Βερολίνο: Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες της Ελλάδας για τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης

Βερολίνο: Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες της Ελλάδας για τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης
Βερολίνο: Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες της Ελλάδας για τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης


20/01/2020 – 16:52

Τα μνημόνια που έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη δεν συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Βερολίνου, ανέφερε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, διαμηνύοντας πως “κατανοούμε και συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες της Ελλάδας” για τις εν λόγω συμφωνίες.

Σε δηλώσεις του σχετικά με τους συμμετέχοντες στη χθεσινή Διάσκεψη, ο Στέφεν Ζάιμπερτ αναφέρθηκε σε «ξένους παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν, στηρίζουν, εξοπλίζουν τη μία ή την άλλη πλευρά» του λιβυκού εμφυλίου και πρόσθεσε ότι οι γειτονικές προς τη Λιβύη χώρες επηρεάζονται συχνά πολύ δυσάρεστα «από την αστάθεια και το χάος» στη χώρα και αυτό ισχύει κυρίως για την περιοχή του Σαχέλ. Για αυτό, ανέφερε, συμμετείχαν στην Διάσκεψη, τόσο ο Πρόεδρος της Αλγερίας όσο και η Αφρικανική Ένωση.

Σχετικά με την πρόσκληση στην Τυνησία και την άρνηση της Τύνιδας να προσέλθει, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «πάντα στην προετοιμασία μιας Διάσκεψης μπορεί να συμβεί να απευθύνει κανείς μια επιπλέον πρόσκληση, όπως μπορεί να συμβεί και ο προσκεκλημένος να θεωρήσει ότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί». Εμείς «αντιδράσαμε στα μηνύματα της τυνησιακής κυβέρνησης και σε συνεννόηση με τα Ηνωμένα έθνη συμπληρώσαμε τον κατάλογο των προσκεκλημένων. Ήταν μια εντελώς συνήθης διαδικασία, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αυτό δεν σημαίνει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά εμάς, επιδείνωση των γερμανοτυνησιακών σχέσεων», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ.

Ερωτηθείς, τέλος, για το σημερινό δημοσίευμα ιταλικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο Στρατάρχης Χάφταρ χθες το απόγευμα δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματα της Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να οριστικοποιηθεί το τελικό ανακοινωθέν, ο κ. Ζάιμπερτ περιορίστηκε να δηλώσει ότι η κυρία Μέρκελ είχε χθες μόνο μία επικοινωνία με τον Στρατάρχη Χάφταρ, κατά την συνάντηση που είχαν το πρωί, πριν από την έναρξη της Διάσκεψης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...