«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο βασιλιάς δεν θα μπορέσει να πάρει το τραμ» στο Μπορντό όπως σχεδίαζε, δήλωσε εκπρόσωπος συνδικάτου

Η λαϊκή οργή για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία απειλεί να διαταράξει την επίσκεψη, την ερχόμενη εβδομάδα, του βρετανού μονάρχη Καρόλου του III, τον οποίο οι συνδικαλιστές λένε ότι έχουν «βάλει στο στόχαστρό» τους.

«Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας (ενάντια στο σχέδιο μεταρρύθμισης) και η επίσκεψη αυτή θα είναι στο στόχαστρό μας», προειδοποίησαν ο Ματιέ Ομπρί (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών) και ο Ιβάν Φορ του συνδικάτου Force Ouvriere μιλώντας στην εφημερίδα Sud-Ouest αυτή την εβδομάδα.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο βασιλιάς δεν θα μπορέσει να πάρει το τραμ» στο Μπορντό όπως σχεδίαζε, προέβλεψε επίσης ο Πασκάλ Μεσγκενό, εκπρόσωπος του συνδικάτου CFTC στην αρχή μεταφορών Transports Bordeaux Métropole (TBM).

Ωστόσο, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ζεράλ Νταρμανέν, η Γαλλία είναι έτοιμη να υποδεχτεί τον βρετανό μονάρχη παρά τις διαδηλώσεις. «Είμαστε υπερβολικά εστιασμένοι. Είμαστε έτοιμοι να τον υποδεχτούμε υπό άριστες συνθήκες», είπε ο υπουργός στο δίκτυο CNews TV.

Πηγή των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ είπε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι οι διαδηλώσεις πιθανόν να επηρεάσουν ζητήματα επιμελητείας της βασιλικής επίσκεψης παρότι ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού Λοράν Νινέ δήλωσε «πολύ ήρεμος» στο BFMTV ενόψει της επίσκεψης. Ο Κάρολος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως βασιλιά στο εξωτερικό από τις 26 έως τις 29 Μαρτίου. Εκτός από ένα δείπνο που θα παρατεθεί στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών, θα επισκεφθεί την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι πριν μιλήσει στη Γερουσία, πρώτη φορά για έναν βρετανό μονάρχη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, θα μεταβεί επίσης στο Μπορντό όπου θα μετακινηθεί με το τραμ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν «είναι σίγουρα πιο άνετα με τους μονάρχες παρά με τους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού στους οποίους αρνείται το δικαίωμα ψήφου για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του συστήματος», δήλωσε ο Ιάν Μπροσά, εκπρόσωπος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μετά την προσφυγή στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος που κατέστησε δυνατή την έγκριση του νομοσχεδίου με το οποίο αυξάνεται η ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη.

Ο σοσιαλιστής γερουσιαστής Ρεμί Καρντόν, από την πλευρά του, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι “δεν θα είναι περίπατος” για τον Κάρολο και τον γάλλο πρόεδρο.

Στην άκρα αριστερά, ο εκπρόσωπος του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA) Ολιβιέ Μπεζανσνό, αναφερόμενος στον Κάρολο, αστειεύτηκε στο franceinfo:”Θα τον υποδεχτούμε με μια γερή γενική απεργία!”.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...