Απλήρωτοι από το Μάρτη του 2012 οι παραγωγοί αγροτικών φωτοβολταϊκών

Για πολύμηνες καθυστερήσεις διαμαρτύρονται οι αγρότες που λειτουργούν φωτοβολταϊκούς σταθμούς, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί ακόμη για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος που διέθεσαν στο δίκτυο από τον Μάρτιο του 2012. Ο ΕΣΑΦ καταγγέλλει την μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική από τον ΛΑΓΗΕ, που συνίσταται στη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών του έναντι των επαγγελματικών αγροτών, που λειτουργούν φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Πράγματι η πληρωμή των επαγγελματιών αγροτών καθυστερεί για επτά και πλέον μήνες, δεδομένου ότι δεν έχουν ακόμη πληρωθεί για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος που διέθεσαν στο δίκτυο από τον Μάρτη του 2012 και εφεξής. Αντίθετα καλούνται να καταβάλουν συνεχώς και χωρίς διακοπή τον ΦΠΑ που αναλογεί στα τιμολόγια πώλησης, που έχουν εκδώσει μέχρι σήμερα και τα οποία παραμένουν ανεξόφλητα».

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις των παραπάνω αγροτών (υψηλό ποσό δανείου και ύψος επιτοκίου για την κατασκευή των πάρκων) και την επιβολή της έκτακτης εισφοράς έχουν καταστήσει τη λειτουργία των αγροτικών Φ/Β ελλειμματική και έχουν φέρει τους ιδιοκτήτες τους σε απόγνωση λόγω της αδυναμίας ανταπόκρισης στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
«Είναι κατά συνέπεια απόλυτα αναγκαίο να καταβληθούν άμεσα στους δικαιούχους αγρότες τα οφειλόμενα σ΄ αυτούς ποσά από τον  ΛΑΓΗΕ», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΕΣΑΦ Θωμάς Κουτσουπιάς.

Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τις καθυστερήσεις πληρωμών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά διοργανώνει ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί.

Όπως επισημαίνει, οι καθυστερήσεις υπερβαίνουν το επτάμηνο, ενώ είχαν προηγηθεί μειώσεις των τιμών απορρόφησης της ενέργειας από 25% ως 42%.Ο Σύνδεσμος) υποστηρίζει επίσης ότι γίνεται διακριτή μεταχείριση εις βάρος των μελών του, «που “στριμώχνει” το πρόβλημα της ανεισπραξιμότητας των λογαριασμών ρεύματος από την ΔΕΗ και ολόκληρη την χονδρεμπορική αγορά μέσω των διαχειριστών, αποκλειστικά σε εμάς».

«Απαιτούμε άμεσα» προσθέτει ο ΣΠΕΦ «τα λογής “ρετιρέ” παραγωγών, θερμικών ή ΑΠΕ, θεσμικά κατοχυρωμένων πίσω από ειδικούς λογαριασμούς ή άτυπα πίσω από παράνομους συμψηφισμούς, να αναλάβουν και αυτά, σήμερα κιόλας, το μερίδιο που τους αναλογεί στο πρόβλημα ρευστότητας συμμέτρως».

agronews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...