Για συμφωνία στα μέτρα 4,5 δις ευρώ του ΔΝΤ, πιέζουν οι Βρυξέλλες!

Εκτάκτως στις Βρυξέλλες ο Τσακαλώτος, για την τελική συμφωνία!

Πιέζουν οι Βρυξέλλες, για να υποκύψουμε στα μέτρα του ΔΝΤ, που φέρνουν τσεκούρι στο αφορολόγητο και νέες μειώσεις στις συντάξεις! Αλλιώς, δεν θα κλείσει η β’ αξιολόγηση! Μετά την ολοκλήρωση του EuroWorking Group αξιωματούχος της Ευρωζώνης, δήλωσε ότι η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων από την Αθήνα είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Αν και σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη συνεδρίαση EuroWorking Group, δεν διεξήχθη διεξοδική συζήτηση για την Ελλάδα, το ελληνικό ζήτημα είναι το φλέγον θέμα των ημερών, καθώς  Ολλανδοί, Γάλλοι και Γερμανοί, θέλουν να το κλείσουν, πριν ξεκινήσει το μπαράζ εκλογών στην Ευρώπη.

Αυτό επιβεβαίωσε ο ίδιος αξιωματούχος, λέγοντας, ότι οι χώρες της Ευρωζώνης ενθαρρύνουν την Αθήνα και τους θεσμούς να συνεργαστούν, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία.

Τέλος, προσέθεσε ότι για την τελική  συμφωνία πρέπει να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του Ταμείου και για αυτό πρέπει να περιλαμβάνει το δημοσιονομικό κενό του 2018, τα εργασιακά και τη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων, για τη διασφάλιση του ετήσιου πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μετά από το 2018.

Πηγές της ευρωζώνης σχολίαζαν πως οι επόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα «κρίσιμες», ωστόσο, εάν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ των θεσμών και πολιτική βούληση από την Ελλάδα, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα και μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού είναι τεχνικά δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Οι δανειστές, ετοιμάζουν πρόταση με τα μέτρα, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η διαπραγμάτευση και να επιστρέψουν οι απεσταλμένοι τους στην Αθήνα, σύμφωνα με το Bloomberg Σύμφωνα με το πρακτορείο, η πρόταση περιλαμβάνει τη νομοθέτηση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων 2% του ΑΕΠ με εφαρμογή μετά το 2018.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα κλιμάκια της ΕΚΤ, της Κομισιόν, του EMS και του ΔΝΤ θα εξετάσουν την επιστροφή τους στην Αθήνα μόνο αν η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι θετική, στα μέτρα! Η πρόταση θα παρουσιαστεί στην Αθήνα ίσως και σημερα , με στόχο να επιτευχθεί πρόοδος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Στις Βρυξέλλες για λύση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος!

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες, για συνάντηση όλων των πρωταγωνιστών της διαπραγμάτευσης, στις Βρυξέλλες! Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μαζεύει θεσμούς, ευρωπαίους δανειστές και κυβέρνηση, στις Βρυξέλλες, για να βρουν πολιτική λύση στον γρίφο της διαπραγμάτευσης. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ακύρωσε αιφνιδίως την παρουσία του στις επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή της Παρασκευής, κάτι που σε συνδυασμό με τις κινήσεις Ντάισελμπλουμ στις Βρυξέλλες, δείχνει ότι η διαπραγμάτευση έχει επιταχυνθεί σημαντικά, με πρωτοβουλία της Ευρώπης.

Αρχικά η ακύρωση της παρουσίας του υπουργού στην βουλή, προκάλεσε την αντίδραση του αντιπρόεδρου της ΝΔ, Άδωνη Γεωργιάδη, που οι συνεργάτες του δήλωναν ότι ο υπουργούς δεν έρχεται, ώστε να μην απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Γεωργιάδη για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Παρίσι.

Όμως, μόλις έγιναν γνωστές οι διεργασίες στην καρδιά της Ευρώπης, σχετικά με την έκτακτη συνάντηση αύριο στις Βρυξέλλες όλων εμπλεκόμενων μερών προκείμενου να κλείσει η αξιολόγηση, η κατάσταση άλλαξε.  Ο κ. Γεωργιάδης φέρεται να αναθεώρησε την άποψη του και χαρακτήρισε λογική την απουσία του υπουργού  από τη Βουλή.  

Την ίδια στιγμή, από το Λονδίνο και το London School of Economics, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ζήτησε την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης πριν ξεκινήσει το μπαράζ ευρωπαίων  εκλογών.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...