Αυτό είναι το νέο υπερταμείο

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΕΦΚΑ!

Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) είναι η μετεξέλιξη του ΙΚΑ και σε αυτόν εντάσσονται αυτοδίκαια οι υφιστάμενοι φορείς κύριας κοινωνικής ασφάλισης, τονίστηκε κατά την παρουσίαση του Υπέρ-Ταμείου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Στέλλα Βρακά και ο διοικητής του ΕΦΚΑ Θανάσης Μπακαλέξης.

Ο ΕΦΚΑ, καθίσταται καθολικός διάδοχος όλων των Ταμείων που εντάσσονται σε αυτών και θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας. Όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα έσοδα των 9 φορέων που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ (π.χ. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ),  κατευθύνονται πλέον στο νέο Ταμείο, που πλέον απασχολεί περί τους 8.500 εργαζόμενους, εξυπηρετεί 4,2 εκατ. ασφαλισμένους και 2,6 εκατ. συνταξιούχους.

Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε αισιόδοξη για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος, ένωσης των Ταμείων στον ΣΦΚΑ, λέγοντας πως παρά τις μεγάλες δυσκολίες, αυτές «δεν είναι ανυπέρβλητες». Σχετικά με τους πόρους ενίσχυσης του ΕΦΚΑ, υποστήριξε πως,ότι τα χρήματα από τα πρόστιμα για την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, θα διατίθενται για τη στήριξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Τ. Πετρόπουλος:  Κάναμε σε 5 μήνες αυτό που έπρεπε να είχε γίνει σε 5 χρόνια!

Στην συνέχεια, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, διαβεβαίωσε ότι ο ΕΦΚΑ προστατεύει τους ασθενέστερους, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις. «Ο ΕΦΚΑ ενώνει όλους τους σφαλισμένους. Προστατεύει τους ασθενέστερους. Είναι η κοινωνική αλληλεγγύη που χρειάζεται η χώρα μας. Ο ΕΦΚΑ ανήκει σε όλους. Χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις. Όταν αγωνιζόμαστε για το κοινό καλό αγωνιζόμαστε για όλους», δήλωσε. Για το προηγούμενο σύστημα είπε ότι «χαρακτηριζόταν από ανεπάρκεια» και πως  «η στιγμή είναι αυτή, της δικής μας εποχής, το σύστημα να αλλάξει. Χρειαζόταν ένας νέος φορέας κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς ανισότητες και διακρίσεις. Το προηγούμενο σύστημα ήταν ένα σύστημα αδιαφάνειας και αναποτελεσματικό. Ο ΕΦΚΑ είναι αναγκαιότητα και φορέας ανάπτυξης και των πολιτών και της κοινωνίας». Ο ΕΦΚΑ θα είναι παντού ξεκαθάρισε ο αρμόδιος υφυπουργός. «Από 1-1-2017 ο ΕΦΚΑ βρίσκεται παντού, σε κάθε σπίτι, σε κάθε επιχείρηση. Η νέα ιστοσελίδα θα βγει από σήμερα στον αέρα και θα αφορά στον ΕΦΚΑ. Η αίτηση για συνταξιοδότηση θα υποβάλλεται πλέον ηλεκτρονικά. Περνάμε στην ηλεκτρονική εποχή, στην εποχή του ΕΦΚΑ. Κάναμε σε 5 μήνες αυτό που έπρεπε να είχε γίνει σε 5 χρόνια».

Πέρασμα σε μία νέα ηλεκτρονική εποχή

Ενημέρωση και απαντήσεις σε θέματα που αφορούν στον ΕΦΚ, θα δίνονται από το τετραψήφιο 1555  που λειτουργεί από την αρχή της εβδομάδας και θα δίνει τις απαραίτητες κατευθύνσεις.  Η υπηρεσία αυτή θα επεκταθεί για να παρέχει τις υπηρεσίες της. Αρχικά λειτουργεί από 8:00-14:00 κάθε μέρα. Παραμένουν, επίσης, σε λειτουργία τα γνωστά σημεία εξυπηρέτησης. Το οργανόγραμμα θα αλλάξει με Προεδρικό Διάταγμα. Οι πληρωμές θα γίνονται με τις τράπεζες που εξυπηρετούσαν μέχρι σήμερα τους ασφαλισμένους.

 Θ.Μπακαλέξης: Ενώνουμε δυνάμεις, γιατί δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του κανείς

Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ, Θανάσης Μπακαλέξης, τόνισε ότι «μας ενδιαφέρει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης να είναι κάθε λέξη από την ονομασία του (…) είναι ένας φορέας με κοινωνικό χαρακτήρα, που προσφέρει δίχτυ προστασίας στην κοινωνία». Με το νέο Ταμείο,. Θα γίνεται σημαντική εξοικονόμηση πόρων, ενώ στόχος είναι να μπει τέλος στη γραφειοκρατία, να προσφέρονται υπηρεσίες ποιότητας και ο φορέας να είναι βιώσιμος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κοινωνική ασφάλεια του μέλλοντος θα πρέπει να προσφέρει τις υπηρεσίες της με ταχύτητα και χωρίς ταλαιπωρία. «Ο ασφαλισμένος να λύνει τα περισσότερα θέματα από το σπίτι του» τόνισε και ανέφερε ότι πλέον ψηφιοποιούνται όλα τα αρχεία.

Ο κ. Μπακαλέξης, που διετέλεσε Διοικητής του Ο.Γ.Α. από τις 20 Μαΐου του 2015 έως τις 31/12/2016, είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, με ειδίκευση στη Λογιστική, ενώ είναι και επί Πτυχίω του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...