Γιώργος Σωτηρέλης: Ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας

bb
Γιώργος Σωτηρέλης: Ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας
Το νομικό καθεστώς της Χρυσής Αυγής μετά και τις νέες προφυλακίσεις βουλευτών της ανέλυσε ο διακεκριμένος συνταγματολόγος Γιώργος Σωτηρέλης, ο οποίος αναφέρθηκε σην ενδεχόμενη αδυναμία του Ηλία Κασιδιάρη να είναι υποψήφιος δήμαρχος στην Αθήνα.

Ο Παναγιώτης Σωτηρέλης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μιλώντας στο Βήμαfm υποστήριξε κατ’ αρχάς ότι με το ισχύον Σύνταγμα δεν μπορεί η Χρυσή Αυγή να χαρακτηριστεί παράνομη. Χαρακτηριστικά είπε:

«Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί όλη η Χρυσή Αυγή, δηλαδή οπαδοί και βουλευτές, μέλη εγκληματικής οργάνωσης συλλήβδην» είπε και εξήγησε:

«Με βάση αυτά που βλέπουμε, η Χρυσή Αυγή είναι δύο σε ένα, και πολιτικό κόμμα και εγκληματική οργάνωση. Επομένως, υπάρχει ένα ζήτημα που προφανώς δεν μπορεί να λυθεί με βάση το ισχύον Σύνταγμα, με απαγόρευση κόμματος ως εγκληματική οργάνωση».

Ωστόσο ο καθηγητής Σωτηρέλης επεσήμανε την εναλλακτική λύση:

«Εκείνο που μπορεί να γίνει είναι να επανέλθουν οι διατάξεις του ΠΔ του 1974 που ίσχυσε μέχρι το 2002 και προβλέπει, εκτός από τις συνθήκες κατάλυσης του πολιτεύματος, το να μη συμμετέχουν ως υποψήφιοι κάποιοι που διώκονται για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και συμμετοχή σ’ αυτήν ή όταν είναι βεβαρημένα τα μέλη ενός κόμματος με εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο» είπε.

Ειδικότερα, σε ερώτηση που αφορά στον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος πιθανολογείται πως θα είναι ο υποψήφιος της οργάνωσης για τη δημαρχία της Αθήνας, ο κ. Σωτηρέλης τόνισε:

«Η πρώτη ανάγνωση είναι ότι αν υπάρξει παραπεμπτικό βούλευμα, δεν θα μπορέσει να κατέβει στις εκλογές. Διότι μετά, εκ των υστέρων, εάν εκλεγεί, θα εκπέσει του αξιώματός του».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακολουθήστε το nafpaktianews.gr στο Google News αλλά και στο Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...