Γεννηματά για Ανδρέα Παπανδρέου: Ιστορικά μοναδικός και ανεπανάληπτος ηγέτης

Γεννηματά για Ανδρέα Παπανδρέου: Ιστορικά μοναδικός και ανεπανάληπτος ηγέτης

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο ηγέτης που κατόρθωσε να εκφράσει γνήσια τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, πέρα και πάνω από κομματικές διαιρέσεις, με όχημα το πρωτοποριακό πολιτικό εγχείρημα του ΠΑΣΟΚ που κατέλαβε τον χώρο του προοδευτικού κέντρου, της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς», αναφέρει η Φώφη Γεννηματά σε άρθρο της που φιλοξενείται στην ειδική έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ .

Όπως σημειώνει η κ. Γεννηματά, «δεν συνθηκολόγησε ποτέ με την κατεστημένη αντίληψη των πραγμάτων και δεν παραιτήθηκε ποτέ από την προσπάθεια σύνθεσης των αντίθετων όψεων της πραγματικότητας. Κατάφερε έτσι να υπερβεί τις πολιτικές διαιρέσεις, στον ευρύτερο χώρο, αρθρώνοντας αυθεντικά το δίκαιο και αναγκαίο αίτημα του δημοκρατικού λαού για τη μεγάλη “Αλλαγή” του 1981. Με την Αλλαγή άρχισε και η ουσιαστική μεταπολίτευση στη χώρα».

Συμπληρώνει ότι αποδείχθηκε ως ο μεγαλύτερος μεταρρυθμιστής στην Ελλάδα του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα, απαριθμώντας τις σημαντικές αλλαγές που έγιναν όσα χρόνια ήταν πρωθυπουργός (1981-1988 και 1993-1996).

Η κ. Γεννηματά σημειώνει ότι ήταν «ένας ελεύθερος, ανυπότακτος και ανυπόκριτος ηγέτης. Πρωτοπόρος, που αναζητούσε διαρκώς υψηλότερους και πλατύτερους ορίζοντες. Οραματιστής χωρίς να υπάρξει ποτέ ονειροπόλος. Γιατί ήταν, ταυτόχρονα και ρεαλιστής. Διάβαζε τα γεγονότα πιο νωρίς απ’ όλους. Κι εκεί εντοπίζεται η μοναδικότητά του. Κατά τη ψήφιση της συνθήκης του Μάαστριχτ τον Αύγουστο του 92, προειδοποίησε έγκαιρα για τα προβλήματα της ευρωζώνης, που τα βρήκαμε μπροστά μας μετά από δεκαέξι χρόνια. Αρνήθηκε να συμπλεύσει τυχοδιωκτικά με τα ευκαιριακά ρεύματα και τις εφήμερες ιδέες. Είπε στο λαό την αλήθεια, πρώτος, ακόμη και για τη “δολοφονική” απειλή του δημόσιου χρέους. Αγαπούσε το λαό μας και ο λαός του το ανταπέδωσε, με μια αγάπη, βαθιά και ανυπόκριτη. Κι αυτό το αυθόρμητο λαϊκό αίσθημα δεν ήταν τυχαίο ούτε αδικαιολόγητο».

«Όλοι οι Έλληνες δημοκράτες, όλοι οι Έλληνες προοδευτικοί και σοσιαλδημοκράτες, όλοι όσοι κατατάσσουμε τους εαυτούς μας, με ειλικρίνεια, εντιμότητα και σεβασμό, στην κεντροαριστερά, κρατάμε το έργο του Ανδρέα Παπανδρέου και την ιστορική του πορεία ως πολύτιμη παρακαταθήκη και αφετηρία των δικών μας αγώνων για μια νέα κινηματική “Αλλαγή” στον εικοστό πρώτο αιώνα. Σήμερα, τόσα χρόνια μετά, οι αξίες της Αλλαγής παραμένουν επίκαιρες και ορίζουν την πρόοδο. Το βέλος του χρόνου δείχνει μόνο μπροστά. Προς ένα μέλλον αισιόδοξο και φωτεινό. Ένα αύριο που πρέπει να βρει την Ελλάδα πιο ισχυρή, πιο δημιουργική, παραγωγική. Τους Έλληνες ενωμένους, με αξιοπρέπεια στη ζωή τους. Τη δημοκρατία πιο δυνατή. Το Κίνημα Αλλαγής, ο κύριος εκφραστής της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, σε αυτή την προοπτική είναι προσηλωμένο και με τη δύναμη και καθαρή εντολή των πολιτών μπορεί να την εγγυηθεί», καταλήγει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής» επισημαίνει.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/353917-Gennemata-gia-Andrea-Papandreoy-Istorika-monadikos-kai-anepanaleptos-egetes ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...