Γιατί Πρέπει Να Στειρώνουμε Τα Κατοικίδια Μας; – Του Νίκου Πλούμη.

Γιατί Πρέπει Να Στειρώνουμε Τα Κατοικίδια Μας;

 Πόσες είναι οι φορές που ακούμε ανθρώπους που έχουν ζώα να λένε πως διστάζουν να τα στειρώσουν; Πόσες είναι οι φορές που κάποιοι λένε πως δε θέλουν να πάνε κόντρα στη φύση στειρώνοντας τα; Και πόσες είναι οι φορές που βρίσκουμε μέσα στα σκουπίδια νεογέννητα γατάκια ή σκυλάκια από κάποιους από αυτούς που τα λένε αυτά;Η στείρωση δεν είναι απάνθρωπη, είναι όμως μία υπεύθυνη και ανθρώπινη παρέμβαση στην ομαλή εξέλιξη της ζωής του ζώου σας. Η επέμβαση είναι απλή,ανώδυνη και ακίνδυνη.Μακροπρόθεσμα είναι ό,τι καλύτερο για όλους στην οικογένεια,αλλά προπάντων για το ίδιο το ζώο. Να σημειώσω εδώ πως όλα τα σκυλιά εργασίας όπως οι συνοδοί τυφλών, οι ανιχνευτές νοσοκομειακών επισκεπτών, οι διασώστες, οι βοηθοί κωφάλαλων μητέρων κ.α είναι στειρωμένα!

Γιατί να στειρώσω;

Περιορίζεται η αύξηση των αδέσποτων ζώων που ήδη υπάρχουν στους δρόμους .Μα θα μου πείτε… “Εγώ θα βρω υπεύθυνους ανθρώπους να υιοθετήσουν τα μωράκια”.Ναι, οκ. Αλλά πόσο σίγουροι είστε ότι δε θα γεννηθούν 8 ή 10 κουτάβια/γατάκια;Και πόσο συνειδητοποιημένα θα υιοθετήσουν όλοι αυτοί τους απόγονους του κατοικιδίου σας; Ξέρουν όλοι τους τι συνεπάγεται η υιοθεσία ενός ζώου;Ή μήπως έχουν την εντύπωση ότι αγοράζοντας ένα σκυλόσπιτο στο οποίο θα δέσουν το εν λόγω ζωάκι και πετώντας του λίγο φαγητό κάθε μέρα, είναι εντάξει;Γιατί δυστυχώς είναι ΠΟΛΛΟΙ αυτοί που κάνουν ακριβώς αυτό… Είναι ακόμη περισσότεροι αυτοί που τα αφήνουν στους κήπους τους ή ακόμη χειρότερα στους κήπους των εξοχικών τους μόνα κατά τη διάρκεια του περισσότερου χρόνου της ζωής τους, χωρίς να τους προσφέρουν χάδια και αγάπη.Άλλο δε που το θέμα φροντίδας ενός ζώου δε συνεπάγεται μόνο τροφή και στέγη αλλά και ετήσιος εμβολιασμός/αποπαρασιτώσεις ή πρόληψη για τα παράσιτα,εξετάσεις αίματος κ.ο.κ…

Η στείρωση ωφελεί το ζώο.Η δράση των ορμονών στα αστείρωτα ζώα οδηγεί σε νοητική και σωματική κακοδιαθεσία και επηρεάζει αρνητικά τη συμπεριφορά του ζώου (αφού πρόκειται για συσσωρευμένους ανικανοποίητους οίστρους).

Επίσης η στείρωση διευκολύνει τη συμβίωση ανθρώπου και ζώου καθώς αφού γίνει δεν τίθεται πια θέμα λεκέδων από τις περιόδους των θηλυκών ,τάσης φυγής για τους αρσενικούς σκύλους και ‘ραντίσματος’ για οριοθέτηση εδάφους του από τους αρσενικούς γάτους (κάτι που προκαλεί στην ουρά τους και τα μέρη που ‘ραντίζουν’ εξαιρετικά δυσάρεστη μυρωδιά που δύσκολα εξουδετερώνεται) και γενικότερα νευρικότητα-επιθετικότητα από πλευράς του ζώου.

Παθολογικά , τα αστείρωτα θηλυκά ζώα κινδυνεύουν να πάθουν τα εξής:

-Ψευδοκύηση,Πυομήτρα, Καρκίνο του μαστού, Καρκίνο της μήτρας και των ωοθηκών που αν δεν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορεί να αποβούν μοιραία…Στείρωση του θηλυκού ζώου δεν πρέπει να γίνεται μόνο στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης επιθυμεί την αναπαραγωγή του και την απόκτηση κουταβιών.Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να γίνεται 2 μήνες περίπου μετά τον πρώτο οίστρο (και την εμφάνιση αίματος).

Παθολογικά το αστείρωτο αρσενικό ζώο Θα προσπαθήσει να το σκάσει από το σπίτι,αν τα καταφέρει,θα κινδυνέψει να χτυπηθεί από αυτοκίνητο και,όταν και ΑΝ γυρίσει,πολύ πιθανό να έχει κολλήσει αφροδίσιο νόσημα.

Οι γάτοι ενδεικτικά κινδυνεύουν και από:1) AIDS, πρόκειται για την ίδια ακριβώς ασθένεια που όμως δεν κινδυνεύει ο άνθρωπος να την κολλήσει από το κατοικίδιο του αλλά είναι κολλητική από γάτα σε γάτα και λέγεται FIV  – δεν είναι απαραίτητο να έρθει σε σεξουαλική επαφή με άλλη γάτα για να το κολλήσει, μπορεί να κολλήσει και από τσακωμό ανάμεσα σε γάτες με τις νυχιές και τις δαγκωματιές.2) Λευχαιμία που είναι ιογενής στις γάτες.Επίσης, όπως και στα θηλυκά ζώα, έτσι και στα αρσενικά, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου των όρχεων αν δεν στειρωθεί.

Μύθοι και αλήθειες.

MYΘΟΣ Νο 1:”Θα παχύνει”

Η αλήθεια είναι πως αν ένα ζώο παχύνει μετά τη στείρωση,η ευθύνη είναι εξ ολοκλήρου του ιδιοκτήτη. Τα περισσότερα κατοικίδια όντως παχαίνουν μετά τη στείρωση, όχι λόγω της στείρωσης αλλά επειδή οι ιδιοκτήτες τους τα παραταΐζουν και δεν φροντίζουν ώστε να κινούνται αρκετά.Η στείρωση επιβραδύνει το μεταβολισμό, με αποτέλεσμα το ζώο να χρειάζεται λιγότερη τροφή από προηγουμένως. Έτσι, αν συνεχίζουμε με τις ποσότητες που δίναμε πριν και ακόμα χειρότερα αν ταΐζουμε αποφάγια και πολλές λιχουδιές είναι βέβαιο ότι το κατοικίδιο μας θα βάλει βάρος.Εδώ και 4-5 χρόνια όμως υπάρχουν πολλές τροφές για τα στειρωμένα ζώα με προτεινόμενες δοσολογίες ανάλογα το βάρος του ζώου.Αν ξεκινήσετε να του δίνετε τέτοια (ξηρά κατά προτίμηση) τροφή στις σωστές δοσολογίες αμέσως μετά τη στείρωση, και συνεχίσετε να ασχολείστε με το ζώο σας, όπως πριν (δηλαδή να πηγαίνετε τακτικά μεγάλες βόλτες με τους σκύλους σας ή να παίζετε αρκετά με τις γάτες σας στο σπίτι), τότε ΔΕΝ θα παχύνει το ζωάκι σας! Αν όμως τους δίνετε συνεχώς μεζέδες γιατί πέφτετε θύματα των βλεμμάτων-παγίδες τους, τότε αν παχύνει, να ξέρετε πως ο λόγος είναι κυρίως αυτός.Όσο για το ότι το κατοικίδιο θα τεμπελιάζει, αυτό και πάλι δεν ισχύει. Απλά, οι ορμόνες της αναπαραγωγής που το ωθούν να περιπλανιέται σε αναζήτηση για ταίρι, δεν υπάρχουν πλέον και έτσι το κατοικίδιο δεν έχει πρόβλημα να μένει στο σπίτι. Απολαμβάνει εξίσου τις βόλτες και τα παιχνίδια του και είναι εξίσου ζωηρό και δραστήριο.

ΜΥΘΟΣ Νο 2: “Δε θέλω να χάσει τον ανδρισμό του”(για τα αρσενικά ζώα)

Το κατοικίδιο δεν έχει καμία αντίληψη σεξουαλικής ταυτότητας.Όταν έχουνε οίστρο, μιλάνε μόνο οι ορμόνες και τα άγρια ένστικτα. Δεν υπάρχουν αισθήματα εκείνη τη στιγμή. Μην σκέφτεστε ανθρωποκεντρικά την προσωπικότητα του ζώου σας. Τέλος, δεν έχει καμία ψυχολογική αντίδραση ή κρίση ταυτότητας όταν στειρωθεί ένα αρσενικό ζώο. Δεν αλλάζει τη βασική προσωπικότητα του ζώου η στείρωση.

ΜΥΘΟΣ Νο 3: “Είναι καλύτερα να γεννήσει μία φορά πριν στειρωθεί, για να νιώσει τη χαρά της μητρότητας”.

Θα ξαναπώ εδώ “Μην σκέφτεστε ανθρωποκεντρικά την προσωπικότητα του ζώου σας”.Αυτό είναι επινόηση του ανθρώπου η οποία στηρίζεται στις δικές του πεποιθήσεις και στα δικά του συναισθήματα. Δεν έχει αποδειχθεί ότι το ζώο χρειάζεται να ικανοποιήσει το μητρικό του ένστικτο για να είναι ευτυχισμένο και ολοκληρωμένο.Αντίθετα μάλιστα, οι κτηνίατροι συμφωνούν ότι θηλυκά ζώα που στειρώνονται πριν τον πρώτο τους οίστρο είναι σε γενικές γραμμές πιο υγιή. Η στείρωση σήμερα γίνεται από πολύ νωρίς τόσο στους σκύλους όσο και στους γάτους και όσο πιο γρήγορα γίνει τόσο το καλύτερο.

ΜΥΘΟΣ Νο 4: “Δε θέλω να πάω κόντρα στη φύση”.

Από τότε που εξημερώσαμε τους σκύλους και τις γάτες κάναμε τη μεγαλύτερη επέμβαση στη φύση! Τώρα είναι πια αργά να μιλάμε για επεμβάσεις στη φύση.Η φύση έχει δέντρα και λουλούδια και όχι πολυκατοικίες και διαμερίσματα.Αφού λοιπόν επιλέξαμε να “πάμε ενάντια στη φύση” βάζοντας ένα σκύλο ή γάτο στο σπίτι μας, τουλάχιστον ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας.Να θυμάστε πως η στείρωση είναι μία πολύ απλή επέμβαση που δεν έχει υψηλό κόστος και η ανάρρωση του ζώου μετά από αυτήν είναι γρήγορη κ εύκολη.

Αν αγαπάτε λοιπόν πραγματικά τα ζώα γενικά και λυπάστε όταν βλέπετε αδέσποτα στο κρύο, μιας και η Ελλάδα έχει γύρω στα 1.000.000 αδέσποτα ζώα στους δρόμους της, που εμφανίζονται στο διάβα πολλών ψυχικά άρρωστων ανθρώπων οι οποίοι πολύ συχνά τα βασανίζουν μέχρι θανάτου… σας εκλιπαρώ, στειρώστε το δικό σας δίνοντας έτσι ευκαιρία σε πολλά πρώην αδέσποτα που φιλοξενούνται στα υπερπλήρη φιλοζωικά σωματεία της χώρας μας, να βρουν ένα ζεστό σπιτικό!



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...