Για πρώτη φορά το 2012, ο μεγαλύτερος αριθμός δηλωθέντων περιστατικών HIV αφορούσε σε χρήστες και όχι σε άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, όπως συνέβαινε μέχρι πέρυσι. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των πρώτων δέκα μηνών του 2012, δηλώθηκαν 1.049 νέα περιστατικά, εκ των οποίων 883 ήταν άνδρες και 166 γυναίκες. Από τις περιπτώσεις που δηλώθηκαν για πρώτη φορά ως θετικοί στον ιό HIV φέτος, οι 487 (46,4%) ήταν χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών και οι 256 (24,4%) ήταν άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άνδρες.
Συνολικά, ο αριθμός των HIV οροθετικών ατόμων (συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων AIDS) που έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2012 ανέρχεται σε 12.556, με την πορεία της λοίμωξης να παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία την τελευταία δεκαετία.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο αριθμός των θανάτων που έχουν δηλωθεί από την αρχή της επιδημίας στην Ελλάδα ανέρχεται σε 2.289 και παραμένει σχετικά χαμηλός μετά το 1997 με την χορήγηση συνδυασμών αντιρετροϊκών φαρμάκων υψηλής δραστικότητας που καθυστερούν σημαντικά την εξέλιξη της νόσου.
ΕCDC: Εκτός ελέγχου η διάδοση ΑΙDS αν δεν ληφθούν μέτρα στη χώρα μας
Εκτός ελέγχου η διάδοση του AIDS στη χώρα μας αν δεν αναληφθεί επειγόντως δράση, προειδοποιούν ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών (ECDC) ανακοίνωσε πως οι μολύνσεις από τον ιό που προκαλεί το AIDS μεταξύ χρηστών ναρκωτικών και άλλων ομάδων υψηλού κινδύνου αυξάνονται γρήγορα και πως αν δεν αναληφθεί τώρα δράση, το κόστος θα είναι πολύ υψηλότερο στο μέλλον.
Ο διευθυντής του ECDC Μαρκ Σπρένγκερ θα συναντηθεί αυτή την εβδομάδα με έλληνες αξιωματούχους για να τους πει πως η δωρεάν διανομή συρίγγων και τα προγράμματα υποκατάστατων των οπιούχων πρέπει να αυξηθούν και πως ο έλεγχος και η θεραπεία για τον ιό που προκαλεί ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος πρέπει να είναι διαθέσιμα σε όλους.
«Χρειάζεται άμεση συντονισμένη δράση για να μειωθεί και τελικά να σταματήσει το τρέχον ξέσπασμα της νόσου», δήλωσε προς το Reuters με αφορμή την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το ECDC για το πρόβλημα της Ελλάδας με τον ιό HIV. Όπως επισημαίνει η έκθεση, από το 2009, η ύφεση στην Ελλάδα έχει μειώσει την οικονομική παραγωγή κατά ένα πέμπτο και έχει ανεβάσει την ανεργία σε επίπεδο ρεκόρ.
Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δέχεται μεγάλη πίεση, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την περίθαλψη των φτωχών, των ανέργων ή των αστέγων.
Ενώ η Ελλάδα έχει μόνο 7,4 μολύνσεις από τον HIV ανά 100.000 κατοίκους, σε σύγκριση με 10 ανά 100.000 κατοίκους στη Βρετανία ή 27,3 στην Εσθονία, τα ποσοστά έχουν αυξηθεί μετά το 2011 στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι χρήστες ναρκωτικών.
Από το 2007 ως το 2010, υπήρχαν μόνο 10 ως 15 κρούσματα μόλυνσης από τον HIV το χρόνο μεταξύ των χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών.Όμως στη διάρκεια του 2011, υπήρξαν 256 τέτοια κρούσματα- ή 27% του συνόλου. Αλλα 314 αναφέρθηκαν από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο του 2012, τα περισσότερα στην Αθήνα.
Το ECDC ανακοίνωσε πάντως πως δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό η κρίση του χρέους της έχει συμβάλλει στη διάδοση του HIV στη χώρα μας.
Βασικές πληροφορίες για την HIV λοίμωξη και το AIDS
Ο HIV (Human Immunodeficiency Virus Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου) είναι ο ιός που προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (Acquired Immune Deficiency Syndrome AIDS). Δρα καταστρέφοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και άλλα νοσήματα.
Μπορεί να μεταδοθεί μέσω της χωρίς προφυλακτικό σεξουαλικής επαφής ή μέσω της από κοινού χρήσης αιχμηρών αντικειμένων με HIV οροθετικό άτομο και από μία HIV οροθετική μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και του θηλασμού.
Ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο), των κουνουπιών ή άλλων εντόμων, της από κοινού χρήσης οικιακών σκευών, του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, του αέρα ή του νερού. Ο όρος AIDS αναφέρεται στο τελευταίο στάδιο της HIV λοίμωξης, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το HIV οροθετικό άτομο είναι επιρρεπές σε διάφορα νοσήματα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.
Ο χρόνος μεταξύ μόλυνσης από τον ιό και εκδήλωσης του AIDS ποικίλει από άτομο σε άτομο, ενώ η έγκαιρη χορήγηση συνδυασμού αντιρετροϊκών φαρμάκων υψηλής δραστικότητας επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη του νοσήματος και μειώνει σε μεγάλο βαθμό τη θνητότητα.
Σήμερα, η HIV λοίμωξη θεωρείται χρόνια νόσος, υπό την προϋπόθεση ότι ο/η ασθενής λαμβάνει συστηματικά τη θεραπεία του.