“Βόμβες” Τόμσεν: Μη βιώσιμο το χρέος

“Υφεσιακά τα πλεονάσματα 3,5%”

«Μη βιώσιμο» είναι το ελληνικό χρέος σύμφωνα με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν.

Ειδικότεαρ, μιλώντας σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον, στο ίδιο πάνελ με τον πρώην επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ Ολιβιέρ Μπλανσάρ.

Όπως γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου στην ιστοσελίδα του, ο Τόμσεν αρχικά ανέφερε πως τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετίζονται με βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα σε εθνικό επίπεδο. Δεν δίστασε δε να αναφέρει πως και η Γερμανία πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει σχετικά διαρθρωτικά προβλήματα. Ο ίδιος είπε πως προκειμένου να οικοδομηθεί περισσότερη Ευρώπη, θα πρέπει να ανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη και πως για να γίνει αυτό οι χώρες θα πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες. Ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ σχολιάζοντας αναφορά που είχε κάνει νωρίτερα ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέρ Μπλανσάρ για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ το χαρακτήρισε ως «χάλι» (mess).

Απαντώντας για την Ελλάδα, ο Τόμσεν ανέφερε ότι το ελληνικό χρέος είναι «μη βιώσιμο» και πως καμία μεταρρύθμιση και προσπάθεια δεν θα έχει αποτέλεσμα χωρίς κάποιου είδους αναδιάρθρωση του χρέους. Ομοίως ξεκαθάρισε πως καμία ελάφρυνση δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα χωρίς πιο ισχυρές δομικές μεταρρυθμίσεις. Σχετικά με τους στόχους του προγράμματος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και ερωτηθείς ειδικά για το αν θα υπάρχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη, ο Δανός ανέφερε πως το ΔΝΤ ζητούσε στόχο 1,5%. «Η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους συμφώνησαν στο 3,5%. Φυσικά αυτό θα έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη για ένα διάστημα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», ανέφερε. Από την πλευρά του ο Ολιβιέρ Μπλανσάρ χαρακτήρισε «απολύτως απαραίτητη» την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ και εκείνος αποσαφήνισε πως η Ελλάδα χρειάζεται δομικές μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/274460-Bombes-Tomsen-Me-biosimo-to-chreos ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...