Αχαΐα: Σπάνε το φράγμα της… αδρεναλίνης! – Το φαράγγι του Βουραϊκού εξιτάρει τους πιλότους

Ίπτανται ξυστά από τα βράχια. Ο θόρυβος των μαχητικών είναι ασύλληπτος, τη στιγμή που μουγκρίζουν οι μηχανές από την ταχύτητα των 700 χιλιομέτρων την ώρα κι ενώ πετούν τα μαχητικά σε ύψος μόλις 300 ποδιών μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού.

Το θέαμα είναι σπάνιο. Προχθές το απαθανάτισαν δεκάδες φωτογράφοι (Airplane Spotters), που ακροβολίσθηκαν στις πλαγιές, καταγράφοντας εντυπωσιακούς σχηματισμούς των μαχητικών από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ , που μετέχουν στην περίφημη ετήσια άσκηση «Ηνίοχος», η οποία έχει ως ορμητήριό της την 117 ΠΜ της Ανδραβίδας (Οι ασκήσεις ξεκίνησαν προχθές και θα ολοκληρωθούν στις 18 Απριλίου). Συνολικά στην άσκηση μετέχουν 36 αεροσκάφη με πιλότους από την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Σ. Αραβία, το Κατάρ, τις ΗΠΑ και τη Ρουμανία.

Οι πτήσεις μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού αφήνουν μια μοναδική αίσθηση στους πιλότους και ας έχουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες ώρες πτήσεις ο καθένας. To «Top Gun: Maverick» που στην ταινία βασίζεται σε εικονική πραγματικότητα, ωχριά μπροστά στο θέαμα που προσφέρουν ζωντανά οι πιλότοι του «Ηνίοχου».

Οσοι παρακολουθούν τις εναέριες σκηνές, εκστασιάζονται ιδίως όταν τους βλέπουν να πετάνε με την καλύπτρα προς το έδαφος. Φανταστείτε τους πιλότους να εισέρχονται στη χαράδρα με ταχύτητα 700 χιλιομέτρων, να ακολουθούν το ανάγλυφο του βουνού και να κάνουν αναστροφές με την καλύπτρα προς το έδαφος μόλις φθάνουν στην κορυφή. Τη στιγμή της αναστροφής για να βγουν έξω από το βουνό, τα G5 φθάνουν τα εννέα! Τα μαχητικά πετάνε στην ατμόσφαιρα και η αδρεναλίνη εκτοξεύεται στην ιονόσφαιρα. Μέσα στο φαράγγι τα πρόβατα τρέχουν δαιμονισμένα από τον φόβο τους!

Η συγκεκριμένη άσκηση, με τα τόσο «ακραία» χαρακτηριστικά, είναι για τους πιλότους των μαχητικών διώξεως βομβαρδισμού ίσως η πιο απαιτητική και επικίνδυνη. Η γεωμορφολογική υφή της έχει καταστήσει τον «Ηνίοχο» ως μία από τις πλέον ανταγωνιστικές, πολυεθνικές ασκήσεις στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Το δε φαράγγι του Βουραϊκού εξιτάρει τους πιλότους, διότι (ας είναι αδόκιμη η φράση) σπάνε το «φράγμα» της… αδρεναλίνης!

pelop.grΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...