Γιατροί Καρδίτσας: Η υφυπουργός υγείας – ποντικός και ο πρωθυπουργός – στρουθοκάμηλος

Γιατροί Καρδίτσας: Η υφυπουργός υγείας – ποντικός και ο πρωθυπουργός – στρουθοκάμηλος
Γιατροί Καρδίτσας: Η υφυπουργός υγείας - ποντικός και ο πρωθυπουργός - στρουθοκάμηλος

Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος πήγε σαν κλέφτης στην Καρδίτσα εξαπέλυσε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας του νομού, τονίζοντας ότι η επίσκεψη αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα στρουθοκαμηλισμού, καθώς ο πρωθυπουργός «δεν είχε σκοπό να ακούσει τις απέλπιδες και οργισμένες φωνές κατοίκων και εργαζομένων».

Όπως καταγγέλλει η Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας η πληροφόρηση του ερχομού της υφυπουργού Ελ. Ράπτη στην περιοχή της Καρδίτσας, έφτασε στους εργαζόμενους και στους συλλόγους των εργαζομένων μόλις τη στιγμή που αυτή αποχωρούσε. Ενώ τονίζουν ότι “το θέμα της επίσκεψης, η ψυχολογική υποστήριξη των πληγέντων κατοίκων του νομού, ακούστηκε ως φαρσοτραγωδία στα αυτιά των εργαζομένων”.

Αφού παραθέτουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο δημόσιο σύστημα υγείας του νομού, απαιτούν μεταξύ άλλων να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και επισκευές σε όλα τα κτήρια του δημόσιου συστήματος υγείας, να ανακτηθεί όλος ο υπάρχων εξοπλισμός από το κέντρο υγείας Μουζακίου πριν καταστραφεί από το νερό, και επίσης να γίνει επίταξη ιδιωτικών κλινικών και κέντρων αποκατάστασης για τη στέγαση υγειονομικών υπηρεσιών.

Τέλος καλούν στην στην Πανελλαδική Απεργία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) την Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας (ΕΙΝΚΥΝΚ):

Η πληροφόρηση του ερχομού της υφυπουργού έφτασε στους εργαζόμενους και στους συλλόγους των εργαζομένων μόλις τη στιγμή που αυτή αποχωρούσε. Το θέμα της επίσκεψης, η ψυχολογική υποστήριξη των πληγέντων κατοίκων του νομού, ακούστηκε ως φαρσοτραγωδία στα αυτιά των εργαζομένων. Τραγωδία γιατί στο νοσοκομείο υπάρχει εδώ και χρόνια μία ολοκαίνουρια ψυχιατρική πτέρυγα που όμως είναι τραγικά υποστελεχωμένη και υπολειτουργεί και γιατί η «ψυχολογική υποστήριξη» από την κυβέρνηση προς τους πληγέντες εξαιτίας της δικής τους διαχρονικής πολιτικής μόνο ως κωμωδία μπορεί να ακουστεί.

Η σημερινή επίσκεψη (22/9/2020) του πρωθυπουργού αποτέλεσε κορυφαίο παράδειγμα στρουθοκαμηλισμού, αφού δεν είχε σκοπό καν να ακούσει τις απέλπιδες και οργισμένες φωνές κατοίκων και εργαζομένων. Άλλωστε, εάν είχε αυτό το σκοπό η υφυπουργός και ο πρωθυπουργός θα είχαν καλέσει και τους εκπροσώπους των εργαζομένων του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Όχι μόνο δεν μας κάλεσαν για να μας ακούσουν, αλλά η απάντηση από στόματος του διοικητή του ΓΝΚ ήταν ότι «αυτά τα προβλήματα υπάρχουν 20 χρόνια τώρα». Ακριβώς για αυτό το λόγο έπρεπε να είχαν επιλυθεί τα προβλήματα και οι κίνδυνοι, γιατί όλες οι κυβερνήσεις είχαν τουλάχιστον δύο δεκαετίες για να τα λύσουν. Από ότι, όμως, αποκαλύπτεται, όπως και με την πανδημία του κορονοϊού, το δημόσιο σύστημα υγείας είναι στοχευμένα αποσαθρωμένο και για αυτό ανέτοιμο να προασπίσει την υγεία και τη ζωή του λαού τόσο σε «κανονικές» συνθήκες όσο και πολύ περισσότερο σε «έκτακτες».

Πιο συγκεκριμένα, εξαιτίας της καταστροφικής νεροποντής και πλημμύρας, τα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας του νομού είναι τεράστια:

• Κατέρρευσε το Κέντρο Υγείας Μουζακίου.
• Το ΕΚΑΒ βρέθηκε αποκομμένο λόγω της κατάρρευσης γεφυρών, της καταστροφής δρόμων και της υπερκάλυψής τους από τα νερά.
• Στο νοσοκομείο Καρδίτσας, που «γλύτωσε» τα ορμητικά νερά των ποταμών, των οποίων τα αναχώματα έσπασαν λόγω των ελλιπών συντηρήσεων, το νερό εισχώρησε από τοίχους και οροφές.
• Το χειρουργείο, η μονάδα εντατικής θεραπείας, η κουζίνα, οι χώροι της τεχνικής υπηρεσίας, πολλές κλινικές με νοσηλευόμενους ασθενείς γέμισαν νερά σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Το Σάββατο λειτουργούσε μόνο η μία από τις πέντε χειρουργικές αίθουσες και ακόμη δεν λειτουργούν περισσότερες από τις μισές.
• Το νοσοκομείο παρέμεινε χωρίς εξωτερική τηλεφωνική επικοινωνία για περισσότερο από 2 ημέρες.
• Δεκάδες υγειονομικοί βρέθηκαν αποκλεισμένοι στα σπίτια τους, κάποια από αυτά κατέρρευσαν, χωρίς να υπάρχει κανένα σχέδιο μεταφοράς τους στη δουλειά. Αποτέλεσμα ήταν οι εργαζόμενοι στις νυχτερινές βάρδιες να παραμείνουν στις θέσεις τους εξουθενωμένοι για πολλές παραπάνω ώρες.
• Όταν με αφορμή το σεισμό πριν δύο χρόνια στο νομό μας ζητούσαμε έργα και υποδομές αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής θωράκισης και πυροσπροστασίας του νοσοκομείου, η απάντηση της τότε διοίκησης με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι «όλα αυτά δεν μπορούν να υλοποιηθούν γιατί οι προϋπολογισμοί δεν φτάνουν και δεν υπάρχουν αντίστοιχα προγράμματα της ευρωπαϊκής ένωσης».
• Όταν με την ανάληψη καθηκόντων του νέου διοικητή με κυβέρνηση ΝΔ ζητούσαμε τη μονιμοποίηση συμβασιούχων και την πρόσληψη επιπλέον μόνιμων γιατρών και άλλων εργαζομένων σε καθαριότητα, σίτιση, τεχνική υπηρεσία (οι χώροι των οποίων τώρα γέμισαν νερά), η απάντησή του ήταν ότι «αυτά θα παραχωρηθούν σε ιδιωτικές εργολαβικές εταιρείες γιατί μόνο αυτό συμφέρει στο νοσοκομείο».

Απαιτούμε άμεσα:
– Να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και επισκευές σε όλα τα κτήρια του δημόσιου συστήματος υγείας
– Να ανανεωθούν και να επεκταθούν οι βασικές υποδομές αντιπλημμυρικής-αντισεισμικής προστασίας και πυροπροστασίας
– Να εφοδιαστούν το νοσοκομείο, τα κέντρα υγείας και οι ΤΟΜΥ με σύγχρονους εξοπλισμούς για εξετάσεις και θεραπείες.
– Το ΕΚΑΒ να ενισχυθεί με δυνατότητα αεροδιακομιδών με έδρα στο νομό.
– Να ανακτηθεί όλος ο υπάρχων εξοπλισμός από το κέντρο υγείας μουζακίου πριν καταστραφεί από το νερό ή από πιθανές καταρρεύσεις τις επόμενες ημέρες. Να κατασκευαστεί έκτακτη εγκατάσταση στέγασης του κέντρου υγείας με όλες τις υγειονομικές προϋποθέσεις, αξιοποιώντας και υπάρχοντα κτήρια.
– Ειδική στήριξη από το κράτος με άδειες και οικονομική ενίσχυση για τους πληγέντες υγειονομικούς και συνολικά όλους τους κατοίκους και εργαζόμενους.
– Επίταξη ιδιωτικών κλινικών και κέντρων αποκατάστασης για τη στέγαση υγειονομικών υπηρεσιών.
– Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Συμμετέχουμε και Καλούμε στην Πανελλαδική ΑΠΕΡΓΙΑ που έχει αποφασίσει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) την Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου.

Ενώνουμε τη φωνή και τον αγώνα μας με όλους τους εργαζόμενους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και κατοίκους του νομού, τους φορείς τους, για άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας που έχει ανάγκη ο λαός κάτω από όλες τις συνθήκες.

Ενώνουμε τη φωνή και τη δύναμή μας με όλους τους εργαζόμενους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και τους κατοίκους του νομού, τους φορείς τους, για άμεση αντιμετώπιση των καταστροφών, άμεσες αποζημιώσεις στο 100% των καταστροφών, κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για την προστασία της ζωής, κατοικίας, περιουσίας του λαού.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ  ΤΗΣ Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  ΓΑΖΟΣ ΕΚΤΟΡΑΣ

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...