Γ. Δραγασάκης: Δραστική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος το 2017

Με ευθύνη των δανειστών η καθυστέρηση της αξιολόγησης!

Το 2017  θα «είναι έτος δραστικής βελτίωσης του επιχειρηματικού και του επενδυτικού περιβάλλοντος», ξεκαθάρισε  ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ιωάννης Δραγασάκης, κατά την ομιλία του, στο Πρωτοχρονιάτικο δείπνο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Η ελληνική Οικονομία αλλάζει σελίδα και σε αυτό θα συμβάλλουν τόσο ο τερματισμός του φαύλου κύκλου της ύφεσης, όσο και μέτρα που απλουστεύουν τις διαδικασίες για την ίδρυση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η ενεργοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου, η βελτίωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, η πολιτική σταθερότητα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι έρχεται βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης της οικονομίας, με την επιστροφή του τραπεζικού συστήματος στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Μία αλλαγή που θα γίνει για τρεις λόγους.

-Πρώτον, οι τράπεζες θα υποχρεωθούν με πολλούς τρόπους και για πολλούς λόγους να μειώσουν δραστικά τα «κόκκινα» δάνεια, γεγονός που θα απελευθερώσει πόρους.

-Δεύτερον, οι τράπεζες αρχίζουν να αντλούν πόρους από τις διεθνείς αγορές.

-Τρίτον, οι καταθέσεις άρχισαν, αργά αλλά σταθερά να ανακάμπτουν».

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι το 2017 θα είναι μια αποφασιστική χρονιά για τη δημιουργία εναλλακτικών εργαλείων χρηματοδότησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Με το ενδιαφέρον κυβέρνησης και δανειστών να έχει εστιαστεί στην επιτυχή  ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης  ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει από την πλευρά της ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις της και τα λίγα θέματα που μένουν ανοιχτά μπορούν να κλείσουν άμεσα, αν υπάρξει η αναγκαία βούληση από όλες τις πλευρές».

Οι όποιες καθυστερήσεις δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης, καθώς όπως τόνισε αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση «κάναμε συγκεκριμένο σχεδιασμό για την έγκαιρη ολοκλήρωση όσων προβλέπει η συμφωνία. Οι δανειστές έθεσαν ζητήματα εκτός των συμφωνιών.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, «δεν εξαρτώνται όλα μόνο από εμάς» και  «δεν είναι κρυφό ότι, στην παρούσα συγκυρία, βασική αιτία των καθυστερήσεων είναι οι αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των Θεσμών. Κυρίως ανάμεσα στο ΔΝΤ και ορισμένα Κράτη-Μέλη της Ευρωζώνης. Αλλά και στο εσωτερικό των εν λόγω κρατών διατυπώνονται αποκλίνουσες απόψεις. Άρα δεν πρόκειται για προβλήματα που τα δημιουργεί η δική μας στάση».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...