Με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Πωλ Τόμσεν τα έβαλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, από το βήμα του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Άσκησε κριτική στο Ταμείο, για τα στοιχεία στα οποία στηρίζει τις εκτιμήσεις του και τις απαιτήσεις για νέα μέτρα 3,6 δις ευρώ, κάνοντας λόγο για «Thomsen Statistics», αμφιβάλλοντας για την ορθότητας τους. Υπεραμύνθηκε της στάσης που τηρεί η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση, τονίζοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες να αντισταθμιστούν κοινωνικά και δημοσιονομικά τα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ.
Απέδωσε τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διαπραγμάτευση, στο γεγονός ότι οι θεσμοί εμφανίζονται με αποκλίνουσες θέσεις και εκτιμήσεις. «Το ΔΝΤ έχει θέσει ένα πακέτο νέων αιτημάτων που ήταν εκτός αρχικής συμφωνίας» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφερόμενος στο αίτημα για νέα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 3,6 δις. ευρώ.
Στην συνέχεια, ξεκαθάρισε ότι έχει ήδη διαψευστεί το επιχείρημα ότι το γερμανικό κοινοβούλιο θα έπρεπε να εγκρίνει εκ νέου το ελληνικό πρόγραμμα σε περίπτωση αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, άρα η αποχώρησή του έχει γίνει ευκολότερη.
Για το κλείσιμο της αξιολόγησης, τόνισε ότι υπάρχουν δυσκολίες στην παρούσα διαπραγμάτευση, αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μέχρι τις 20 Μαρτίου.
Με την είσοδο στο Πρόγραμμα ποσοτικές χαλάρωσης της ΕΚΤ, η χώρα θα μπορέσει να βγει δοκιμαστικά στις αγορές μέσα στο 2017, κάτι που θα βάλει τις βάσεις για επόμενη έξοδο το 2018. Στην συνέχεια, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει 4ο μνημόνιο, αφού η Ελλάδα θα μπορεί να καλύπτει τις δανειακές της ανάγκες μέσω των αγορών.
Παρά την έξοδο από το μνημόνιο το 2018, τόνισε, ότι η χώρα θα παραμείνει σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας ενώ θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις αγορές οι οποίες θα τιμολογούν καθημερινά το αξιόχρεο μας.
«Το 3ο πρόγραμμα για την Ελλάδα δεν είναι προϊόν ισότιμου διαλόγου» επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η διαπραγμάτευση, εμπεριέχει έντονα το στοιχείο της ασυμμετρίας είπε, για να προσθέσει, ότι «αρκετές φορές φτάσαμε και στα όρια του εκβιασμού». Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η εποπτεία του προγράμματος, ο οποίος «δημιουργεί εμπλοκές και χωρίς να είναι θεσμοθετημένοι τρόποι απεμπλοκής» είπε ο κ. Δραγασάκης, ζητώντας να υπάρχει ένα «εφετείο», το οποίο να λύνει σε πολιτικό επίπεδο τις διαφωνίες που υπάρχουν στο στάδιο της τεχνικής διαπραγμάτευσης.
Οι τρεις λόγοι για την τελική συμφωνία
Ο κ. Δραγασάκης, υποστήριξε ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί εγκαίρως για τρείς λόγους.
1. Η συμφωνία υλοποιείται. Οι στόχοι υλοποιούνται και υπερκαλύπτονται.
2. Η πρόοδος δεν αμφισβητείται. Έχουμε το θετικό γεγονός ότι αυτά που λέει η κυβέρνηση υποστηρίζονται και από την Ευρώπη
3. Ό,τι είναι θετικό για την Ελλάδα, είναι θετικό και για την Ευρώπη.
Τέλος, ο ίδιος τόνισε, ότι απέχει πολύ από την πραγματικότητα η εικόνα που έχει παρουσιαστεί για το τι συνέβη στο πρώτο εξάμηνο του 2015, για να προσθέσει ότι πολύ ευχαρίστως θα περιγράψει κάποια στιγμή το τι συνέβη πραγματικά.
Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/273415-G-Dragasakes-Den-yparchei-4o-mnemonio-yparchei-kleisimo-tes-axiologeses ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ