Γλώσσα του σώματος: Μίνι λεξικό εκμάθησης

Γλώσσα του σώματος: Μίνι λεξικό εκμάθησης
Αν έχετε παρατηρήσει πως δεν αισθάνεστε ιδιαίτερα άνετα απέναντι σε έναν συνομιλητή που σας κοιτάζει με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά στο στήθος, ή πως όταν φλερτάρετε με κάποιον «αντιγράφετε» ενστικτωδώς τις κινήσεις του (π.χ. πίνετε από το ποτό σας όταν το κάνει κι εκείνος/η) γνωρίζετε, ενστικτωδώς, τα βασικά για τη γλώσσα του σώματος. Αυτά είναι τα καλά νέα.

Τα κακά νέα, τώρα, είναι πως αν πιστεύετε ότι γνωρίζοντας τους κώδικες της γλώσσας του σώματος μπορείτε και να την ελέγξετε –ώστε να μην «προδίδεστε» αν φλερτάρετε/ αντιπαθείτε/ είστε επιφυλακτικοί απέναντι σε κάποιον– δυστυχώς απατάστε. Η γλώσσα του σώματος αποτελείται, εν πολλοίς, από αυτοματοποιημένες διαδικασίες και αντανακλαστικές κινήσεις που ελάχιστα μπορείτε να ελέγξετε. Με αρκετή εξάσκηση, βέβαια, όλα γίνονται –αν και στην αρχή το αποτέλεσμα, όταν παρατηρείτε ας πούμε ότι ξεκινάτε να σταυρώνετε τα χέρια σας και προσπαθείτε απότομα να τα επαναφέρετε στην αρχική τους θέση, θα είναι μάλλον αστείο.

Όπως και να ‘χει, το να ξέρετε τι (περίπου) σκέφτεται ο συνομιλητής σας για εσάς είναι από μόνο του πολύ μεγάλο πράγμα. Γι’ αυτό συγκεντρώσαμε τα βασικά της γλώσσας του σώματος εδώ, σε ένα μίνι λεξικό, που θα σας βοηθήσει να μην μείνετε ποτέ ξανά… χαμένοι στη μετάφραση.

Οι «καλές» κινήσεις

(*) Όπου καλές, εκείνες που σημαίνουν ότι ο συνομιλητής σας, αν μη τι άλλο, χαίρεται που βρίσκεστε απέναντί του.
– «Καθρεφτίζει» τις κινήσεις σας: Τι λέγαμε πριν; Πίνει από το ποτό του όταν σηκώνετε το ποτήρι σας, ανάβει τσιγάρο όταν το κάνετε κι εσείς, υιοθετεί περίπου την ίδια στάση σώματος με την δική σας. Ο «καθρεφτισμός» των κινήσεών σας είναι ξεκάθαρο σημάδι θαυμασμού, αλλά και υποσυνείδητη δήλωση ότι ταιριάζετε.
– Γέρνει ελαφρώς το επάνω μέρος του σώματός του προς το μέρος σας: Αποτελεί ένδειξη ενδιαφέροντος, υποδηλώνει ότι ακούει προσεκτικά αυτά που λέτε, και ενισχύεται από τους ώμους που «κυρτώνουν» ελαφρώς προς τα μέσα. Αυτή η τελευταία είναι η θετικότερη ένδειξη όλων, εκείνη που υποδηλώνει ότι υποσυνείδητα θέλουμε να αγκαλιάσουμε τον άλλο.

– Σας κοιτά στα μάτια, ανοιγοκλείνοντας τα δικά του συχνά: Η συγκεκριμένη αντίδραση προκαλείται από τις διεσταλμένες κόρες των ματιών, οι οποίες μεγαλώνουν όταν κοιτάζουμε το αντικείμενο του πόθου μας.
– Κάθεται με την πλάτη ίσια: Η συγκεκριμένη στάση σώματος, που μοιάζει αφύσικη με την πρώτη ματιά, υποδηλώνει αφενός ότι ακούει προσεκτικά αυτά που λέτε, αφετέρου ότι προσπαθεί να σας κάνει καλή εντύπωση.
– Τα γόνατα, τα πέλματα και οι ώμοι του είναι στραμμένα προς το μέρος σας: Ιδιαίτερα χρήσιμο tip όταν είστε, για παράδειγμα, στον ίδιο χώρο με περισσότερους του ενός ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να κοιτάζει συνεχώς εσάς. Η κατεύθυνση προς την οποία «κοιτούν» τα γόνατα εάν κάθεται ή οι ώμοι και τα πέλματα αν είστε όρθιοι, δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον ή/και οικειότητα με τον άνθρωπο προς τον οποίο στρέφονται.
– Οι παλάμες των χεριών του είναι χαλαρές: Η σφιγμένη σε (χαλαρή) γροθιά παλάμη δεν είναι ένδειξη εχθρικότητας –εκτός, βέβαια, αν η γροθιά δεν είναι και τόσο χαλαρή. Υποδηλώνει, απλά, ότι κάποιος δεν αισθάνεται άνετα. Το αντίθετό της, οι παλάμες που είναι ανοιχτές, δείχνουν οικειότητα και άνεση απέναντι στον συνομιλητή. Στη σπάνια περίπτωση που αυτές κοιτούν και προς τα επάνω, μπορείτε να ανοίξετε σαμπάνιες: πρόκειται για ένδειξη απόλυτης εμπιστοσύνης.
– Σας αγγίζει τυχαία: Στον ώμο ενώ γελά με ένα αστείο σας, στο μπράτσο για να δώσει έμφαση σε κάτι που λέει. Νιώθει άνετα και οικεία, ή προσπαθεί να βεβαιωθεί πως κι εσείς νιώθετε άνετα και οικεία –ή και τα δύο.
– Το βλέμμα του «ταξιδεύει» από τα μάτια στα χείλη σας: Αν χρειάζεται να εξηγήσουμε γιατί αυτό είναι σημάδι ερωτισμού, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά με την περίπτωσή σας.

Και οι «κακές» κινήσεις

(*) Είναι ώρα να φεύγετε, ή να προσπαθήσετε λίγο περισσότερο αν είναι σημαντικό να κερδίσετε τις εντυπώσεις, όταν ο συνομιλητής σας:
– Σταυρώνει τα χέρια του στο στήθος: Αν δεν βρίσκεστε σε χώρο όπου κάνει κρύο, ο συνομιλητής σας είναι στην καλύτερη περίπτωση επιφυλακτικός απέναντί σας –ή και απέναντι στους πάντες, επιφυλακτικός πάντως. Στην χειρότερη, προσπαθεί να υψώσει ένα «τείχος» ανάμεσά σας, να σας στείλει το μήνυμα ότι δεν είστε ευπρόσδεκτος να πλησιάσετε.
– Κουνά το κεφάλι του συνεχώς καταφατικά: Μήπως έχει περάσει πολλή ώρα που μιλάτε ακατάπαυστα; Οι συνεχόμενες κατανεύσεις δεν είναι σημάδι ότι ο συνομιλητής σας ακούει αυτά που του λέτε –για την ακρίβεια, σημαίνουν το αντίθετο, δεν έχει ακούσει λέξη και κάτι ακόμα: βαριέται.
– Στηρίζει το κεφάλι του στο χέρι του ή στον τοίχο: Βαριέται, και βαριέται πολύ. Ένα μικρό περιθώριο να μην ανησυχήσετε, σας το αφήνουμε μόνο εάν υπάρχουν κι άλλα εμφανή σημάδια κούρασης.
– Κάθεται σε απόσταση «ασφαλείας» απέναντί σας: Ως απόσταση ασφαλείας, ορίζουμε οποιαδήποτε απόσταση διασφαλίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ακουμπήσετε τυχαία. Αν δεν βρίσκεστε σε επαγγελματική συνέντευξη, οπότε επιβάλλεται να σας χωρίζει τουλάχιστον ένα γραφείο, τα νέα δεν είναι καλά. Αν, τώρα, είστε αναγκαστικά «μακριά», όπως στις δύο πλευρές ενός τραπεζιού σε εστιατόριο, μπορείτε να ανησυχήσετε μόνο αν ο συνοδός σας δεν κάνει καμία προσπάθεια να «μειώσει» την απόσταση ανάμεσά σας, σκύβοντας για παράδειγμα λίγο προς τα μπροστά ενώ σας μιλά.
– Την ώρα που μιλάτε, το βλέμμα του «σκανάρει» τον χώρο: Είτε βαριέται είτε –ακόμα χειρότερα– δεν πιστεύει αυτά που λέτε.
– Οι παλάμες του δεν είναι ανοιχτές, τα γόνατά του δεν είναι στραμμένα προς το μέρος σας: Γενικώς, οι κινήσεις του είναι οι αντίθετες από αυτές που συμπεριλάβαμε παραπάνω, στις «καλές» κινήσεις. Τι ώρα είπαμε ότι πήγε; Ώρα να πηγαίνετε.

Έξτρα μπόνους: Ξεκάθαρα σημάδια φλερτ

– Οι γυναίκες παίζουν με βραχιόλια/ κολιέ/ κοσμήματα που φοράνε εν γένει, σπρώχνουν με το χέρι ή τινάζουν τα μαλλιά προς τα πίσω, ώστε να φανεί ο λαιμός. Το υποσυνείδητο (;) μήνυμα είναι ότι κάτι χαϊδεύει το δέρμα τους –το οποίο αποκαλύπτεται λίγο περισσότερο, για την περίπτωση που δεν το έχετε προσέξει.
– Οι άνδρες (μη σοκαριστείτε αλλά) βάζουν τους αντίχειρες στις τσέπες του παντελονιού ή πίσω από τη ζώνη, έτσι ώστε οι παλάμες να δείχνουν τα επίμαχα σημεία. Δεν είναι αυτό που νομίζετε, είναι αρχέγονο ένστικτο –και η κίνηση είναι υποσυνείδητη.
– Οι γυναίκες κουλουριάζονται στην πολυθρόνα ή τον καναπέ, ανεβάζουν τα πόδια στην καρέκλα τους και τα αγκαλιάζουν με τα μπράτσα, ή κάθονται γενικώς σε στάσεις που τις κάνει να φαίνονται μικρότερες –σε μέγεθος πάντα– και απροστάτευτες, έτοιμες να τις αγκαλιάσετε.
– Οι άνδρες κάνουν ακριβώς το αντίθετο: κάθονται ή στέκονται σε στάση που προσδίδει όγκο στην εικόνα τους –ώμοι και στήθος προς τα έξω, μπράτσα απλωμένα στην πλάτη της καρέκλας ή του καναπέ, ή «ξεκολλημένα» από το σώμα όταν είναι όρθιοι. Το ίδιο ισχύει και για το πρόσωπο, αλλά είναι αρκετά ανεπαίσθητο: ρουθούνια που μετακινούνται ελάχιστα προς τα πλάγια, χείλη που δεν είναι κολλημένα μεταξύ τους –αλλά δεν τα λες και ανοιχτά.

Πηγή: iatronet

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...