Αποζημίωση 10 εκατ. δολαρίων για τη δολοφονία Αφροαμερικανού από αστυνομικούς

Αποζημίωση 10 εκατ. δολαρίων για τη δολοφονία Αφροαμερικανού από αστυνομικούς
Αποζημίωση 10 εκατ. δολαρίων για τη δολοφονία Αφροαμερικανού από αστυνομικούς

Σε φιλικό διακανονισμό κατέληξαν ο δήμος του Κολόμπους στο Οχάιο και η οικογένεια άοπλου Αφροαμερικανού που σκότωσαν αστυνομικοί λίγο πριν τα Χριστούγεννα, προκειμένου να μην οδηγηθεί η υπόθεση στα αστικά δικαστήρια.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι συγγενείς του Αντρέ Χιλ θα λάβουν αποζημίωση ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος τους Μπέντζαμιν Κραμπ, που εκπροσωπεί πολλούς Αφροαμερικανούς, θύματα αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο δήμος δέχτηκε να δώσει το όνομα του Αντρέ Χιλ σε ένα γυμνάσιο της συνοικίας όπου διέμενε. «Πλέον, όλοι όσοι ενεπλάκησαν μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία της επούλωσης των πληγών», σημείωσε ο δικηγόρος.

Ο 47χρονος Αντρέ Χιλ σκοτώθηκε στις 22 Δεκεμβρίου από έναν λευκό αστυνομικό της πόλης του Κολόμπους, τον Άνταμ Κόι, σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία.

Εκείνο το βράδυ, οι αστυνομικοί είχαν κληθεί σε μια γειτονιά για υπόθεση ήσσονος σημασίας. Φτάνοντας εκεί, είδαν τον Αντρέ Χιλ στο ανοιχτό γκαράζ ενός σπιτιού και τον πλησίασαν.

Σύμφωνα με το βίντεο που τράβηξε η κάμερα με την οποία ήταν εξοπλισμένος ο Άνταμ Κόι, ο 47χρονος Αφροαμερικανός πλησίασε τον αστυνομικό, κρατώντας στο αριστερό του χέρι ένα κινητό τηλέφωνο – το δεξί του χέρι δεν φαινόταν στα πλάνα. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο αστυνομικός άνοιξε πυρ και ο Χιλ κατέρρευσε στο έδαφος.

Όπως αποδείχτηκε από την έρευνα, ο Χιλ βρισκόταν στο γκαράζ ενός φίλου του, τον οποίο είχε πάει να επισκεφθεί και ήταν άοπλος.

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Κολόμπους, όπου τρεις εβδομάδες νωρίτερα αστυνομικοί είχαν σκοτώσει άλλον έναν Αφροαμερικανό. Σημειώθηκε άλλωστε λίγους μήνες μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, στις 25 Μαΐου 2020 στη Μινεάπολις, τις κινητοποιήσεις που ακολούθησαν και την αναζωπύρωση της δημόσιας συζήτησης για την υπέρμετρη αστυνομική βία στις ΗΠΑ. Στις 21 Απριλίου, ένας άλλος αστυνομικός, πάλι στο Κολόμπους του Οχάιο, πυροβόλησε και σκότωσε μια 16χρονη Αφροαμερικανή στη διάρκεια επεισοδίου.

Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί δήμοι τους τελευταίους μήνες έχουν συμφωνήσει να αποζημιώσουν με αστρονομικά ποσά τα θύματα αστυνομικής βίας και τις οικογένειές τους.

Οι συγγενείς του Φλόιντ, ο οποίος πέθανε από ασφυξία όταν ένας λευκός αστυνομικός γονάτισε στον λαιμό του, θα πάρουν αποζημίωση 27 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο δήμος του Λούιβιλ θα αποζημιώσει εξάλλου με το ποσό των 12 εκατομμυρίων δολαρίων την οικογένεια της Μπριόνα Τέιλορ, μιας νοσηλεύτριας που σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι της από αστυνομικά πυρά.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...