Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι Βρετανοί περνούν κατά μέσο όρο 11 ώρες την ημέρα και 77,3 ώρες την εβδομάδα μπροστά σε μία οθόνη.
Συγκριτικά με άλλες δραστηριότητες, ο χρόνος αυτός είναι υπερβολικά μεγάλος. Παραδέχονται για παράδειγμα ότι σε διάστημα μιας εβδομάδας ο χρόνος που περνούν με την οικογένειά τους είναι μόλις 12 ώρες και 58 λεπτά, ενώ δεν αφιερώνουν παραπάνω από 5 ώρες και 44 λεπτά για να πάνε μια βόλτα.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η ζωή μας εξαρτάται σε ανεξέλεγκτα μεγάλο βαθμό από τη χρήση μιας οθόνης. Τα παιχνίδια στον υπολογιστή, η παρακολούθηση βίντεο και η στροφή στα e-books είναι από τις συνηθέστερες χρήσεις αυτών των συσκευών.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η χρήση της οθόνης κάνει πολύ κακό στην όραση, καθώς περιορίζει στο 1/3 το βλεφάρισμα των ματιών. Από τα συχνότερα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι το υπερβολικό δάκρυσμα, ένδειξη που υποδηλώνει έντονο πρόβλημα ξηρότητας. Τα προβλήματα μπορεί να είναι ακόμη πιο σοβαρά, αφού, όπως εξηγούν, η χρήση των smartphones μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μυωπία.
Από την έρευνα διαπιστώθηκε επίσης ότι το 30% των ανθρώπων δεν απευθύνεται ποτέ σε γιατρό για να αντιμετωπίσει τα ενοχλητικά συμπτώματα και αρκείται στην αναζήτηση κάποιας «λύσης» από το ίντερνετ, ενώ ένα 10% παραδέχεται ότι απλά τα αγνοεί.
«Ο χρόνος που περνάμε μπροστά σε μια οθόνη είναι ανησυχητικά πολύς. Πολλοί άνθρωποι δεν σκέπτονται ότι τα συμπτώματα που εμφανίζονται, αν μείνουν αθεράπευτα, μπορεί να γίνουν χρόνια και σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στα μάτια», δηλώνουν οι ειδικοί.