Από ρεκόρ σε ρεκόρ τα ελληνικά ομόλογα

Στις διεθνείς αγορές, συνεχίζεται το ράλι των ελληνικών ομολόγων με το 10ετές να σημειώνει νέα πτώση 4 μονάδων βάσης και να πέφτει στο 2,47%. Την Τρίτη είχε πέσει έως και το 2,49%, αλλά μέχρι το κλείσιμο διορθώθηκε στο 2,51%. Σε ιστορικό χαμηλό μένουν και οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι. Το ομόλογο που λήγει το 2022 έχει απόδοση 1,09%, ενώ του 2024 έχει υποχωρήσει στο 1,25%. Η ιστορική μείωση στο κόστος δανεισμού της χώρας δημιουργεί νέες προοπτικές για την Οικονομία και προϊδεάζει για επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

Η πορεία βελτίωσης είναι συνεχής εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, αλλά οι δηλώσεις που έκανε την Τρίτη ο  επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ήταν πραγματικό δώρο για Ελλάδα και Ιταλία. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρώπης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μειώσεων στα επιτόκια ή χρήσης πρόσθετων μέτρων νομισματικής πολιτικής προκειμένου ο πληθωρισμός να επανέλθει πέριξ του 2%. Οι δηλώσεις ενίσχυσαν τις τάσεις αποκλιμάκωσης των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων.

Πως τα μεγάλα κεφάλαια των διεθνών αγορών μπορεί να στραφούν σε αγορές ελληνικών και ιταλικών κρατικών τίτλων, καθώς αυτοί γίνονται διαρκώς ελκυστικότεροι λόγω της υποχώρησης των αποδόσεων, δήλωσε εχθές ο Σιγκέκι Σακάκι, στρατηγικός αναλυτής της Nomura Asset Management στο Τόκιο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας πρέπει να παρακολουθούνται με μεγάλη προσοχή, ωστόσο η χώρα έχει πραγματοποιήσει τεράστιες διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις μετά την οικονομική κρίση και οι τομείς αυτοί έχουν βελτιωθεί.

Για τις ευκαιρίες που ανοίγονται από τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι στην πορεία των ελληνικών ομολόγων, αναφέρθηκε και ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας. Με δήλωση του στο  liberal.gr , υποστήριξε ότι εάν η Ελλάδα ακολουθήσει σωστή οικονομική πολιτική, μπορεί να κερδηθεί το στοίχημα της αναβάθμισης των κρατικών τίτλων.

Όπως δήλωσε, «εφόσον η Ελλάδα ακολουθήσει τη σωστή οικονομική πολιτική χωρίς αμφιταλαντεύσεις, μπορεί να αναβαθμιστούν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου σε επενδυτική βαθμίδα σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...