Στη λαιμητόμο μπαίνουν οι προσλήψεις αναπληρωτών και μονίμων όλων των βαθμίδων. Δεύτερο και τρίτο κύμα συγχωνεύσεων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ πριν ακόμη ξεσπάσει το πρώτο με τον κωδικό «Αθηνά», προϋπολογίστηκε από το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», πάνω από το μισό κόβονται οι πιστώσεις για αναπληρωτές στα σχολεία από τον επόμενο Σεπτέμβριο, ενώ μηδενίζονται οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Υπολογίζεται ότι στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα διατεθούν λιγότερες από 4.000 πιστώσεις -έναντι 12.500 φέτος- αριθμός που δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των κενών που δημιουργούν οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, οι οποίες αυτή τη χρονιά έχουν ξεπεράσει τις 5.000. Τουλάχιστον άλλες τόσες αποχωρήσεις αναμένονται τη νέα χρονιά.
Το Μεσοπρόθεσμο που είναι ήδη νόμος αποκαλύπτει ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας για την αύξηση του ωραρίου διδασκαλίας του εκπαιδευτικού προσωπικού όλων των βαθμίδων προχωρά ακάθεκτος, παρά την καθησυχαστική δήλωση του Κ. Αρβανιτόπουλου την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν είναι της ώρας».
Οπως φαίνεται στον πίνακα που περιλαμβάνεται στο κείμενο του νόμου, η μείωση αναπληρωτών καθηγητών συνδυάζεται με «αύξηση ωρών διδασκαλίας» για να εξοικονομηθούν 41,2 εκατ. ευρώ το 2013 και άλλα 61,8 εκατ. ευρώ το 2014, σύνολο 103 εκατ. ευρώ. Η χρονιά του σοκ θα είναι η επόμενη, για την οποία υπερδιπλασιάστηκε η περικοπή της σχετικής δαπάνης. Το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο προέβλεπε στον ίδιο κωδικό 32 εκατ. ευρώ για το 2014, ποσό που εκτοξεύτηκε από το νέο Μεσοπρόθεσμο στα 61,8 εκατ. ευρώ.
Με το ίδιο κοφτερό μαχαίρι κόπηκε και η αντίστοιχη δαπάνη για το έκτακτο προσωπικό της ανώτατης εκπαίδευσης. Το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο προέβλεπε για το 2014 εξοικονόμηση από τις προσλήψεις εκτάκτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ποσού 5 εκατ. ευρώ, το οποίο απογειώθηκε στο νέο Μεσοπρόθεσμο αγγίζοντας τα 13 εκατ. ευρώ. Οπως συζητείται ευρέως, η εκπαίδευση έχει επιλεγεί ως βασική δεξαμενή του μέτρου της διαθεσιμότητας, με περίπου 180.000 εκπαιδευτικό προσωπικό, οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο κλάδο του Δημοσίου.
Συνολικά περικόπτονται κατά 14,2% οι δαπάνες εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας. Το 2016 οι πραγματικές δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού για την εκπαίδευση θα έχουν κατρακυλήσει στο 2,15% επί του ΑΕΠ. Μια πρόγευση για το τι έρχεται στα σχολεία του χρόνου προσέφερε η φετινή χρονιά. Οι πιστώσεις για προσλήψεις αναπληρωτών δεν έφθασαν για να καλυφθούν περίπου 1.600 θέσεις καθηγητών, οι οποίες παραμένουν κενές μέχρι σήμερα. Υπολογίζεται ότι έχουν χαθεί περισσότερες από 32.000 ώρες, οι οποίες αντιστοιχούν και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ιδίως των Επαγγελματικών Λυκείων, στα οποία οι μαθητές θα κληθούν να δώσουν εισαγωγικές αδίδακτοι.
Η συρρίκνωση της ανώτατης εκπαίδευσης θα γίνει σε τρεις φάσεις, το 2013, το ’14 και το ’15, με πρόβλεψη να εξοικονομηθούν συνολικά 67,4 εκατ. ευρώ. Με βάση τα νούμερα, η αγριότερη φάση των συγχωνεύσεων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ αναμένεται το 2014, χρονιά κατά την οποία προβλέπεται ότι θα εξοικονομηθούν 33,5 εκατ. ευρώ έναντι 24,3 εκατ. ευρώ το 2013 και 9,6 εκατ. ευρώ το 2015.