«Δεν είναι τιμωρία, είναι προστασία» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών – «Στους υγειονομικούς το ποσοστό συμμόρφωσης φαίνεται να φτάνει κοντά στο 95%»
Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους χώρους εργασίας, καθώς και τους πολίτες που εμφανίζονται ακόμα διστακτικοί απέναντι στα εμβόλια για τον κορωνοϊό, μίλησε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Ο ίδιος, εξήγησε σχετικά με την επαναξιολόγηση της κατάστασης με τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε κλάδους όπου είναι υποχρεωτικοί, ότι ο χρόνος που θα βρίσκονται σε αναστολή είναι αόριστος και σύμφωνα με τη σχετική διάταξη έως τα τέλη Οκτωβρίου η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, την πορεία των εμβολιασμών και τον αριθμό των εργαζόμενων που θα συμμορφωθεί.

Απέρριψε δε την κριτική περί διχασμού της κοινωνίας και τιμωρίας εργαζομένων, λέγοντας ότι στόχος των υποχρεωτικών εμβολιασμών δεν είναι η τιμωρία αλλά η προστασία της δημόσιας υγείας και τόνισε ότι δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα με τη στενή έννοια του όρου καθώς κανείς δεν υποχρεώνει κάποιον να εμβολιαστεί.

Μάλιστα, για τους υγειονομικούς ανέφερε ότι όλα δείχνουν ότι το ποσοστό συμμόρφωσης θα φτάσει κοντά στο 95%, ωστόσο παραμένει το υπόλοιπο 5%, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο και δεν μπορεί να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες σε ασθενείς καθώς μπορεί να τους μολύνει.

Ο υπουργός Εσωτερικών, εξέφρασε και τη βεβαιότητά του ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που έχουν επιφυλάξεις για τα εμβόλια, δεν ταυτίζονται με τις συνομωσιολογικές θεωρίες των αρνητών στις πρόσφατες συγκεντρώσεις, ενώ ειδικά για ιατρούς που αναπτύσσουν ψευδοεπιστημονικό λόγο παρά τα διδάγματα της δικής τους επιστήμης, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι «προφανώς μπορεί να υπάρχει ένα θέμα να επιληφθούν οι ιατρικοί Σύλλογοι».

Σχετικά με την Εκκλησία υπογράμμισε ότι καλά κάνει και παρεμβαίνει ακόμη και πέραν των καθηκόντων της και απαντά σε επιστημονικά ζητήματα όπως εάν έχουν «τσιπάκια» τα εμβόλια, καθώς πλήθος πιστών ακούν την εκκλησία, συμπλήρωσε ωστόσο, ότι ο συνομωσιολόγος που πιστεύει ότι υπάρχει «τσιπάκι», θα χαρακτηρίσει «πουλημένους του συστήματος» τους επιστήμονες αλλά και «όργανα του διαβόλου» την Εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπο όταν χαρακτηρίζει πράξη του Θεού τον εμβολιασμό.

Βαρύνουσας σημασίας η άποψη των ειδικών για επέκταση υποχρεωτικότητας

Για την επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους, τόνισε ότι κατά τη γνώμη του οι αποφάσεις θα πρέπει να ασκούνται σταθμισμένα και λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους μετάδοσης της κάθε επαγγελματικής ομάδας.

Για εκείνους που εργάζονται με ασθενείς και υπερήλικές είναι προφανές και δεν γίνεται κουβέντα, ωστόσο σε άλλους κλάδους όπως στα σχολεία και τους εκπαιδευτικόύς η συζήτηση είναι πιο σύνθετη και θα είναι βαρύνουσας σημασίας η γνώμη που θα εκφέρει η επιστημονική κοινότητα και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Είναι προϋπόθεση για πρόσληψη στο χώρο της εστίασης ο εμβολιασμός

Για την εστίαση ο κ. Βορίδης τόνισε ότι ο εμβολιασμός μπορεί να θεωρηθεί προϋπόθεση για πρόσληψη και το ποσοστό συμμόρφωσης των εργαζομένων είναι πολύ υψηλό, καθώς υπάρχει και εξοικείωση με τα υγειονομικά προαπαιτούμενα για την εργασία.

Με φειδώ πλέον οι περιορισμοί

Καθώς υπάρχουν πλέον τα εμβόλια, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι οι περιορισμοί θα πρέπει να εφαρμόζονται με φειδώ και να μην διαταράσσεται η κοινωνική και οικονομική ζωή επειδή κάποιοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν.

protothema.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...