Αφγανιστάν: Πολλοί Ταλιμπάν ξαναπήραν τα όπλα μόλις αποφυλακίστηκαν

Αφγανιστάν: Πολλοί Ταλιμπάν ξαναπήραν τα όπλα μόλις αποφυλακίστηκαν
taliban

Παρά την ειρηνευτική διαδικασία

Ο εκπρόσωπος της αφγανικής κυβέρνησης στην ειρηνευτική διαδικασία, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, ανέφερε σήμερα ότι πολλοί Ταλιμπάν, πρώην κρατούμενοι που αποφυλακίστηκαν ενόψει των ενδοαφγανικών ειρηνευτικών συνομιλιών, ξαναπήραν τα όπλα.

Παράλληλα πάντως, ο Αμπντουλάχ χαρακτήρισε “θετικό” το κλίμα στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.

“Ξέρω ότι ορισμένοι από αυτούς επέστρεψαν στο πεδίο της μάχης, κάτι που συνιστά παραβίαση των δεσμεύσεών τους”, είπε ο Αμπντουλάχ σε μια διαδικτυακή συνέντευξη που οργάνωσε το αμερικανικό ίδρυμα προβληματισμού Council on Foreign Relations. Υπογράμμισε ότι οι πρώην κρατούμενοι, στην πλειονότητά τους, δεν ξαναπήραν τα όπλα, όμως “ορισμένοι από αυτούς το έκαναν”.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των ισλαμιστών ανταρτών συνεχίζονται πάντως, σε επίπεδο ομάδων επαφής και οι δύο αντιπροσωπείες άρχισαν να γνωρίζονται μεταξύ τους. “Δεδομένου του πλαισίου, το θεωρώ θετικό”, σημείωσε.

Καθώς η βία στο Αφγανιστάν δεν παρουσιάζει μείωση, ο Αφγανός διαπραγματευτής κάλεσε τις ΗΠΑ και το Πακιστάν να ασκήσουν πιέσεις για να επιτευχθεί μια εκεχειρία. Οι ΗΠΑ διαπραγματεύτηκαν πρόσφατα μια ξεχωριστή συμφωνία με τους Ταλιμπάν, ώστε να τους πείσουν να ξεκινήσουν διάλογο με την κυβέρνηση της χώρας. Η Καμπούλ κατηγορεί το Πακιστάν ότι δίνει καταφύγιο και χρηματοδοτεί τους αντάρτες.

Ο Αμπντουλάχ είπε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί το Πακιστάν “εντός των προσεχών ημερών”, για πρώτη φορά από το 2008.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...