Τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας δημοτικής αρχής ξετύλιξε κατά την παρουσίαση του τεχνικού προγράμματος για το 2021 ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας,στη χθεσινή μαραθώνια κατά τ’άλλα τριπλή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Ουσιαστικά πρόκειται για την κορυφαία στιγμή της δημοτικής αρχής αφού καλείται να περιγράψει τον τρόπο αλλά και την εικόνα που θα πρέπει να έχει ο δήμος ένα χρόνο μετά.Δηλαδή,το πως βλέπει η δημοτική αρχή το δήμο μας σ’ ένα χρόνο από τώρα.

Τη βασική δέσμη συμπερασμάτων γι’αυτή την πρώτη του χρονιά στο τιμόνι του δήμου Ναυπακτίας,ξετύλιξε ο δήμαρχος Βασίλης Γκίζας κατά την παρουσίαση,συζήτηση και ψήφιση του πρώτου ουσιαστικά δικού του τεχνικού προγράμματος.Βέβαια επειδή η διοίκηση σε έναν οργανισμό δεν έχει παρόν και μέλλον αλλα φυσικά και παρελθόν,αναφέρθηκε και στα όσα παρέλαβε,σεβόμενος-όπως είπε- το έργο αυτό από την προηγούμενη δημοτική αρχή

Με πολλή δουλειά,δρομολογήθηκαν νέα έργα,μέσα σ’αυτή την πρώτη χρονιά και εν μέσω της πανδημίας σε δύσκολες συνθήκες και χωρίς τα σοβαρά χρηματοδοτικά εργαλεία του παλαιού ΕΣΠΑ,στα πλαίσια του τελειώματος των πόρων.

Με καθαρή διαχείριση του δημοτικού χρήματος,στροφή σε γνήσια πολιτιστικά γεγονότα και εξωστρέφεια του δήμου.Με συνεργασία των προέδρων όλων των τοπικών κοινοτήτων,έτσι ώστε κάμια δημοτική ενότητα,από το Γαλατά μέχρι τη Γραμμένη Οξιά να μην αισθάνεται αποκομμένο κομμάτι αλλά ισότιμο μέλος του δήμου.

Είναι μια καλή ευκαιρία τόνισε ο δήμαρχος για την εξέλιξη των έργων,όσων είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή,αλλά και τα όσα νέα έχει σχεδιάσει η παρούσα.

Tι έργα κληρονόμησε η δημοτική αρχή από τη θητεία Λουκόπουλου και πως τα δρομολογήσε

Η πρώτη πρόκληση ήταν τα στενά χρονικά περιθώρια ορισμένων έργων των οποίων οι φάκελοι δεν ήταν ώριμοι προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους.Στόχος της δημοτικής αρχής,ήταν να συμβεί αυτό.Δηλαδή να ωριμάσουμε όλα αυτα τα έργα που παραλάβαμε,να τα τρέξουμε και να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις.Από την άλλη,στόχος μας ήταν η ωρίμανση νέων έργων,ώστε να μπορέσουμε μέσα στην παρούσα δημοτική θητεία,να υλοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα νέα έργα.Κάνοντας λοιπόν αυτόν τον απολογισμό,αρχίζει να διαφαίνεται ο σχεδιασμός της νέας δημοτικής αρχής.

Όσον αφορά τα έργα του κ.Λουκόπουλου,ο Πολυχώρος Μανιταριών Κεντρικής,η ανάπλαση της πλατείας του Πλατάνου,η ανάπλαση και τουριστική προβολή του Ανθοφύτου,η δημιουργία της ψηφιακής προβολής της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου,μονοπάτια και πεζοπορικές διαδρομές Ναυπάκτου,Βαράσοβας,Άνω Χώρας,ανάπλαση της Αγ.Παρασκευής,το αναρριχητικό της Βαράσοβας,αλλά και άλλα έργα όπως η κατασκευή του στίβου του Αντιρρίου χωρίς μελέτες και εγκρίσεις,η ανάπλαση της δημοτικής οδού του Αντιρρίου και η κατασκευή του κλειστού προπονητηρίου,όλα χωρίς μελέτες και χαμηλές βαθμολογίες καταφέραμε να τα ωριμάσουμε,προκειμένου να μη χαθεί ούτε ένα έργο.Δημοπρατήθηκε-συνέχισε ο κ. Γκίζας- ο εκσυχρονισμός των αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου,τα ανοιχτά κέντρα εμπορίου.

Σεβόμενοι ότι παραλάβαμε,σχεδιάζουμε τα νέα έργα της παρούσας δημοτικής αρχής.

Πρώτο από τα νέα αυτά,είναι η ανάδειξη της διαδρομής του κάστρου με τον φωτισμό,η μελέτη του συνδετήριου δρόμου από το κάστρο ως τον περιφερειακό με διαπλάτυνση,τεχνικά και ασφαλτόστρωση,καθώς και με λωρίδα επιβράδυνσης και επιτάχυνσης από και προς το κάστρο.

Η αποκατάσταση των σπηλαιώσεων του λιμανιού,έχοντας αναθέσει σε σοβαρό μελετητικό γραφείο την εκπόνηση μελέτης για την αποκατάστασή του.Κοπή δέντρων του κάστρου για την ανάδειξη του μνημείου δημιουργώντας παράλληλα αντπυρικές ζώνες ασφαλείας και η ενίσχυση σε προσωπικό ώστε να παραμένει ανοιχτό και επισκέψιμο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.Στόχος,να είναι φωτισμένο όλο το καλοκαίρι αφού συμβάλαμε στον ευρύ του καθαρισμό και τη σχετική αδειοδότηση της πυροσβεστικής.

Θαλασσα-Περιβάλλον-Ύδρευση

Ύδρευση Παλαιοπαναγιάς,

Βιολογικός Άνω Χώρας.Ένα έργο που έχει δημοπρατηθεί και υλοποιείται.Σύνδεση Ρέκα.Ένα έργο που ήδη λειτουργεί.Ύδρυση Λυγιά,αποχέτευση Πούντου,Μαμουλάδας που εκτελείται.

Βιολογικός Αντιρρίου.Ξεκινά η συμβασιοποίησή του.Αμιαντοσωλήνας οδού Μεσολογγίου.Έχει υποβληθεί προς ένταξη ύψους 600.000 ευρώ και αφορά την αντικατάσταση του αμιαντοσωλήνα ύδρευσης από την πλατεία του λιμένα μέχρι τα φανάρια της Λαγκαδούλας στη συμβολή της με την οδό Εθνικής Αντιστάσεως.

Πράσινο ταμείο.Χρηματοδότηση εξασφαλισμένη από την Περιφέρεια.Υπογειοποίηση 14 σημείων κάδων απορριμμάτων σε διάφορα σημεία της Ναυπάκτου.Δίδυμος καταθλιπτικός αγωγός Γριμπόβου,τηλεμετρία στα ορεινά για την ορθή διαχείριση του υδάτινου πλούτου του δήμου.Αποχέτευση Δάφνης για την οποία ολοκληρώνονται οι μελέτες ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις,καθαρισμός χειμάρρων και ποταμών σε πολλά σημεία του δήμου ,ψήφιση νέου κανονισμού νεκροταφείων,πρασίνου και καθαριότητας με στόχο να μειωθούν οι παραβάσεις

Σχολικά κτήρια

Ολοκληρώθηκε ο φάκελος,οι μελέτες και εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για την ανακατασκευή των πτερύγων του ΕΠΑΛ,αρχικά από το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ και έκτοτε από το ΕΣΠΑ.

3ο Δημοτικό σχολείο.Θετική γνωμοδότηση του ΣΥΠΟΘΑ,οδεύει προς την νομική υπηρεσία του υπουργείου,για την έκδοση του Π.Δ. αφού τύχει σχετικής επεξεργασίας του ΣτΕ.

Έχει συνταχτεί ο φάκελος για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων του 1ου γυμνασίου και 1ου λυκείου Ναυπάκτου

Ράμπες και τουαλέτες ΑμΕΑ,πυροπροστασία των σχολικών μονάδων με πρόταση στο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ και επιχορήγηση 150.000 ευρώ για την προσαρμογή των παιδικών σταθμών στα νέα δεδομένα.

Αναπλάσεις

Ανάπλαση των πλατειών Κεφαλοβρύσου και πλατείας Τζαβελλαίων,η μεν πρώτη από το Leader Αλιείας,η δε δεύτερη από το ΠΔΕ της περιφέρειας

Πεζοδρόμια ανατολικά.Στόχος να ολοκληρώσουμε μέσα στη θητεία την κατασκευή τους μέχρι τη διασταύρωση Ξηροπηγάδου-Δάφνης.

Έχει ξεκινήσει η εκπόνηση των μελετών για τα πεζοδρόμια δυτικά (οδός Θέρμου).Έχουμε ωριμάσει-συνέχισε ο δήμαρχος-δύο χρηματοδοτήσεις για αγορά κοινοχρήστων χώρων.Το οικόπεδο Παπαχαραλάμπους στο κέντρο της πόλης και του οικοπέδου απέναντι από το χώρο των παζαριών στο Γρίμποβο.

Φωτισμός πέριξ του λόφου της δεξαμενής.Βρισκόμαστε στο στάδιο των αδειοδοτήσεων ώστε να αναδείξουμε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης.

Επισκευές πεζοδρομίων και ράμπες ΑΜΕΑ,ανακατασκευή των δημοσίων τουαλετών της πλατείας Φαρμάκη,ασφαλτοστρώσεις με στόχο τη σημαντική βελτίωση της εσωτερικής οδοποιίας,χρηματοδότηση χωροταξικών σχεδίων,συνεργασία με περιφέρεια για τη βελτίωση των υποδομών σε οδικά δίκτυα του ορεινού δήμου,καθαρισμός ποταμών και χειμάρρων

Παραθαλάσσιο μέτωπο

Με την ουσιαστική συνδρομή του Δ.Λ.Τ.καταφέραμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση 600.000 ευρώ για την εκπόνηση μελετών ανάδειξης του παραλιακού μετώπου του δήμου,από την παραλία του Γριμπόβου μέχρι το Κρυονέρι.

Κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου Βαριάς ύψους 1.800.000 ευρώ που θα αναβαθμίσει πλήρως την περιοχήαποσυμφορίζοντας το λιμάνι,δημιουργώντας νέες θέσεις ελλιμενισμούκαι διατηρώντας παράλληλα το δικαίωμα χωροθέτησης για την κατασκευή μαρίνας στην περιοχή του Γριμπόβου.

Εκδηλώσεις πανευρωπαικού επιπέδου όπως το Kiteserf,στα πλαίσια του εορτασμου της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.

Νεροτσουλήθρες.Καθαρίστηκε και διαμορφώθηκε ο χώρος από τις παλιές εγκαταστάσεις,ενώ σχεδιάζουμε περεταίρω βελτίωση του χώρου.

Ξύλινο deck.Με την ουσιαστική συνδρομή του Δ.Λ.Τ. και του δήμου αλλάζει τμηματικά το δάπεδο προς χάριν της ασφάλειας των πολιτών.

Πλαζ.Καθαρίστηκε και ασφαλίστηκε ο χώρος

Πολιτισμός-Προβολή

Στροφή σε γνήσια πολιτιστικά γεγονότα,Χριστουγεννιάτικος διάκοσμος,ποιοτική ανάβάθμιση των πολιτιστικών εκδηλώσεων,εξωστρέφεια του δήμου.

Αρχαίο Θέατρο Μακύνειας.Προχωρήσαμε στην πυροπροστασία του χώρου.

Αγορά 4 σύγχρονων απορριμματοφόρων και ενός οχήματος πλυντηρίου,οχήματα και ένα γκρέιντερ μέσω του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ ,ενώ έχουν τοποθετηθεί gps σε όλα τα οχήματα για καλύτερο έλεγχο.Αναζητήσαμε τις πραγματικές τιμές μισθωμάτων μηχανημάτων από την αγορά με στόχο την εξασφάλιση σημαντικών κονδυλίων από τη χρήση τους.Εκσυγχρονίσαμε το δήμο με την παροχή ηλεκτρονικών πιστοποιητικών,wifi σε όλη την περιφέρεια αναβάθμιση της ιστοσελίδας.

Συμπεράσματα.

Σεβόμαστε και υλοποιούμε το έργο της προηγούμενης δημοτική αρχής.Δρομολογούμε και υλοποιούμε νέα έργα πολλών εκατομμυρίων.Διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το χρήμα των πολιτών.Στροφή σε γνήσια πολιτιστικά γεγονότα,εξωστρέφεια της εικόνας του δήμου,διαρκής συνεργασία με όλους τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων,ώστε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα να αισθάνονται ισότιμα κομμάτια του δήμου.Και όλα αυτά μέσα στον πρώτο χρόνο της δημοτικής μας θητείας.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...