Γαλλία: Καταδίκες γάλλων αστυνομικών για άσκηση βίας εναντίον των «Κίτρινων Γιλέκων»

Γαλλία: Καταδίκες γάλλων αστυνομικών για άσκηση βίας εναντίον των «Κίτρινων Γιλέκων»
Γαλλία: Καταδίκες γάλλων αστυνομικών για άσκηση βίας εναντίον των «Κίτρινων Γιλέκων»


20/12/2019 – 08:53

Τις πρώτες καταδίκες εναντίον αστυνομικών για τη βία που άσκησαν εναντίον διαδηλωτών των «Κίτρινων Γιλέκων» από την αρχή του κινήματος τον Νοέμβριο του 2018, ανακοίνωσε το Δικαστήριο του Παρισιού.

Αστυνομικός της μονάδας αντιμετώπισης ταραχών καταδικάστηκε σε δύο μήνες φυλάκιση με αναστολή επειδή έριξε ένα κομμάτι πεζοδρομίου προς τους διαδηλωτές στη διάρκεια πορείας την 1η Μαΐου και ένας δεύτερος σε τέσσερις μήνες φυλάκιση με αναστολή και στην καταβολή 1.000 ευρώ επειδή χαστούκισε έναν διαδηλωτή στη διάρκεια της ίδιας κινητοποίησης. Η εισαγγελία είχε ζητήσει την επιβολή πέντε μηνών φυλάκιση με αναστολή για τον πρώτο και τριών μηνών για τον δεύτερο. 

Και στις δύο περιπτώσεις το δικαστήριο αποφάσισε να μην εγγράψει τις ποινές στο ποινικό μητρώο των αστυνομικών, γεγονός που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμά τους. Βίντεο που προβλήθηκε στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας δείχνει τον πρώτο αστυνομικό, ο οποίος είναι περιστοιχισμένος από συναδέλφους του, να πιάνει ένα κομμάτι πεζοδρομίου, να παίρνει φόρα και να το ρίχνει εναντίον των διαδηλωτών. Στις εικόνες δεν φαίνεται πού προσγειώθηκε. Σε άλλο βίντεο ακούγονται οι προσβολές που εκτοξεύει ο δεύτερος αστυνομικός. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι χαστούκισε τον διαδηλωτή όταν αυτός τον έβρισε, κάτι που εκείνος διαψεύδει.   

Από την έναρξη του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» πριν ένα χρόνο οι διαδηλωτές καταγγέλλουν τακτικά «την αστυνομική βία» και κάποιοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη.   

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 7 Νοεμβρίου από την εισαγγελία του Παρισιού, η αστυνομία έχει πραγματοποιήσει 212 εσωτερικές έρευνες. Από αυτές οι 54 τέθηκαν στο αρχείο και 18 οδήγησαν στην έναρξη ποινικής διαδικασίας. 
 

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...