Αντικειμενικές αξίες: Αναλυτικά οι περιοχές που θα υπάρξουν αυξήσεις

Αντικειμενικές αξίες: Αναλυτικά οι περιοχές που θα υπάρξουν αυξήσεις
Αντικειμενικές αξίες: Αναλυτικά οι περιοχές που θα υπάρξουν αυξήσεις


16/02/2020 – 08:26

Κινητικότητα παρατηρείται στο ζήτημα της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές.

Οι ιδιώτες εκτιμητές έχουν σηκώσει τα μανίκια με αυτοψίες και συλλογή στοιχείων στις περιοχές που έχει αναλάβει ο καθένας και τον Μάιο τα ακίνητα σε όλη τη χώρα θα έχουν νέες αξίες, ενώ για πρώτη φορά περίπου 2.900 περιοχές θα αποκτήσουν τιμές ζώνης.

Με τις τιμές πώλησης των κατοικιών να βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, τα πρώτα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι εκτιμητές δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, αυξήσεις στις αντικειμενικές κατά μέσο όρο 20% σε πολλές περιοχές της χώρας. Ειδικά εκεί που η ψαλίδα μεταξύ των τιμών της αγοράς και των τιμών της Εφορίας είναι ανοιχτή και ο χάρτης της κτηματαγοράς έχει ανατραπεί από το φαινόμενο Airbnb και τη Golden Visa που κυνηγάνε στη χώρα μας Κινέζοι, Ρώσοι, Λιβανέζοι, Τούρκοι και Αιγύπτιοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, τους συμβολαιογράφους, τα μεσιτικά γραφεία, τους αναλυτές των τραπεζών, οι τιμές πώλησης των κατοικιών τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου, της Θεσσαλονίκης και των μεγάλων πόλεων της χώρας έχουν πάρει τα πάνω τους. Οι αυξημένες τιμές πώλησης των κατοικιών αναμένεται να συμπαρασύρουν προς τα πάνω τις νέες τιμές ζώνης. Ωστόσο σε αρκετές περιοχές οι αντικειμενικές εκτιμάται ότι θα παραμείνουν αμετάβλητες ενώ σε άλλες θα μειωθούν.

 Με βάση τη σημερινή εικόνα της αγοράς, οι περιοχές στις οποίες οι αντικειμενικές αξίες θα βρεθούν στο κόκκινο είναι κυρίως αυτές όπου καταγράφεται μεγάλη διαφορά μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών μετά την τελευταία αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης τον Ιούνιο του 2018.

Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, οι άνθρωποι της κτηματαγοράς περιμένουν να δουν τις αντικειμενικές αξίες να αυξάνονται σε:

Συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως Εξάρχεια, Κυψέλη, Πατήσια, Ευελπίδων, Κουκάκι, Κολωνάκι, Αμπελόκηποι, Παγκράτι, Ιλίσια, Σύνταγμα, Χίλτον. Στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές πώλησης των κατοικιών σημείωσαν το 2019 αύξηση πάνω από 25%. Η μέση τιμή πώλησης των κατοικιών στην καρδιά του Λεκανοπεδίου έχει διαμορφωθεί στα 1.549 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ενα νεόδμητο διαμέρισμα στο Κουκάκι 80 τ.μ. πωλείται ακόμα και πάνω από 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ενώ η τιμή πώλησης μιας καινούργιας κατοικίας στα Πατήσια 100 τ.μ. φθάνει ακόμη τα 2.350 ευρώ το τετραγωνικό.
Περιοχές των νότιων προαστίων: Η Αθηναϊκή Ριβιέρα έχει γίνει πόλος έλξης ξένων αλλά και Ελλήνων που επενδύουν στο εγχώριο real estate. Τους τελευταίους μήνες οι τιμές έχουν τραβήξει την ανηφόρα. Η μέση τιμή πώλησης των κατοικιών στα νότια προάστια της Αττικής έχει διαμορφωθεί στα 2.576 ευρώ το τετραγωνικό, με τις τιμές να κινούνται ακόμα υψηλότερα στην παραλιακή ζώνη της Γλυφάδας, της Βούλας, της Βουλιαγμένης, του Ελληνικού. Στις περιοχές αυτές καταγράφονται σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών οι οποίες αποτελούν πυξίδα για τις νέες τιμές της Εφορίας. Για παράδειγμα, η τιμή πώλησης ενός νεόδμητου διαμερίσματος 80 τ.μ. στη Γλυφάδα (Γκολφ) φθάνει ή και υπερβαίνει τα 4.000 ευρώ το τετραγωνικό ενώ στη Βούλα (Πανόραμα) ανέρχεται σε 3.800 ευρώ το τετραγωνικό.

Πειραιάς και προάστια Αττικής: Στον Πειραιά οι τιμές πώλησης ακινήτων αυξήθηκαν το 2019 κατά 16,3% ενώ ελκυστικά έχουν γίνει και τα δυτικά προάστια. Ετσι, μεγαλύτερες τιμές ζώνης θα δουν πολλά προάστια του Λεκανοπεδίου τα οποία το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει τα πάνω τους, όπως το Μαρούσι, ο Χολαργός, το Χαλάνδρι αλλά και «λαϊκές» συνοικίες στη Νίκαια, στο Αιγάλεω, στο Περιστέρι. Στα βόρεια προάστια του Λεκανοπεδίου οι μέσες τιμές πώλησης των κατοικιών έχουν διαμορφωθεί στα 2.222 ευρώ το τετραγωνικό, στα δυτικά προάστια στα 1.246 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Το ραντάρ στις τιμές πώλησης των νεόδμητων διαμερισμάτων στα δυτικά προάστια της Αττικής δείχνει πάνω από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό όταν οι αντικειμενικές κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα των 800 ή 900 ευρώ το τετραγωνικό.
Περιοχές της Θεσσαλονίκης: Εντυπωσιακή άνοδο σημειώνουν τους τελευταίους μήνες οι τιμές πώλησης των κατοικιών στον Δήμο Θεσσαλονίκης, με τα στοιχεία από τα μεσιτικά γραφεία να δείχνουν αύξηση των τιμών που υπερβαίνει το 28%. Στη συμπρωτεύουσα οι κατοικίες πωλούνται κατά μέσο όρο 1.416 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...