Ανοσοποιητικό σύστημα: Πώς να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας αυτό το χειμώνα

Ανοσοποιητικό σύστημα: Πώς να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας αυτό το χειμώνα
Ανοσοποιητικό σύστημα: Πώς να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας αυτό το χειμώναΚάθε χειμώνα αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα: νιώθουμε ότι είμαστε ευάλωτοι σε ιώσεις και κρυολογήματα ενώ υπάρχουν πάντα κάποιοι στο περιβάλλον μας που φαίνεται να έχουν ανοσία σε αυτά. Κάθε χρόνο υποσχόμαστε στον εαυτό μας ότι θα προσέχουμε περισσότερο, αλλά τις περισσότερες φορές ξεχνιόμαστε. Μήπως φέτος ήρθε η στιγμή να κάνουμε τη διαφορά; Ποιες κινήσεις θα μας βοηθήσουν στο να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας;

Το βέβαιο είναι ότι η φετινή χρονιά δεν είναι όπως οι προηγούμενες. Στο βαθμό που προσέχουμε να μην κολλήσουμε τον νέο ιό, καταφέρνουμε να προφυλασσόμαστε έως κάποιο σημείο και από τις χειμωνιάτικες, κοινές ιώσεις. Οι μάσκες και η αυστηρή υγιεινή των χεριών μειώνει την εξάπλωση και της κοινής γρίπης.

Όμως το βέβαιο είναι ότι αυτό δεν φτάνει. Και δεν χρειάζεται να φτάσουμε μέχρι το γιατρό, αφού είναι βέβαιο πως εκεί θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε άλλες καταστάσεις. Υπάρχει φυσικός τρόπος να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα ώστε ο οργανισμός μας να είναι πιο ανθεκτικός σε ξένους εισβολείς; Ναι υπάρχει.

Ένα πολύτιμο εργαλείο μας είναι η διατροφή. Έχουν γραφτεί τόσα πολλά για τα θρεπτικά συστατικά, κι όμως ποτέ δεν είναι αρκετά για να δείξουμε πόσο τα χρειαζόμαστε. Επιλέγουμε φέτος περισσότερα φρούτα, λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτεΐνη. Μειώνουμε τη ζάχαρη, η οποία αυξάνει τις φλεγμονές και πίνουμε αρκετό νερό (σε θερμοκρασία δωματίου) για να βεβαιωθούμε ότι το σώμα μας είναι ικανοποιητικά ενυδατωμένο όπως αναφέρει το enallaktikidrasi.com.

Σε περίπτωση που γνωρίζετε ότι έχετε έλλειψη κάποιας βιταμίνης ή μετάλλου, μπορείτε να προμηθευτείτε συμπληρώματα διατροφής. Τονίζουμε εδώ για άλλη μια φορά ότι τα συμπληρώματα λειτουργούν καθαρά συμπληρωματικά και δεν υποκαθιστούν τις κανονικές τροφές. Αν καταναλωθούν αλόγιστα, το βέβαιο είναι ότι δεν φέρνουν κανένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι βιταμίνες Α, C καθώς και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και D, στηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού ξεκινά κατά ένα μεγάλο μέρος από την καλή πεπτική υγεία. Τα προβιοτικά είναι εδώ το κλειδί, τα οποία προσλαμβάνουμε είτε μέσω των τροφών είτε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής. Με αυτό τον τρόπο, τα καλά βακτήρια του εντέρου εξουδετερώνουν τους ξένους εισβολείς – μικρόβια.

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι το 70% του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται στο έντερο, το οποίο, εάν διατηρείται υγιές, θα μπορεί να αντιμετωπίζει τους ιούς και τα κακά βακτήρια. Πολύ καλή πηγή προβιοτικών είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλα τρόφιμα στα οποία τα προβιοτικά προστίθενται κατά την επεξεργασία τους.

Αμέσως μετά χρειάζεται να εστιάσουμε στην άσκηση του σώματος. Γυμναστείτε για 20 με 30 λεπτά 3 φορές την εβδομάδα (το λιγότερο). Η σωματική άσκηση βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού αυξάνοντας τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων, που ρόλος τους είναι να επιτίθενται στους ιούς. Μη διστάσετε να πειραματιστείτε με διάφορα είδη άσκησης (ακόμα και ο χορός είναι ευεργετικός).

Στη συνέχεια, ένας παράγοντας που συνεισφέρει στο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι ο ύπνος, δηλαδή η επαρκής ξεκούραση. Κοιμηθείτε 7-8 ώρες την ημέρα, καθώς η μόνιμη έλλειψη ύπνου συνδέεται με την μείωση των Τ-λεμφοκυττάρων και επομένως με την πεσμένη απόδοση του ανοσοποιητικού.

Τέλος, διαχειριστείτε με όσο το δυνατόν πιο υγιείς τρόπους το καταστρεπτικό και ψυχοφθόρο στρες της καθημερινότητας. Το στρες επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω της ανισορροπίας των ορμονών. Μια πρώτη αποτελεσματική μέθοδος είναι η ψυχοθεραπεία, αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι πιο άμεσοι και στιγμιαίοι τρόποι, όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός, η μουσική, το γέλιο, το παιχνίδι, το μασάζ.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...