ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Πεταλίδες που τρώνε πλαστικά ανακάλυψαν οι επιστήμονες!

bb
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Πεταλίδες που τρώνε πλαστικά ανακάλυψαν οι επιστήμονες!
Ίχνη πλαστικών έχει στο πεπτικό του σύστημα το 1/3 των πεταλίδων στον Βόρειο Ειρηνικό, ο οποίος έχει μετατραπεί με τα χρόνια σε μια τεράστια χωματερή.
Αυτό προέκυψε από έρευνα του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Scripps στην Καλιφόρνια, που πραγματοποίησε δυο επιστημονικές αποστολές στη θαλάσσια περιοχή.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα από τα είδη πεταλίδων Lepas anatifera και Lepas pacifica.

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν αυτοψίες για να ανιχνεύσουν αν στο πεπτικό τους σύστημα υπήρχαν μικροπλαστικά, ή κομματάκια πλαστικού διαμέτρου ως και πέντε χιλιοστών.

Από τις 385 πεταλίδες που συνέλεξαν, οι 129 είχαν καταπιεί πλαστικά. Οι περισσότερες βρέθηκαν να έχουν ένα έως δυο κομματάκια στο στομάχι τους, 57 είχαν καταπιεί πάνω από τρία πλαστικά κομματάκια, ενώ μια είχε 30 μικροπλαστικά στο πεπτικό της σύστημα.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα πώς τα σωματίδια πλαστικού επηρεάζουν την υγεία των πεταλίδων. Προς το παρόν δεν εντόπισαν προβλήματα στο πεπτικό τους σύστημα ωστόσο, όπως επισημαίνουν, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις είναι άγνωστες.

Σημειώνεται ότι η συμπεριφορά των πεταλίδων δεν συμβάλλει στη μείωση του όγκου των αποβλήτων στον Βόρειο Ειρηνικό, καθώς το πλαστικό μετά την κατάποση αποβάλλεται και πάλι στη θάλασσα ως υπόλειμμα πέψης.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...