Βλέπει τα 50 λεπτά φέτος το βαμβάκι

vamvakiΧωρίς μεγάλη βοήθεια από τη διεθνή αγορά, το πενηντάρικο φιλοδοξεί να πιάσει φέτος το σύσπορο βαμβάκι, σύμφωνα με όσα παραθέτει σε αναλυτικό τετρασέλιδο φάκελο η εφημερίδα Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 31 Αυγούστου. Τα στοιχεία παραγωγής και οι εν γένει συνθήκες στην εγχώρια αγορά βοηθούν αυτή τη φορά τους παραγωγούς.

Ακόμα, αποκλειστικά βρείτε στη σαββατιάτικη εφημερίδα βήμα προς βήμα οδηγίες για την παραγωγή οίνου στο σπίτι. Η συγκομιδή των σταφυλιών την κατάλληλη στιγμή, η ωριμότητα και τα σάκχαρά τους, οι διαφορετικές ποικιλίες, τα «χτυπήματα» από τον καιρό ή τα πουλιά, είναι ελάχιστες μόνο από τις παραμέτρους που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του, πριν ξεκινήσει την οινοποίηση. Γιατί, το κρασί εκτός από τέχνη είναι και επιστήμη.

Διαβάστε μόνο από την εφημερίδα του Σαββάτου για τις καθυστερήσεις στην επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες και τις τρικλοποδιές με τις δηλώσεις. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Agrenda, με τις υποχρεώσεις για εφόδια, τέλη άρδευσης και φόρους πάσης φύσεως να τρέχουν, η πλειοψηφία των παραγωγών περιμένει ακόμα την επιστροφή του ΦΠΑ από τον περασμένο Μάιο, όταν έγινε η κατάθεση των τιμολογίων. Εν τω μεταξύ, καθυστερήσεις στο ΟΣΔΕ βάζουν φέτος σε κίνδυνο και το τσεκ.

Ακόμα, ενημερωθείτε από το δημοσίευμα της εφημερίδας Αgrenda για τα νεότερα από το μέτωπο του αγροτικού ρεύματος. Αβάσταχτη χαρακτηρίζεται η επιβάρυνση του κόστους παραγωγής στις καλλιέργειες από τα νέα ακριβά τιμολόγια που εφαρμόζει η ΔΕΗ για το αγροτικό ρεύμα. Την ίδια ώρα που δικαίωμα για «Νέα Αρχή» δίνει ο ΟΓΑ σε όσους ασφαλισμένους οφείλουν εισφορές πριν την 31η Δεκεμβρίου του 2012, με διακανονισμό σε 46 δόσεις.

Μάθετε μόνο από το αποκλειστικό ρεπορτάζ της σαββατιάτικης εφημερίδας τι γίνεται με τα δικαιώματα και τους βοσκότοπους. Όπως αποκαλύπτει η Agrenda, τον κίνδυνο να μη φτάνουν οι εκτάσεις για ενεργοποίηση δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων θα έχει ως συνέπεια νέο «κούρεμα» βοσκότοπων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda είναι τα εξής:

Ανάπτυξη

■ Χρονιά δεκαετίας για τις τιμές στο κρεμμύδι βλέπουν φέτος οι παραγωγοί σελ. 4

■ Πάνε Σεπτέμβρη οι επιστροφές ΦΠΑ, ενώ τρέχουν τα κόστη εισροών σελ. 7

■ Με εξαγωγικό αέρα το βαμβάκι αν και γράφει στρεμματικές απώλειες σελ. 27-30

■ Πριν 7.000 χρόνια όλοι προτιμούσαν τα καυτερά φαγητά σελ. 42

■ Σε 46 δόσεις από 20 ευρώ ανάλογα με το ποσό οι οφειλές στον ΟΓΑ σελ. 9

 

Οικονομία

■ Υδατικό αποτύπωμα κατά της σπατάλης νερού στην ελληνική γεωργία σελ. 26-31

■ Αγωγή της Syngenta κατά της ΕΕ για παρασιτοκτόνο υπέρ των σπόρων σελ. 13

■ Συνέντευξη: Ο Νικ Παπαδόπουλος πίσω από την ιδέα του CropMobster σελ. 34

■ Χωρίς μεσάζοντες το γάλα του Μοριά στα ράφια κερδίζει σε υπεραξία σελ. 40

■ Ηλεκτρονικό «ράφι» για τα αγροτικά προϊόντα προσφέρει ο ΟΚΑΑ σελ. 43

 

Πολιτισμός

■ Παγκόσμιος πρωταθλητής κολύμβησης ο 17χρονος Απόστολος Χρήστου σελ. 55

■ Απελευθέρωση λαγών στο περιβάλλον χωρίς ιδιαιτερα οφέλη σελ. 33

■ Οι εργαζόμενες μητέρες δεν έχουν κατ’ ανάγκην παχουλά παιδιά σελ. 43

■ Δυναμικές προοπτικές για τα βιοκαύσιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σελ. 52-53

■ Ελεύθερη πτώση για τις βάσεις στις γεωπονικές σχολές της Ελλάδας σε. 36.

 

Editorial

Ο χάρτης της ελληνικής γεωργίας αλλάζει, η στροφή μεγάλου αριθμού  αγροτών προς τα προϊόντα διατροφής είναι γεγονός, ωστόσο αυτό το οποίο ταλανίζει ακόμα τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής είναι οι στρεβλώσεις της αγοράς και η δυσκολία που δείχνουν οι παραγωγοί να πάρουν την τύχη στα χέρια τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τομέας των οσπρίων. Μετά από χρόνια συζητήσεων, αξιόλογος αριθμός αγροτών επέλεξε να κινηθεί δραστήρια προς τις εν λόγω καλλιέργειες (ρεβίθια, φασόλια φακές κ.α.), συνεκτιμώντας τόσο τη ενίσχυση της ζήτησης όσο και το γεγονός ότι η χώρα μας στο συγκεκριμένο τομέα, εδώ και πολλά χρόνια, παραμένει ελλειμματική. Σημειωτέον ότι μέχρι το 2010 το σύνολο της καλλιέργειας οσπρίων δεν ξεπερνούσε τα 150.000 στρέμματα, ήτοι 30-35.000 τόνοι παραγωγή, όταν οι καταναλωτικές ανάγκες της χώρας προσέγγιζαν τους 75.000 τόνους (σήμερα υπολογίζεται να ξεπερνούν τους 100.000 τόνους).

Παρ’ όλα αυτά, οι πληροφορίες από την αγορά λένε ότι φέτος η φακή παραμένει στα αζήτητα. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τα ρεβίθια και τα φασόλια, ωστόσο στην περίπτωση της φακής… βγάζει μάτι! Κι αυτό γιατί, ενώ η εγχώρια ζήτηση παραμένει σταθερή και τα ράφια των σούπερ μάρκετ διαλαλούν μόνο «ντόπιο» προϊόν, οι αποθήκες των παραγωγών, οι ποσότητες των οποίων λογικά δεν καλύπτουν ούτε το μισό της ζήτησης, παραμένουν γεμάτες! Μήπως να το δούμε;

Agrenda

http://www.agronews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...