Απ.Κατσιφάρας: Σε ποσοστό που σε ορισμένες περιπτώσεις το 45% μειώθηκαν οι δαπάνες της περιφέρειας

bb

Μείωση στις δαπάνες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε ποσοστό που στις περισσότερες περιπτώσεις προσεγγίζει η ξεπερνά το 45% καταγράφουν τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, προσθέτοντας ότι η σημαντική εξοικονόμηση πόρων που επιτυγχάνεται στο πρώτο εννιάμηνο λειτουργίας της Περιφέρειας δεν επηρεάζει την πορεία πληρωμών και την εν γένει τακτοποίηση των οικονομικών της υποχρεώσεων.

Από την αρχή του χρόνου έως σήμερα, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, έχει σημειωθεί μείωση στις λειτουργικές δαπάνες της Περιφέρειας σε ποσοστό 47,7% ενώ ειδικότερα για την καταβολή ενοικίων οι δαπάνες υποχώρησαν κατά το ένα τρίτο, σημειώνοντας μείωση συγκριτικά με πέρυσι κατά 36,5%.

Στον αντίποδα, από την αρχή του χρόνου, έχουν εκταμιευθεί για έργα, μεταφορές μαθητών και λοιπές δαπάνες κάλυψης των υποχρεώσεων της Περιφέρειας περίπου 27 εκατομμύρια ευρώ τα οποία, όπως σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας, «ενίσχυσαν τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες σε μια περίοδο οξύτατης οικονομικής κρίσης». Ειδικότερη αναφορά στο θέμα των διαπραγματεύσεων και της αποπληρωμής των οφειλών για τις μεταφορές μαθητών έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Γεωργιόπουλος.

«Συνεχίζουμε σταθερά και αταλάντευτα στην οδό της διεκδίκησης πόρων. Και η προσπάθεια αυτή είναι επίμονη και καθημερινή», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης. Απέδωσε δε την μείωση των δαπανών της Περιφέρειας στην οικονομία κλίμακας που επετεύχθη με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων που τέθηκαν από την Περιφέρεια αλλά και στο γενικότερο οικονομικό κλίμα που απαιτεί συγκράτηση των δαπανών.

Ο κ. Κατσιφάρας υπενθύμισε την δέσμευση του για πλήρη και αδιαπραγμάτευτη διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. «Αισθάνομαι σταθερά υποχρεωμένος να ενημερώνω συνεχώς για τα πεπραγμένα του θεσμού που μου εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες», είπε στο τέλος της συνέντευξης του.

Όπως ξεκαθάρισε ο Περιφερειάρχης τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν  συγκρίνονται με τα αντίστοιχα του περσινού πρώτου εννιαμήνου πρώτον για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης και δεύτερον επειδή η αιρετή Περιφέρεια ως καθολικός διάδοχος των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων παρέλαβε τα οικονομικά τους αποτελέσματα και τις υποχρεώσεις, που όφειλε να αντιμετωπίσει αφού στη διοίκηση η συνέχεια είναι κανόνας.

Στη συνέχεια ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε σε επί μέρους δαπάνες της Περιφέρειας:

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ- ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ

«Ξεκινώ από την κατηγορία ‘Πληρωμές για λοιπές δαπάνες’ που περιλαμβάνουν μισθώματα, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κινητά τηλέφωνα, κλπ. Οι σχετικές δαπάνες το πρώτο εννιάμηνο του 2010 ήταν 5,3 εκατ. ευρώ. Οι αντίστοιχες δαπάνες το πρώτο εννιάμηνο του 2011 είναι 2,8 εκατ. ευρώ. Προκύπτει συνεπώς μια μείωση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, ή σε ποσοστιαία αναλογία μια μείωση της τάξης του 47,7%. Πρέπει να σημειώσω ότι ειδικά για τα μισθώματα είχαμε μια οδηγία από το Υπουργείο να διεκδικήσουμε μείωση των μισθωμάτων που καταβάλουμε γύρω στο 20% .Πετύχαμε μείωση της τάξεως του 36,5%. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται διότι πιστεύουμε ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικά περιθώρια για ακόμα μικρότερες δαπάνες για τα κτίρια που ακόμα νοικιάζουμε».

«Μένω στην ίδια κατηγορία δαπανών και θα αναφερθώ στις δαπάνες για κινητά τηλέφωνα των αιρετών αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων. Τα περιορίσαμε στο έπακρο, με μόνη εξαίρεση την Πολιτική Προστασία. Το αποτέλεσμα είναι το εξής: Το πρώτο εννιάμηνο του 2010 πληρώθηκαν για κινητά 50.638 ευρώ. Το πρώτο εννιάμηνο του 2011 πληρώθηκαν για κινητά 14.462 ευρώ. Προκύπτει δηλαδή μια οικονομία της τάξεως των 36.175 ευρώ.  Απαντώ προκαταβολικά στην παρατήρηση ότι πρόκειται για ποσά μικρού ύψους. Πράγματι, αλλά είναι ένα στοιχείο ενδεικτικό της προσπάθειας που κάνουμε».

ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

«Περνάω τώρα στην κατηγορία ‘Προμήθειες αγαθών και εξοπλισμού’. Το πρώτο εννιάμηνο του 2010 πληρώθηκαν 1,38 εκατ. ευρώ. Το πρώτο εννιάμηνο του 2011 πληρώθηκαν 780.000 ευρώ. Εδώ έχουμε μια εξοικονόμηση ύψους 600.000 ευρώ, ή σε ποσοστιαία αναλογία μείωση της τάξης του 43,3%. Και σ’ αυτόν τον τομέα θα επιτύχουμε ακόμα μεγαλύτερες εξ] ]>

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...