Γιάννης Σπυρόπουλος:Μία….κι έξω

Γιάννης  Σπυρόπουλος:      Μία….κι έξω

Ο κουρνιαχτός των δημοτικών εκλογών “κατάκατσε” κι ένα σύντομο σχόλιο είναι ότι όσον αφορά την πολιτική αντιπαράθεση μάλλον επρόκειτο για …σχολική εκδρομή! Κάποιες σκόρπιες ατάκες στα κοινωνικά δίκτυα και πολιτικός λόγος στρογγυλοποιημένος με απώτερο σκοπό να… χωράει παντού.

Υπάρχει όμως ένα θέμα που αποτελεί μάλλον πρωτιά για το δήμο μας. Αναφέρομαι φυσικά για το πρωτοφανές που συμβαίνει με τη μη επανεκλογή κάποιας δημοτικής αρχής για δεύτερη θητεία τα τελευταία τριάντα περίπου χρόνια. Λέγεται ότι η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, αλλά για μας δεν ισχύει. Εδώ επιδοκιμάζουμε και απαξιώνουμε πρόσωπα και καταστάσεις εν ριπή οφθαλμού

Τι πταίει? 

Το dna μας, το ριζικό μας, το νερό που πίνουμε ή η νοοτροπία μας?  Tί συμβαίνει και όλοι, μα όλοι “αποτυγχάνουν“?

Tο επιχείρημα “είναι όλοι άχρηστοι“, διανθισμένο μάλιστα και με καφενειακού τύπου “κοσμητικά”  επίθετα δεν ευσταθεί. Απομένει να δούμε τη νοοτροπία που διέπει το κοινωνικό σύνολο, καθώς και τη σχέση που δημιουργείται μεταξύ πολιτών και της εκάστοτε δημοτικής αρχής.

Όσον αφορά τη νοοτροπία, αυτή συνίσταται από την επικράτηση του ατομικού συμφέροντος επί του συλλογικού. Η νοοτροπία αυτή διαχέεται στη σχέση με τη δημοτική αρχή με τελικό αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό αυτής στην αδράνεια και την ακινησία.

Εν κατακλείδι, η προσδοκία κάθε πολίτη είναι η ικανοποίηση του ατομικού του συμφέροντος, η δημοτική αρχή αγωνιά και πασχίζει για την επίλυσή του, αλλά νομοτελειακά είναι αδύνατο να το πετύχει, τουλάχιστον για τους πολλούς.

Μόνη διέξοδο αποτελεί η αλλαγή νοοτροπίας, που επιτυγχάνεται με τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης δημοτικής αρχής – πολιτών. Η δημοτική αρχή «βουλώνει» τα αυτιά της στις σειρήνες του ρουσφετιού και των συντεχνιακών απαιτήσεων και με ορθολογισμό και μεθοδικότητα σχεδιάζει, προγραμματίζει και υλοποιεί ό,τι είναι κοινωνικά ωφέλιμο.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο το αποτύπωμα που θα αφήσει θα έχει θετικό πρόσημο και σίγουρα δεν θα “ξεθωριάζει“, θα σπάσει το ρόδι του “μία…κι έξω” και κυρίως θα βγούμε στο …ξ έ φ ω τ ο !



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...