Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η απογείωση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ

Πάτρα,  19 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η απογείωση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ είναι μονόδρομος. Ή αλλάζουμε τα δεδομένα και με μεθοδική και σκληρή δουλειά αξιοποιούμε τις ευκαιρίες και προχωράμε μπροστά ή μένουμε ουραγοί». Αυτό υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στην εισήγηση του σήμερα, πρώτη μέρα της συνάντησης των 13 Περιφερειαρχών της χώρας με τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάννες Χαν.

Στη συνάντηση που φιλοξενείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας γίνεται μια πλήρης επισκόπηση της πορείας υλοποίησης του ΕΣΠΑ, των προβλημάτων που ανακύπτουν αλλά και των τρόπων αντιμετώπισης τους.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Χαν στην αρχική ομιλία του επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τίθεται αλληλέγγυα στην μεγάλη προσπάθεια αύξησης της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ και της παρεπόμενης τόνωσης της πραγματικής οικονομίας «ως κίνητρα που θα βοηθήσουν ώστε η χώρα να υπερβεί την κρίση», όπως είπε. Προσθέτοντας ότι η συνάντηση αποβλέπει ώστε να συζητηθούν τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται για την ταχύτερη και μεγαλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Τόνισε ακόμα ότι στόχος του ΕΣΠΑ είναι να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών και παράλληλα να διευρύνει το οικονομικό και παραγωγικό αντικείμενο σε περιφερειακή κλίμακα.

Στα θέματα που αφορούν ειδικότερα την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης ο κ. Χρυσάνθου ζήτησε να υπάρξουν περισσότερες εντάξεις έργων επισημαίνοντας τον έως τώρα χαμηλό βαθμό απορροφητικότητας και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε εντάξεις που αφορούν στην αειφόρο ανάπτυξη, στην έρευνα και καινοτομία, στις υποδομές, στην Υγεία, στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων και την επεξεργασία των λυμάτων καθώς επίσης και στην αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, ενώ ειδική αναφορά έκανε στο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων επί του οποίου, όπως είναι γνωστό, ανελήφθη πρόσφατα πρωτοβουλία από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Επίσης, ο κ. Χρυσάνθου υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει αξιοποίηση της τεχνογνωσίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε θέματα έρευνας και καινοτομίας. 

Να σημειωθεί, πάντως, ότι εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης αναγνωρίστηκε ότι το τελευταίο δίμηνο, αφ’ ότου η διαχείριση του ΕΣΠΑ περιήλθε στη δικαιοδοσία της αιρετής Περιφέρειας, έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, στην τοποθέτηση του, ανέφερε εν πρώτοις ότι η υλοποίηση του ΕΣΠΑ συνοδεύεται από πολλές δυσκολίες. Υπογράμμισε την απουσία ώριμων έργων η οποία οδηγεί σε αδυναμίες ένταξης έργων με μεγάλη σημασία για την αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειας και την ποιότητα ζωής των πολιτών. «Είχαμε δεσμευτεί ότι έως τις 15 Σεπτεμβρίου όλες οι προσκλήσεις για τα μέτρα του ΕΣΠΑ θα είναι ανοικτές. Και το καταφέραμε», τόνισε ο κ. Κατσιφάρας. Αναφέρθηκε, επίσης, στις απανωτές συναντήσεις που έγιναν με τους Δημάρχους των Δήμων της Περιφέρειας ώστε να γίνει σαφές το «προσκλητήριο» που σήμανε η Περιφέρεια για την πλήρη και ταχύτερη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ.

«Υπάρχουν προβλήματα που αναστέλλουν την κανονική πορεία του Προγράμματος», είπε ο Περιφερειάρχης. Και εστίασε στις αρρυθμίες που παρουσιάζονται εξαιτίας της περιβαλλοντικής νομοθεσίας αλλά και εξαιτίας εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων για απαλλοτριώσεις κ.λπ. που καθυστερούν την υλοποίηση των έργων. «Επ’ αυτών έχουμε ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες και ζητάμε την στήριξη της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο κ. Κατσιφάρας.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του αναφέρθηκε σε έργα που η Περιφέρεια έχει ήδη προωθήσει στο ΕΣΠΑ όπως τα Νοσοκομεία «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας και Αγρινίου ενώ αναφορά έκανε στα έργα του λιμανιού Κατακόλου και της οδικής του σύνδεσης με την Πατρών – Πύργου καθώς και στα Εργοστάσια Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Περιφέρειας.  

«Η Δυτική Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει παραγωγική ταυτότητα. Να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της και να τεθεί πρωτοπόρος στην ανάπτυξη», επεσήμανε ο κ. Κατσιφάρας. «Είναι δύσκολος ο δρόμος αλλά είναι
μονόδρομος και εμείς δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πετύχουμε», πρόσθεσε.

Ειδική αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης στα έργα της Ολυμπίας και της Ιονίας Οδού, υπογραμμίζοντας την αυτονόητη σημασία τους για την ανάπτυξη της Περιφέρειας και φυσικά την ανάγκη τα έργα αυτά να μπουν σε κανονικούς ρυθμούς υλοποίησης.

Για το ζήτημα της σύνδεσης με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα  ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι ήδη βρίσκεται από τις αρχές του χρόνου σε εξέλιξη σχετική πρωτοβουλία της Περιφέρειας και πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία αυτή αποβλέπει στη μεταφορά δράσεων καινοτομίας και έρευνας στον παραγωγικό ιστό της Περιφέρειας, στην επιχειρηματικότητα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Κάθε μας δράση, κάθε μας απόφαση, κάθε προσανατολισμός μας εντάσσονται στο σχέδιο ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», είπε ο κ. Κατσιφάρας, τονίζοντας ότι χρειάζονται ανατροπές, χρειάζονται άλλες νοοτροπίες ώστε να η Δυτική Ελλάδα να ανακάμψει.

Η συνάντηση θα συνεχιστεί και αύριο Τρίτη.

Στη φωτογραφία ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Θάνος Μωραΐτης με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γιοχάννες Χαν.Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...