Αφιέρωμα στον Θ. Αγγελόπουλο από το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

bb
Αφιέρωμα στον Θ. Αγγελόπουλο από το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Φόρο τιμής στον Θόδωρο Αγγελόπουλο αποτίνει το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο φέτος θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 11 Νοεμβρίου. Το αφιέρωμα αυτό επιχειρεί να αναδείξει χαρακτηριστικές πτυχές της προσωπικότητας και του έργου του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη.

Το αφιέρωμα στηρίζεται σε ένα πλέγμα αλληλοσυμπληρούμενων δράσεων: Θα προβληθούν τρεις ταινίες – σταθμοί στη φιλμογραφία του σκηνοθέτη – Ο θίασος (1974), Ταξίδι στα Κύθηρα (1984) και Τοπίο στην ομίχλη (1988) – οι οποίες αποτύπωσαν σε εικόνες την ψυχή του αγγελοπουλικού σύμπαντος, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Ελένης Καραΐνδρου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Στη συναυλία η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ, θα ταξιδέψει το κοινό στις μουσικές των ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου που τόσο αγαπήθηκαν, με τη φωνή της Δήμητρας Γαλάνη και τη συμμετοχή του τζαζ τρίο David Lynch, Σταύρου Λάντσια και Γιώτη Κιουρτσόγλου.

Βασικοί συνεργάτες του σκηνοθέτη, οι οποίοι συμπορεύτηκαν μαζί του σε κάθε στάδιο της κινηματογραφικής παραγωγής, θα συμμετάσχουν σε μια ημερίδα που στόχο έχει να παρουσιάσει τον δημιουργό «επί τω έργω» κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και της υλοποίησης των ταινιών του, αποδίδοντας έτσι μια εκ των έσω οπτική του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα κυκλοφορήσει πλήρης δίγλωσση έκδοση για το σύνολο του έργου του σκηνοθέτη.

«Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος είχε πει κάποτε πως “είμαστε καταδικασμένοι να λειτουργούμε με τις εμμονές μας. Δεν κάνουμε παρά μόνο μία ταινία, δεν γράφουμε παρά μόνο ένα βιβλίο”. Οι εμμονές του, στην πορεία του χρόνου, έγιναν και δικές μας εμμονές. Η ταινία του καταγράφηκε στη συλλογική μνήμη. Το βιβλίο της ζωής του, μένει σε όλους εμάς, ανεκτίμητος θησαυρός, μια παρακαταθήκη από έναν σπουδαίο άνθρωπο και δημιουργό» επισημαίνει ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Εϊπίδης.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...