Αρτοτίνα Δωρίδος: Διεθνής προσκοπική αποστολή από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων

Την Αρτοτίνα επισκέφτηκε στις 4 Αυγούστου 2022 διεθνής προσκοπική αποστολή από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων στα πλαίσια της δράσης «Ελπίδα 2022 – Ρούμελη» όπου και διέμεινε το ίδιο βράδυ στο σχολείο της Αρτοτίνας. Η ομάδα «Βαρδούσια 1» αποτελούνταν από 120 Ανιχνευτές προσκόπους ηλικίας 15 έως 18 ετών από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο.
Στην προσπάθεια τους να ανακαλύψουν την αυθεντική Ρούμελη, ξεναγήθηκαν στην Μονή του Αθανασίου Διάκου, στο κελί και στο Αρχονταρίκι που φιλοξενείται το μουσείο ιστορίας του Ήρωα, έμαθαν για την ιστορία της Αρτοτίνας ως γενέτειρα του Αθανασίου Διάκου και πολλών οπλαρχηγών της Επανάστασης, ξεναγήθηκαν στο Ιστορικό και Λαογραφικό μουσείο, έφτιαξαν ρουμελιώτικες πίτες, γνώρισαν την μελισσοκομία, έμαθαν τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες και γνώρισαν με μεγάλο σεβασμό στη φύση του τόπου μας.
Στα πλαίσια της προσφοράς στην τοπική κοινότητα, οι πρόσκοποι χωρισμένοι σε ομάδες έβαψαν τα κάγκελα του σχολείου, ενίσχυσαν την διαγράμμιση των γηπέδων μπάσκετ και βόλεϊ, ζωγράφισαν επιδαπέδια παιχνίδια στο σχολείο, έφτιαξαν μια υπέροχη ζωγραφιά στον εσωτερικό τοίχο του σχολείου και συμμετείχαν στην τελική σήμανση μέρους του μονοπατιού που ξεκινά από το χωριό και καταλήγει στα Αρτοτινά λιβάδια με την Terra Pindus.
Το βράδυ στην πλατεία του χωριού πραγματοποιήθηκε παρουσίαση για τους τοπικούς παραδοσιακούς χορούς και τις τοπικές φορεσιές. Στη συνέχεια σύσσωμοι οι πρόσκοποι πιάστηκαν στο χορό γεμίζοντας την πλατεία της Αρτοτίνας χαμόγελα, κέφι και ζωντάνια.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αρτοτίνας Βασίλειος Κάππας βασιλης Καππας και ο Π.Σ. Αρτοτινών “Ο Αθανάσιος Διάκος” εκφράζει τις ευχαριστίες στους υπεύθυνους της Ομάδας «Βαρδούσια 1» Σοφία Δαγαλάκη και Γιάννη Μπουγά, στους προσκόπους για την πολύτιμη προσφορά τους και στους παρακάτω συντελεστές που βοήθησαν στις έρευνες:
· Ελληνική Επανάσταση και Ρούμελη: η Αρτοτίνα το καπετανοχώρι τον κ. Ιωάννη Κούρλη
· Μελισσοκομία Αρτοτίνας τον κ. Κώστα Φλετούρη
· Η τέχνη της Ρουμελιώτικης πίτας τις κυρίες Αγγελική Τριβήλου και Σωτηρία Αυζιώτη
· Την επιτροπή της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και την κ. Μαρία Σιαπέρα, τους κ. Σπύρο Μαντούρλια, Κώστα Πλαστήρα
· Τοπικούς παραδοσιακούς χορούς την κ. Ευφροσύνη Κολοβού και κ. Άγγελο Νικολόπουλο.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συγχωριανούς για την βοήθεια που μας παρείχαν.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...