Γαβράς σε Μέρκελ: Βγάλτε τους Έλληνες από τη φυλακή στην οποία βρίσκονται

Ηχηρό μήνυμα προς την Άνγκελα Μέρκελ έστειλε ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, κατά την έναρξη του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (Hellas Filmbox) στο Βερολίνο

«Βγάλτε έξω τους Έλληνες από τη φυλακή στην οποία βρίσκονται» αναφώνησε στην καρδιά της χώρας που έχει καταδυναστεύσει όλη την Ευρώπη, παρουσία εκπροσώπων της γερμανικής κυβέρνησης.

Μιλώντας στο κοινό ο μεγάλος Έλληνας δημιουργός αναφέρθηκε στις εμπειρίες του στον κινηματογράφο και την επιλογή του να γυρίζει συνήθως ταινίες με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες, με τους οποίους συνεργάζεται θαυμάσια και επί ίσοις όροις. Κλείνοντας τη σύντομη παρέμβασή του ο σκηνοθέτης επεφύλασσε μια αποστροφή – «ράπισμα» για τη Γερμανίδα καγκελάριο.

«Ως Έλληνας θέλω να πω στην κ. Μέρκελ: Βγάλτε έξω τους Έλληνες από τη φυλακή στην οποία βρίσκονται» είπε με παρρησία ο κ. Γαβράς.

Όπως ανέφερε η Deutsche Welle, η εναρκτήρια εκδήλωση του φετινού φεστιβάλ, που έγινε στον κινηματογράφο Babylon της γερμανικής πρωτεύουσας με την παγκοσμίου φήμης Ελληνίδα τραγουδίστρια Βίκυ Λέανδρος και το μουσικό συγκρότημα String Demons (Δαίμονες των Εγχόρδων) να επενδύουν μουσικά τη βραδιά, έδειξε από την πρώτη στιγμή τις προθέσεις του.

«Δεν θέλουμε να γίνουμε θεσμός, θέλουμε να παραμείνουμε καλλιτέχνες» τόνισε στον χαιρετισμό του ο προηγούμενος πρόεδρος του Hellas Filmbox, Αστέρης Κούτουλας, υπενθυμίζοντας τον χαρακτήρα του φεστιβάλ, ως ένα εγχείρημα που βασίζεται στην πρωτοβουλία δεκάδων σινεφίλ εθελοντών.

Στην επίσημη τελετή συμμετείχε σειρά προσωπικοτήτων από το χώρο της τέχνης και της πολιτικής. Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο Γερμανός υφυπουργός Παιδείας Τόμας Ράχελ, ο πρώην δήμαρχος του Βερολίνου Κλάους Βόβερειτ, ο Έλληνας πρέσβης Θεόδωρος Δασκαρόλης, ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης ήταν ανάμεσα στους παρισταμένους.

H αυλαία του φεστιβάλ άνοιξε με την ταινία του Κώστα Γαβρά «Αμήν», ενώ κατά τη διάρκειά του θα παρουσιαστούν – όπως κάθε χρόνο –  σύγχρονες ελληνικές παραγωγές, από ταινίες για τις μεγάλες αίθουσες ως και πειραματικά έργα.

Μέχρι την Κυριακή θα προβληθούν συνολικά 56 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, έργα μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.

Η αυλαία θα πέσει με την ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Ένας άλλος κόσμος» αλλά και την απονομή των βραβείων σε ταινίες των διάφορων τμημάτων.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...