Απ.Κατσιφάρας:Εισήγηση στην ημερίδα για την αιολική ενέργεια "ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ"

«Οι σύγχρονες κοινωνίες, όλοι εμείς, είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε εναλλακτικές πηγές ενέργειας και να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα, είτε είναι το κάρβουνο, είτε είναι το πετρέλαιο». Αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας μιλώντας σήμερα το πρωί στην ημερίδα για την αιολική ενέργεια που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Παμπελοποννησιακού Σταδίου στην Πάτρα.  

Θέμα της ημερίδας ήταν ο εντοπισμός των παραγόντων επιτυχίας και καλών πρακτικών για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας και η παρουσίαση θεματικών μελετών περιπτώσεων απ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ημερίδα εντάσσεται στο έργο GP WIND στο οποίο συμμετέχουν οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την Ελλάδα, εκτός από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συμμετέχουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Αναπτυξιακή Δημοτικής Επιχείρηση (ΑΔΕΠ) του Δήμου Πατρέων και η εταιρεία συμβούλων ανάπτυξης Speed.

«Στην αναζήτηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας εξέχουσα θέση κατέχει η αιολική ενέργεια», πρόσθεσε στην εισήγηση του ο κ. Κατσιφάρας επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων έφερε στην επιφάνεια μια σειρά από ζητήματα για τα οποία υπάρχει πλέον μια σημαντική συσσωρευμένη εμπειρία και εδώ σε εμάς, δηλαδή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».

Ειδική αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης, πέραν των περιβαλλοντικών παραμέτρων των αιολικών πάρκων, και στο έργο GP WIND. «Πρόκειται για μια διεθνή προσπάθεια που διερευνά τα εμπόδια στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας και αυτό γίνεται με την καταγραφή και ανταλλαγή των εμπειριών και των καλών πρακτικών», υπογράμμισε. Και πρόσθεσε: «Αυτό που επιδιώκεται είναι η εναρμόνιση των στόχων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μάλιστα με την ενεργό συμμετοχή των κοινοτήτων στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση αυτών των πολιτικών. Για να ικανοποιηθεί αυτός ο στόχος υπάρχει ήδη διαθέσιμος ένας αριθμός θεματικών μελετών και περιπτώσεων προκειμένου να έχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι την καλύτερη δυνατή εμπειρία και γνώση».

Ακολούθησαν εισηγήσεις από τα στελέχη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Σ. Παπαχριστόπουλο, Χ. Τζομάκα και Σ. Μίχο, από το στέλεχος της ΑΔΕΠ Κ. Κωνσταντακόπουλο, τον κ. Γ. Χριστοφορίδη εκ μέρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Δ. Τσουκαλά ο οποίος παρουσίασε την περίπτωση της Ανάβρας. 

Στο έργο συμμετέχουν εταίροι από το Βέλγιο, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Μάλτα, την Νορβηγία, την Ισπανία, την Σκωτία και την Ελλάδα.

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...