Βρετανία: μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από μαγειρικό λάδι

Βρετανία: μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από μαγειρικό λάδι
Λίπη, μαγειρικό λάδι και άλλα απόβλητα από τα εστιατόρια του Λονδίνου θα τροφοδοτούν σύντομα το μεγαλύτερο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του είδους του στον κόσμο.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, κάθε χρόνο καταγράφονται 40.000 περιστατικά έμφραξης του αποχετευτικού συστήματος λόγω της συσσώρευσης λίπους.
Στο πλαίσιο του σχεδίου που ανακοίνωσαν η Thames Water και η 2OC, 30 τόνοι αποβλήτων θα συλλέγονται σε καθημερινή βάση από εστιατόρια, βιομηχανίες, αλλά και από τους υπονόμους. Η ποσότητα αυτή θα παρέχει πάνω από το 50% του καυσίμου που χρειάζεται η μονάδα, στο Μπέκτον του ανατολικού Λονδίνου. Το υπόλοιπο καύσιμο θα προέρχεται από απόβλητα φυτικών και ζωικών ελαίων.
Η μονάδα θα παράγει 130GWh ηλεκτρισμού το χρόνο που, σύμφωνα με τους δύο ομίλους, θα καλύπτει τις ανάγκες περίπου 39.000 νοικοκυριών. Τμήμα της ενέργειας αυτής θα αξιοποιηθεί επίσης από τη 2OC για τη διαχείριση υγρών αποβλήτων και τη λειτουργία μονάδας αφαλάτωσης στην περιοχή, η οποία τίθεται σε λειτουργία σε περιόδους λειψυδρίας.
«Πρόκειται για κάτι θετικό για εμάς, το περιβάλλον, την Thames Water και τους πελάτες της. Η ανανεώσιμη ενέργεια και θερμότητα από μαγειρικά απόβλητα και έλαια είναι εξολοκλήρου βιώσιμη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της 2OC Άντριου Μέρσερ. «Όταν η Thames δεν χρειάζεται ενέργεια από τη μονάδα, αυτή θα διοχετεύεται στο δίκτυο, κάτι που σημαίνει ότι θα παράγεται και θα χρησιμοποιείται στο Λονδίνο από τους ίδιους τους κατοίκους του.»
Ως έργο από το οποίο θα κερδίσουν όλοι περιέγραψε τη μονάδα ο εμπορικός διευθυντής της Thames Water Πιρς Κλαρκ, εξηγώντας ότι «η ανανεώσιμη ενέργεια θα αντισταθμίζει τις αυξομειώσεις των μη-ανανεώσιμων αγορών ενέργειας βοηθώντας παράλληλα στην αντιμετώπιση του συνεχιζόμενου λειτουργικού προβλήματος του συσσωρευμένου λίπους στους υπονόμους».
Οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία αξίας 235 ευρώ για τα επόμενα 20 χρόνια. Εκτίμησαν ότι η μονάδα θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει έως τις αρχές του 2015.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...