Απόφαση – σταθμός για τους συζυγοκτόνους: Δεν δικαιούνται να κληρονομήσουν τα θύματά τους

Μια δικαστική απόφαση για το στυγερό έγκλημα στη Μακρινίτσα, πριν από δύο χρόνια, ανοίγει τον δρόμο και γι’ άλλες υποθέσεις συζυγοκτονίας
Ένα αποτύπωμα βίας και νοσηρότητας άφησε στη Μακρινίτσα η διπλή δολοφονία που διαπράχθηκε την 5η Απριλίου του 2021, με τον 32χρονο, τότε, δράστη να αφαιρεί τη ζωή της εν διαστάσει συζύγου του και του αδερφού της. Η υπόθεση «πάγωσε» το πανελλήνιο, τη στιγμή που ήρθε να προστεθεί στο σπιράλ της βίας κατά των γυναικών. Προτού συμπληρωθούν δύο χρόνια από την αποτρόπαια ενέργεια, που έφερε στην επιφάνεια τις πιο σκοτεινές πλευρές μιας βαθιά εμμονικής συμπεριφοράς, δικαστική απόφαση – που δημοσιεύει το Θέμα – έρχεται ως δικαίωση για τα θύματα συζυγοκτονίας.

Με τις δολοφονίες κατά των γυναικών να αποτελούν, τα τελευταία χρόνια, γροθιά στο στομάχι, καθώς οι περιπτώσεις αδικημάτων που σχετίζονται με την εκτόνωση σκοτεινών ενστίκτων έχουν πληθύνει, μια δικαστική απόφαση κρίνει ότι οι συζυγοκτόνοι είναι ανάξιοι να κληρονομήσουν τα θύματά τους. Εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου μετά την αγωγή αναξιότητας που είχαν καταθέσει οι γονείς των θυμάτων, της Κωνσταντίνας και του Γιώργου Τσάπα κατά του δράστη που σκότωσε τα παιδιά τους με μαχαίρι.

Ο δολοφόνος, που έχει καταδικαστεί σε δις ισόβια και 6,5 χρόνια φυλάκιση από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καρδίτσας, κρίνεται ανάξιος να λάβει μερίδιο κληρονομιάς της γυναίκας του γιατί προέβη στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Η απόφαση, που ανοίγει τον δρόμο και για άλλες παρόμοιες υποθέσεις, όπως για το στυγερό έγκλημα στα Γλυκά Νερά, βασίζεται στη διάταξη του άρθρου 1860 αριθ. 1 ΑΚ που ορίζει ότι ανάξιος να κληρονομήσει είναι εκείνος που από πρόθεση θανάτωσε τον κληρονομούμενο, τα τέκνα, τους γονείς ή τη σύζυγό του.

Στην απόφαση, που αποτελεί δικαίωση και για την οικογένεια του θύματος, επισημαίνεται ότι την περιουσία της Κωνσταντίνας κληρονομεί ο γιος, του οποίου την αποκλειστική μέριμνα έχουν οι γονείς της άτυχης γυναίκας.

Όπως σημειώνεται για τον καταδικασθέντα σε ισόβια, «δολοφόνησε με πρόθεση» την Κωνσταντίνα και τον αδερφό της, Γιώργο Τσάπα, ενώ βρισκόταν σε «ήρεμη ψυχική κατάσταση, έχοντας πλήρη ικανότητα καταλογισμού». Την ίδια στιγμή, το παράβολο ερημοδικίας σε βάρος του δράστη ορίζεται στα 180 ευρώ, ενώ επιβαρύνεται και με τα δικαστικά έξοδα των εναγόντων, ποσό της τάξης των 500 ευρώ.

Η δικηγόρος των συγγενών των θυμάτων, Ανθούλα Ανάσογλου, σε δήλωσή της, αναφέρει ότι η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση αποτελεί νομολογία και για παρόμοιες περιπτώσεις που συγκλόνισαν και επισημαίνει τα εξής: «Δεν είναι αναγκαία συνθήκη ο άνθρωπος που άφησε πίσω του ο εκλιπών να θεωρείται αυτόματα και κληρονόμος. Ο δράστης ο οποίος σκότωσε με το ίδιο όπλο μέσα σε 5 λεπτά την όμορφη Κωσταντίνα και τον αδερφό της Γιώργο, αφήνοντας μία οικογένεια χωρίς παιδιά με ένα μικρό εγγονάκι, μπορούσε σύμφωνα με το νόμο και επειδή δεν είχε πάρει διαζύγιο από την Κωσταντίνα, να κληρονομήσει τώρα και στο μέλλον μερίδιο από κινητά η ακίνητα της περιουσίας της. Έτσι οι γονείς των αδικοχαμένων παιδιών κινήθηκαν δικαστικά ώστε να κηρύξουν ανάξιο της κληρονομιάς τον δράστη που δε δίστασε με πέντε μαχαιριές να αφαιρέσει τη ζωή δύο νέων ανθρώπων. Πρέπει να τονιστεί ότι η αναξιότητα δε δεν θεσπίζεται αυτόματα και αυτεπάγγελτα και χρειάζεται αγωγή για να εκπέσει οποιοσδήποτε από το κληρονομικό δικαίωμα».

Η τραγωδία της 5ης Απριλίου

Από τη συλλογική μνήμη δεν μπορεί να φύγει η στιγμή κατά την οποία ο τραγικός πατέρας των δύο αδερφών ξέσπασε σε λυγμούς, νιώθοντας δικαιωμένος, όταν ήχησε η απαγγελία της ποινής, τον Ιούνιο του 2022, για τον δράστη της διπλής δολοφονίας: δις ισόβια και 6,5 χρόνια φυλάκιση.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη και ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για τις δύο ανθρωποκτονίες, οι οποίες έγιναν με πλήρη καταλογισμό, όπως αποφάνθηκε το Δικαστήριο, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του περί ακαταλόγιστου λόγω ψυχικής διαταραχής.

«Δεν θυμάμαι τι έκανα. Εγώ πήγα για να δω το παιδί μου και με εμπόδισαν», είχε ισχυριστεί ο δράστης λίγο μετά τη σύλληψή του.

Είχε γνωρίσει την άτυχη Κωνσταντίνα το 2015 οπότε και ερωτεύτηκαν ο ένας τον άλλον. Τον Αύγουστο του 2019, παντρεύτηκαν χωρίς, όμως, να περιμένει κανείς τι επεφύλασσε το μέλλον.

Τα πρώτα προβλήματα ζηλοτυπίας δεν άργησαν να εμφανιστούν. Τα σύννεφα άρχισαν να πυκνώνουν όταν οι καβγάδες του ζευγαριού έγιναν εντονότεροι και συχνότεροι, με την Κωνσταντίνα να οδηγείται στην απόφαση του χωρισμού και να μετακομίζει στους γονείς της.

Στο διάστημα που το ζευγάρι ακολουθούσε διαφορετική πορεία, το θύμα της συζυγοκτονίας είχε την υποστήριξη του αδερφού Γιώργου, ο οποίος μπήκε ανάμεσα στον δολοφόνο και την Κωνσταντίνα προκειμένου να την σώσει.

Το δράμα ξεκίνησε όταν ο δράστης πήγε στο σπίτι των πεθερικών του με σκοπό να προξενήσει κακό και έφυγε ανενόχλητος κρατώντας, μάλιστα, μαζί του το φονικό μαχαίρι.

Τελικά κατάφερε τον νοσηρό σκοπό του. Δολοφόνησε την 28χρονη και τον 30χρονο αδερφό της με λάμα 25 εκατοστών ενώ αποπειράθηκε να σκοτώσει και τη μητέρα των δύο άτυχων παιδιών, μπροστά στα μάτια της οποίας τελέστηκε το διπλό έγκλημα.

Η άτυχη Κωνσταντίνα δέχτηκε μαχαιριές στην κοιλιά και στα πλευρά, με αποτέλεσμα να υποκύψει στα τραύματά της καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο και ο Γιώργος στην κοιλιά και την καρδιά, κάτι που του επέφερε ακαριαία τον θάνατο.

Ένα αγοράκι δυόμιση ετών, το παιδί της Κωνσταντίνας και του δράστη έμεινε ορφανό. Οι γονείς της μητέρας του μικρού, Αθανασία Μαργαριτέλη και Απόστολος Τσάπας, είχαν ζητήσει, με επιστολή στη δημοτική αρχή Βόλου, να αλλάξει το επίθετο του αγοριού, σε ένδειξη σεβασμού τόσο προς το παιδί όσο και προς την αποθανούσα.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι στην οικία, τη στιγμή της δολοφονίας, βρισκόταν και ο μικρός, ο οποίος σώθηκε χάρη στον παππού του που πρόλαβε να τον φυγαδεύσει στον πάνω όροφο του σπιτιού.

Τα σπαρακτικά λόγια του πατέρα στη δίκη

«Περιμένω δικαίωση για το θάνατο της κόρης μου και του γιου μου. Ήθελε να μας σκοτώσει όλους. Άφησε τη γυναίκα μου να ζήσει για να του μεγαλώσει το παιδί. Το εγγονάκι μου είναι δικό μου παιδί, πλέον. Τον ρωτάω: “ποιον έχεις μπαμπά;” “Εσένα, παππού, μου απαντάει”. Κάποιες φορές ζητάει τη μητέρα του αλλά γνωρίζει ότι βρίσκεται ψηλά στον ουρανό μαζί με το θείο του. Πηγαίνει στα μνήματα, χαϊδεύει τις φωτογραφίες, τις φιλάει … “παππού, θέλω να παίξω τώρα κυνηγητό με τη μανούλα και παίζει κυνηγητό”», τα σπαρακτικά λόγια του πατέρα των άτυχων παιδιών που δολοφονήθηκαν με μαχαίρι.

Η μητέρα στην κατάθεσή της είχε πει: «Τον ρώτησα, θέλεις κάτι να συζητήσουμε; Μου απάντησε «όχι», έβγαλε το μαχαίρι κι άρχισε να με χτυπάει. Ακούει η κόρη μου τη φασαρία και βγαίνει μπροστά. Τότε αρχίζει να τη χτυπάει με το μαχαίρι. Βλέπω την κόρη μου να πέφτει κάτω. Γυρίζει σε εμένα, λέγοντάς μου «εσένα καρ…λα θα σε αφήσω για να πονάς». Στο μεταξύ, ήρθε ο γιος μου, που του είχαμε τηλεφωνήσει για να δει αν είμαστε καλά. Ο κατηγορούμενος, μόλις τον είδε βγήκε έξω και μετά είδα το παιδί μου να κρατάει την κοιλιά του και να πέφτει κάτω».

Στη δικαστική αίθουσα οι μάρτυρες είχαν περιγράψει καρέ καρέ το χρονικό της φρίκης, όταν ο δράστης εισέβαλε στο σπίτι σκορπίζοντας το θάνατο.

Καταθέτοντας ο αστυνομικός που κλήθηκε στο σπίτι της οικογένειας και αντίκρισε τα δύο αδέρφια μαχαιρωμένα, είχε δηλώσει: «Το τραύμα ήταν τόσο βαθύ που είδα την καρδιά του Γιώργου. Προσπάθησα να τον σώσω πιέζοντας το τραύμα με ότι πανιά βρήκα αλλά η λίμνη αίματος δεν σταματούσε μέχρι που έγινε άσπρος σαν χαρτί και τελικά ξεψύχησε».

Ο κατηγορούμενος είχε προσπαθήσει να πείσει τους δικαστές πως δεν θυμόταν τι είχε γίνει την ημέρα εκείνη.«Δεν ήμουν ο εαυτός μου, ήμουν κάποιος άλλος. Δεν θυμάμαι τι έκανα».

anasoglou
Πηγή: https://www.protothema.gr/



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...