Ασφαλιστικό: Σύγκρουση κορυφής και πόλεμος για συντάξεις και εισφορές

Ασφαλιστικό: Σύγκρουση κορυφής και πόλεμος για συντάξεις και εισφορές
Ασφαλιστικό: Σύγκρουση κορυφής και πόλεμος για συντάξεις και εισφορές


25/02/2020 – 20:38

Ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση, που θα ψηφιστεί την προσεχή Πέμπτη, εν μέσω συλλαλητηρίων.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, κατέθεσε την εθνική αναλογιστική μελέτη, που όπος είπε «τεκμηριώνει τη βιωσιμότητα του νόμου μέχρι το 2070» και τη μελέτη επάρκειας των συντάξεων, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατέθεσαν τροπολογίες για τους υπερήλικες ομογενείς, την υποστελέχωση στην Κοινωνική Ασφάλιση και την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης.

 

 

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο Γ. Βρούτσης έκανε λόγο για έναν νόμο-τομή, μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή, μια μεγάλη μεταρρύθμιση.

«Είναι ο νέος ασφαλιστικός νόμος, ο οποίος θα αλλάξει και θα επηρεάσει το μέλλον, όχι μόνο των σημερινών γενεών, αλλά και των ερχόμενων. Αυτός ο ιστορικός νόμος, ο οποίος ήρθε για να αποκαταστήσει αδικίες του παρελθόντος, να ευθυγραμμιστεί με τη συνταγματική τάξη και να αποκαταστήσει την αντισυνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ενώπιον της ελληνικής Βουλής», είπε κατά την πρωτολογία του.

Σημείωσε επίσης ότι η σχετική διαδικασία έκλεισε με τον «πιο άνετο ιστορικά χρόνο» καθώς η διαβούλευση κράτησε δύο εβδομάδες, ενώ στην επιτροπή που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο κατέθεσαν τη γνώμη τους 40 φορείς, έναντι 23 στον νόμο Κατρούγκαλου.

«To ασφαλιστικό νομοσχέδιο ήρθε στη Βουλή μετά από μια μακρά περίοδο επικοινωνιακού ορυμαγδού και ακραίας προπαγάνδας για δήθεν γενικευμένες αυξήσεις στις συντάξεις και μειώσεις στις εισφορές», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου προσθέτοντας ότι «η πραγματικότητα είναι ότι οι 9 στους 10 συνταξιούχοι χάνουν εισόδημα και ένας κερδίζει. Οι 9 στους 10 επαγγελματίες επιβαρύνονται για να γίνει ένα μεγάλο δώρο σε έναν».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «τα χρήματα που η κυβέρνηση της ΝΔ έχει προβλέψει για τις συντάξεις το 2020 είναι λιγότερα κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019. Άρα δεν μπορεί να μιλάει για γενικευμένες αυξήσεις τη στιγμή που μειώνει τη συνολική δαπάνη. Ο κ. υπουργός δεν τολμά να συγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2020 με την εκτέλεση του 2019. Βάζει τον πήχη στα μνημόνια και αυτό πρέπει να το πει στους συνταξιούχους. Είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και όχι έξωθεν καταναγκασμός. Είναι επιλογή μείωσης κοινωνικών δαπανών που βρίσκεται στον πυρήνα του πολιτικού σχεδίου της ΝΔ, όπως σε κάθε νεοφιλελεύθερο μοντέλο».

Το νομοσχέδιο, σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «έχει τρεις περικοπές συντάξεων:

α) Την περικοπή της μόνιμης 13ης σύνταξης -ολόκληρης για τους χαμηλοσυνταξιούχους και αναλογικής για υψηλότερες συντάξεις- για δεύτερη φορά από την ίδια κυβέρνηση και τον ίδιο υπουργό.

β) Την περικοπή της σύνταξης για πρώτη φορά κατά 30% για όσους συνταξιούχους εργάζονται πριν το 2016, μια άκρως τιμωρητική διάταξη. Την ίδια στιγμή, οι μετακλητοί των υπουργικών γραφείων της ΝΔ θα λαμβάνουν και μισθό και σύνταξη, μία ρύθμιση ευνοιοκρατίας για τον κομματικό στρατό.

γ) Το ποσοστό αναπλήρωσης από τα 40 έτη και μετά μειώνεται απότομα και ανεξήγητα από 2 % σε 0,5%».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «η αναλογιστική μελέτη που ο υπουργός Εργασίας κατέθεσε δείχνει ότι η μέση ετήσια σύνταξη με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο μειώνεται, σε σχέση με το τι ισχύει με το ασφαλιστικό του ΣΥΡΙΖΑ. Μειώνεται για φέτος, για του χρόνου και για τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2040. Αυτή είναι ομολογία περικοπών».

Αναφερόμενη στο νέο σύστημα εισφορών τόνισε ότι «πρόκειται για στρατηγική επιλογή ακραίας κοινωνικής μονομέρειας και αδικίας. Οι εισφορές αποσυνδέονται από το πραγματικό εισόδημα. Κάποιος με 70.000, 100.000, 200.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα ή και με ακόμα μεγαλύτερο θα καταβάλλει την ίδια εισφορά με αυτόν που έχει 7.000, 6.000, 5.000 ευρώ. Έτσι οι φτωχότεροι έχουν πολλαπλάσια επιβάρυνση από τους έχοντες υπερπολλαπλάσια εισοδήματα». Επίσης, «η ελάχιστη υποχρεωτική εισφορά αυξάνεται από 185 σε 220 ευρώ/μήνα. Έτσι οι 9 στους δέκα επαγγελματίες των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων θα επιβαρυνθούν σημαντικά.

Τροπολογίες

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε δύο τροπολογίες. Η μια από τις δύο, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τριανταφυλλίδη, προτείνει την άυξηση της σύνταξης των υπερηλίκων ανασφαλίστων ομογενών Ποντίων από την πρώην Σοβιετική Ένωση, τη Βόρειο Ήπειρο, τη Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο από τα 180 στα 360 ευρώ.

Με άλλη τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ προτείνεται διάταξη που να επιτρέπει στον ΕΦΚΑ και τον ΕΤΕΑΕΠ να μπορούν να παραιτηθούν από την άσκηση ένδικων μέσων ή από ασκηθέντα ένδικα μέσα, κατά δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες διατάσσεται η παραμονή ή η επάνοδος των αιτούντων εργαζομένων στις υπηρεσίες τους, εφόσον οι εργαζόμενοι παραιτηθούν εγγράφως από οποιαδήποτε οικονομική αξίωσή τους, που απορρέει από τις σχετικές αποφάσεις, πλην των αποδοχών τους, περιλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών που αναλογούν σε αυτές.

Επίσης, τροπολογία για την επαναχορήγηση κανονικής 13ης σύνταξης κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής. Με την ίδια τροπολογία προτείνεται επίσης η θεσμοθέτηση Νέου Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων – ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η άρση αδικιών για συνταξιούχους αναπηρίας και χηρείας, η κατάργηση αυτόματου μηχανισμού αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με βάση το προσδόκιμο ζωής, η κατάργηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης επί των επικουρικών συντάξεων, η ρύθμιση για οφειλέτες συνταξιούχους ΙΚΑ ως πατέρες ανηλίκων, η θεμελίωση δικαιώματος πλήρους και μειωμένης σύνταξης γήρατος ασφαλισμένων γυναικών του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων στο Δημόσιο, η συνταξιοδότηση λόγω γήρατος άνευ ορίου ηλικίας μετά από 40 έτη υποχρεωτικής πραγματικής απασχόλησης, η αναγνώριση κενών διαστημάτων ασφάλισης και ανεργίας ως πλασματικών χρόνων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ανεξαρτήτως τελικού φορέα απονομής σύνταξης, η συνταξιοδότηση γονέων, συζύγων και αδελφών αναπήρων, η κατάργηση μείωσης της Εθνικής Σύνταξης των μελών της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας και των ομογενών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η απασχόληση συνταξιούχων, και η υπαγωγή του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...