Γιούνκερ και Τουσκ εναντίον Μακρόν για το βέτο σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

Απογοητευμένοι αλλά και αντίθετοι δηλώνουν, στις απόψεις του Εμανουέλ Μακρόν να ασκήσει βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, στη συνέντευξης Τύπου ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

«Δυστυχώς κάποια κράτη-μέλη δεν ήταν έτοιμα να κάνουν το επόμενο βήμα. Κάποια κράτη – μέλη είναι έφηβοι», παραδέχτηκε ο Ντόναλντ Τουσκ αναφερόμενος στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής να μην ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. 

«Ας είμαι ξεκάθαρος. Δεν φταίνε οι δυο χώρες και η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν τεράστιο επίτευγμα. Πιστεύω ότι ήταν λάθος η σημερινή απόφαση, αλλά δεν θα το σχολιάσω περαιτέρω», πρόσθεσε στην συνέντευξη τύπου.

Παράλληλα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε από τις δυο χώρες να μην το βάλουν κάτω. 

«Μην τα παρατήσετε. Κάνατε ότι πρέπει. Εγώ δεν αμφιβάλλω ότι κάποια μέρα θα γίνετε μελη της ΕΕ».

Ο Γιούνκερ υποστηρίζει πως πρόκειται για ιστορικό λάθος να μην ενταχθεί η Β. Μακεδονίας και η Αλβανία. 

Όσον αφορά τον προυπολογισμό της ΕΕ που ήταν επίσης ένα από τα θέματα που συζήτησαν. Υποστήριξε πως τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα πάνω σε αυτό το θέμα αλλιώς δεν θα μπορούν να γίνονται έρευνες, ούτε θα υπάρχουν τα προγράμματα erasmus.

Υπενθυμίζεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν από την πρώτη μέρα της Συνόδου δήλωνε αντίθετος στη διεύρυνση της ΕΕ και δικαιολογεί την στάση του αυτή επικαλούμενος διαδικαστικούς λόγους αφού όπως είπε ολόκληρο το σύστημα ένταξης μιας χώρας στην ΕΕ χρειάζεται αναθεώρηση. Παράλληλα, κατέστησε σαφές την άποψή του ότι η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία δεν είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ παρά το γεγονός πως η Βόρεια Μακεδονία άλλαξε το όνομα της και αναθεώρησε το σύνταγμά της με σκοπό να ενταχθεί στην ΕΕ.

Χθες πάντως, Πέμπτη, παρά το γεγονός, πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, είχαν αντίθετη άποψη τελικά επικράτησε αυτή του Γάλλου προέδρου. Όλες οι χώρες συμφώνησαν να αρχίσουν οι συζητήσεις για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, εκτός από τη Γαλλία. Στην περίπτωση της Αλβανίας ο Εμανουέλ Μακρον βρήκε στήριξη από την Δανία και τις Κάτω Χώρες οι οποίες επίσης αντιστάθηκαν στο να δώσουν το «πράσινο φως». Ωστόσο, για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ένταξη θα πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι χώρες.

Ετικέτες

Πηγή: kontranews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...