Απ. Κατσιφάρας: Μήνυμα αγωνίας αλλά και δράσης για την προστασία των δασών.

«Στέλνουμε σήμερα μήνυμα αγωνίας αλλά και δράσης για την προστασία των δασών στη Δυτική Ελλάδα», τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, σήμερα το μεσημέρι στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα, συμμετέχοντας στην μεγάλη μαθητική γιορτή για την Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα δάση.

 

Εκατό μαθητές από την Πάτρα και εκατό μαθητές από τον Πύργο πήραν μέρος στη τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε, με την συμμετοχή και 600 άλλων μαθητών από πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια δράση που οργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου «PRoMPt» – (Proactive Human Response to Wildfires Outbreak: Measure and Prepare for it), το οποίο υλοποιείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Interreg.

Τόσο στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα όσο και στην πλατεία Σάκη Καράγιωργα στον Πύργο, πριν την τηλεδιάσκεψη, οργανώθηκε έκθεση ζωγραφικής των μαθητών με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα των δασών ενώ βραβεύτηκαν οι καλύτερες συμμετοχές και μοιράστηκαν αναμνηστικά και δώρα σε όλους τους συμμετέχοντες.

«Το δάσος είναι η ζωή μας», είπε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι «ο συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής όπως είναι η αύξηση των κυμάτων καύσωνα, και οι μειωμένες βροχοπτώσεις, η υψηλή επικινδυνότητα πυρκαγιάς στα μεσογειακά δάση και το κατακερματισμένο σύστημα διαχείρισης των δασών έχουν κάνει τις δασικές πυρκαγιές πιο συχνές και πιο έντονες τα τελευταία χρόνια».

«Οι αρνητικές επιπτώσεις που ακολουθούν τις πυρκαγιές είναι πολλές», συνέχισε ο κ. Κατσιφάρας.«Υποβαθμίζεται το περιβάλλον, διαταράσσεται η ισορροπία του οικοσυστήματος, διαβρώνεται το έδαφος, δημιουργούνται χείμαρροι και πλημμύρες, επηρεάζεται το μικροκλίμα, καταστρέφεται η χλωρίδα και η πανίδα του τόπου μας, ζημιώνεται η οικονομία και καταστρέφεται το τοπίο. Όλες αυτές τις επιπτώσεις τις βλέπουμε καθημερινά στη Δυτική Ελλάδα, μια περιοχή που επλήγη καίρια από τις δασικές πυρκαγιές, με τις πληγές να μένουν ακόμα  ανεπούλωτες», πρόσθεσε.

Ειδική αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης και στις πυρκαγιές που έπληξαν την Δυτική Ελλάδα το καλοκαίρι του 2007: «To 2007 ήταν μια χρονιά με μεγάλες φωτιές που μας έπληξαν βαθιά στην Ηλεία και στην Αχαΐα. Σχεδιάσαμε τότε ένα πρόγραμμα προκειμένου η εμπειρία που αποκτήθηκε να οδηγήσει στη βελτίωση των περιφερειακών πολιτικών για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών αμέσως μετά την εκδήλωσή τους.  Ολόκληρη η εργασία πρόκειται να αναλυθεί από την άποψη της ετοιμότητας να ενεργήσει κανείς εγκαίρως στην εκδήλωση μιας πυρκαγιάς και της αποτελεσματικότητας προκειμένου να αποφευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι τεράστιες ανθρώπινες, δασικές, γεωργικές και ζωικές καταστροφές. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος ανήκουν και οι σημερινές εκδηλώσεις».

Στην εκδήλωση στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας παρέστησαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου Τάσος Αποστολόπουλος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας Κώστας Καρπέτας, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Πατρέων Μαρία Ανδρικοπούλου – Ρούβαλη και Γιώργος Σιγαλός κ.α.

Να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις σε Πάτρα και Πύργο οργανώθηκαν σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΙΤΥ) και με τη συμμετοχή παιδιών από σχολεία που υποδείχθηκαν από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το έργο «PRoMPt» ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου 2008 και θα ολοκληρωθεί την 31η Δεκεμβρίου 2011. Σκοπός του έργου είναι η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας με τις αντίστοιχες Περιφέρειες ή Επαρχίες των εταίρων μας από τις χώρες Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Πορτογαλία και Βουλγαρία. Το έργο αυτό πρόσφατα επιλέχθηκε από μια λίστα 115 ενεργών έργων ως case study (επιλέχθηκαν 10 έργα σε όλη την Ευρώπη) κατά την ενδιάμεση αξιολόγηση των έργων του Interreg IVC που πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...