Ελλάδα περίπου το 50% των φορολογούμενων εν πληρώνει φόρο, ενώ τα ανάλογα νούμερα στην Ευρώπη, είναι κοντά στο 8-10%
Η Παγκόσμια Τράπεζα, έχει συμβουλευτικό ρόλο στη διαπραγμάτευση και σε ένα από τα σενάρια που προτείνει, προβλέπει το κούρεμα του αφορολόγητου, από 8.636 ευρώ στα 5.000. Από την εξοικονόμηση που θα προκύψει, προτείνουν να καλυφθεί μέρος των δαπανών για την προνοιακή πολιτική και την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Στο κομμάτι των φοροαπαλλαγών, οι δανειστές έχουν σαφή θέση υπέρ της κατάργησής τους και έχουν βάλει στο μάτι, ειδικά 30 επιδόματα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το σύνολο των 200 επιδομάτων που υπάρχουν.
Πηγή: