Γ. Τοπαλούδης για την 24χρονη: Όσο ψηλά και αν βρίσκονται τα τέρατα, όσα χρήματα και αν εχουν, γονείς και θύμα θα τους καθίσουν στο εδώλιο

Το Uncover συζητά με τον Γιάννη Τοπαλούδη, πατέρα της Ελένης, στη σκιά της πολύκροτης υπόθεσης της Θεσσαλονίκης, για λογαριασμό του thebest.gr

Η συγκλονιστική υπόθεση της Θεσσαλονίκης που βρίσκεται σε εξέλιξη και το σκοτεινό περιβάλλον που δείχνει να κρύβεται πίσω από αυτή, έρχεται να προστεθεί σε μια μεγάλη σειρά περιστατικών έμφυλης βίας που μαστίζουν τη χώρα εδώ και μήνες. Ξυλοδαρμοί, βιασμοί, δολοφονίες βλέπουν σε συνεχή βάση το φως της δημοσιότητας και δημιουργούν ένα ψηφιδωτό περιστατικών που αναδεικνύει μια ζοφερή πραγματικότητα: η τοξική αρρενωπότητα αναπαράγεται από γενιά σε γενιά με βασικό της όπλο τον φόβο, που προκαλεί τη σιωπή των θυμάτων.

Το Uncover, μιλά για λογαριασμό του thebest.gr με τον Γιάννη Τοπαλούδη, πατέρα της αδικοχαμένης Ελένης, έναν άνθρωπο που η επιμονή του -μαζί με τη μητέρα της- έφερε την υπόθεση στο φως και ενώπιον της Δικαιοσύνης, για να κερδίσει εντέλει μια -έστω και εκ των υστέρων- δικαίωση.

“Να επικρατήσει Δικαιοσύνη και ας χαθεί ο κόσμος όλος” είχε δηλώσει η Εισαγγελέας κατά τη διάρκεια της δίκης, αίτημα που παραμένει επίκαιρο για κάθε θύμα πριν και μετά την Ελένη.

Ακούστε τη συζήτηση του Κωνσταντίνου Μαρκέτου και του Θάνου Νασόπουλου με τον Γιάννη Τοπαλούδη, για το Uncover:

Η συζήτηση με τον Γιάννη Τοπαλούδη

Ερώτηση (Θάνος Νασόπουλος): Η επικαιρότητα του τελευταίου χρόνου με τα τόσο αποτροπαια περιστατικά βιασμών και γυναικοκτονιών είναι θλιβερή για εμάς, αλλά βασικά είναι μια αέναη φρίκη για τις τόσες γυναίκες θύματα και τους συγγενείς και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ερώτηση (Κωνσταντίνος Μαρκέτος): Σε δηλώσεις σας στην ΕΡΤ καταγγείλατε μια υπόθεση για την Ελένη, την κόρη σας, που έχει αρκετά κοινά στοιχεία με αυτά που καταγγέλει αυτές τις ημέρες η Γεωργία Μπίκα. 

Απάντηση: Έτσι ακριβώς. Με είχαν καλέσει με δύο αφορμές τα 25α γενέθλια της Ελένης μας και το τραγικό περιστατικό της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη. Το είχαμε δημοσιοποιήσει το συμβάν και τότε που το μάθαμε, λίγο μετά το θάνατο της Ελένης, από πληροφορίες που είχαμε από φίλες της Ελένης που είχαν έρθει στην κηδεία του κοριτσιου μας. Σε εμας δυστυχώς το κορίτσι μας δεν μας ενημέρωσε, δεν μας είπε κάτι. Προσεύχομαι να μην υπάρξει άλλο τέτοιο περιστατικό βιασμού όπως στην περίπτωση της 24χρονης, όπως και της Ελένης μας, εκλιπαρώ όμως αν κάποιο κορίτσι βρεθεί σε αυτή τη τόσο δύσκολη θέση, σωματικά και ψυχολογικά, να μιλήσει στους γονείς του, γιατί θα είναι οι μόνοι συμπαραστάτες. Το κορίτσι πρέπει να μην ντραπεί. Είναι πολύ δύσκολο για ένα παιδί που έχει λάβει την αγκαλιά, τη φροντίδα και τη στοργή των γονιών, να ανοιχτεί και να πει όλα αυτά, ειδικά στους γονείς. Όμως οι γονείς να γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τα παιδιά μας και ιδιαίτερα τα κορίτσια μας, είναι οι μόνοι, οι πραγματικοί συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες για όλη τη ζωή τους και μαζί θα αντιμετωπίσουν κάθε τέτοιο τέρας. Όσο ψηλά και αν βρίσκονται κάποια τέτοια τέρατα, όσα χρήματα και αν διαθέτουν, να είναι σίγουροι, πώς γονείς και θύμα θα τους καθίσουν στο εδώλιο, θέλουν δεν θέλουν. Όσο ψηλά και αν βρίσκονται κάποια τέτοια τέρατα, όσα χρήματα και αν διαθέτουν, να είναι σίγουροι, πώς γονείς και θύμα θα τους καθίσουν στο εδώλιο, θέλουν δεν θέλουν.

Ερώτηση (Θάνος Νασόπουλος): Κ. Τοπαλούδη ακούγοντας όσα είπατε στην ΕΡΤ, αντιλήφθηκα ότι η αντιμετώπιση της αστυνομίας όταν η Ελένη είχε πάει να καταγγείλει ένα παρόμοιο περιστατικό δεν ήταν η αρμόζουσα.

Απάντηση: Κάποιοι αστυνομικοί στη Ρόδο έδιωξαν το κορίτσι μας, που είχε πάει να καταγγείλει αυτό το περιστατικό μια βδομάδα αφότου της συνέβη. Στην Ελένη είχαν δώσει χάπι βιασμού και την βίασαν. Και μάλιστα, της είχαν πει κάποιες φίλες της πως υπήρχε και παράνομη βιντεοσκόπηση και αντί οι αστυνομικοί να ερευνήσουν την έδιωξαν. Της είπαν χαρακτηριστικά να βρει εκείνη μόνη της το βίντεο και να τους το προσκομίσει. Άκουσον άκουσον. Το πιο συνταρακτικό είναι ότι αυτοί οι δύο επίορκοι για εμάς αστυνομικοί, πήγαν και έδωσαν αυτοβούλως κατάθεση όταν έγινε η δολοφονία της Ελένης, στην ανακρίτρια που είχε αναλάβει την υπόθεση. Αυτό δεν μας παραξενεύει; Εμείς καταγγείλαμε αυτά που μας είπαν οι φίλες της Ελένης στην ασφάλεια στο Διδυμότειχο με κοινοποίηση στην ανακρίτρια. Δόθηκαν οι καταγγελίες στην Ελληνική Αστυνομία και δεν έγινε τίποτα. Γιατί οι αδιάφθοροι της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν ανακάλυψαν κάτι το μεμπτό, γιατί στην καταγραφή του συμβάντος δεν υπήρχε προσκόμιση του βιντεοσκοπημένου υλικού, άρα σύμφωνα με αυτούς ήταν όλα καλά και όλα ωραία. Αν ήταν το δικό τους παιδί έτσι θα του συμπεριφέρονταν; Αλλά δυστυχώς το κορίτσι μας δεν είναι ζωντανό για να έχουμε τη μαρτυρία της και αυτά τα λέμε εμείς ως γονείς της Ελένης. Εύχομαι να μην υπάρξει καμιά άλλη Ελένη, κανένα άλλο κορίτσι να μην έχει από την αστυνομία την ίδια αντιμετώπιση που είχε η Ελένη μας. Αυτό το κύκλωμα, είχε και τα δολώματα. Γιατί την Ελένη την πλησίασαν κάποιες “φίλες”, οι οποίες ενδεχομένως να είχαν υποστεί και αυτές βιασμό και τέτοιες απειλές. Χρησιμοποιούσαν και ενδεχομένως και τώρα να χρησιμοποιούν, τέτοια δολώματα μέσα στους χώρους του Πανεπιστημίου ή μέσω του τουρισμού. Γιατί είναι γνωστό τοις πάσι τι συμβαίνει με τους βιασμούς των τουριστριών, ειδικά στα τουριστικά μέρη. 

Ερώτηση (Κωνσταντίνος Μαρκέτος): Συνεχίζουμε και βλέπουμε αρκετά κοινά σημεία επαφής στις δύο υποθέσεις, κύκλωμα, η αστυνομία να μην κάνει τη δουλειά της ή να καθυστερεί να κάνει τη δουλειά της

Απάντηση: Ενδεχομένως να είναι παρακλάδια όλα αυτά. Ενδεχομένως, αυτό υποψιάζομαι σαν ένας γονιός που έχει πάθει ό,τι έχει πάθει. Το αν συνδέονται με κάποιο άλλο κεντρικό κλαδί αυτού του κυκλώματος πρέπει να διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές. Η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων αποτελούν λιμάνι και προσφέρουν θαλπωρή και αγάπη στα παιδιά τους. Αναφέρομαι στη συντριπτική πλειοψηφία, γιατί υπάρχουν και γονείς που δεν αναθρέφουν σωστά τα παιδιά τους. Και θα αναφερθώ συγκεκριμένα στην περίπτωση των γονιών των τεράτων, των δολοφόνων της Ελένης μας. Ενώ οι εκπαιδευτικοί των παιδιών τους, τους ανέφεραν ότι από το Δημοτικό και το Γυμνάσιο έβγαζαν σουγιάδες τα παιδιά τους και παρουσίαζαν επιθετική συμπεριφορά, αυτοί αντί να πάνε τα παιδιά τους σε ειδικούς ψυχολόγους να βοηθηθούν, δυστυχώς πήγαιναν και έβριζαν τους καθηγητές. Σου εντοπίζει ένα πρόβλημα ο εκπαιδευτικός και δεν το αντιμετωπίζεις; Τι πρέπει να κάνει ένας εκπαιδευτικός να πηγαίνει συνέχεια όλη την οικογένεια στις εισαγγελικές αρχές; Γονιός είναι αυτός που βρίσκεται καθημερινά δίπλα στο παιδί του, το αγκαλιάζει σε κάθε του πρόβλημα και του προσφέρει αγάπη και όχι απλά λεφτά. Την αξιοπρέπεια ένα παιδί δεν την μαθαίνει από το λεξικό. Την αξιοπρέπεια πρέπει να τη μάθει κανείς ως βίωμα, δηλαδή να τη διδαχθεί παραδειγματικά, πρωτίστως από τους ίδιους τους γονείς του.

Ερώτηση (Κωνσταντίνος Μαρκέτος): Η συμβουλή σας σε κάθε νέο πατέρα θα ήταν να μην κλείνει τα μάτια του μπροστά στις παραβατικές πιθανές συμπεριφορές του παιδιού τους, αλλά να βρίσκονται εκεί και να του δίνουν όλα αυτά τα εφόδια για να είναι ένας άνθρωπος που θα φέρεται με αξιοπρέπεια στον κάθε άνθρωπο γύρω του.

Απάντηση: Ακριβώς, είναι η λέξη που είπατε. Γιατί την αξιοπρέπεια ένα παιδί δεν την μαθαίνει από το λεξικό. Την αξιοπρέπεια πρέπει να τη μάθει κανείς ως βίωμα, δηλαδή να τη διδαχθεί παραδειγματικά, πρωτίστως από τους ίδιους τους γονείς του. Το να είσαι σωστός γονιός δεν έχει να κάνει με τα χρήματα που διαθέτεις. Ο σωστός γονιός είναι αυτός που αποδεικνύεται καθημερινά στην πράξη, είτε είναι φτωχός, είτε να έχει τελειώσει το Δημοτικό. Το να είσαι σωστό γονιός έχει να κάνει με αυτό που δίνεις και προσφέρεις στα παιδιά σου. Και αυτό δεν διδάσκεται πουθενά, ούτε προσφέρεται με χρήματα. Στο να είμαστε σωστοί γονείς που είναι το πιο δύσκολο για τη ζωή μας, μπορούν να συνδράμουν και οι κατάλληλοι φορείς που βρίσκονται σε κάθε νομό. Αυτοί που έχουν υποτίθεται ανοιχτά τα αυτιά και μας κυβερνούν, όχι μόνο οι τωρινοί, αλλά και οι προηγούμενοι και οι επόμενοι, ας δώσουν σημασία σε αυτούς τους θεσμούς που βοηθάνε, που συμπαραστέκονται και προσφέρουν κάθε βοήθεια στους γονείς. Και βέβαια για να μην ζουγκλοποιηθούμε θα πρέπει και να γίνουμε καλύτεροι γονείς, αλλά παράλληλα να υπάρχει και η δαμόκλειος σπάθη. Δηλαδή η πραγματική αυστηροποίηση των ποινών. Απευθύνομαι σε αυτούς που μας κυβερνούν. Εάν κάποιος από αυτούς έχανε το παιδί του με τέτοιο τρόπο θα ψήφιζαν η αυστηροποίηση των ποινών να σημαίνει ότι από τα 16 χρόνια κάθειρξης πλέον γίνεται 18; Για μια δολοφονία και ένα βιασμό με τέτοιο απάνθρωπο τρόπο; Ή αν ήταν παιδί του η Καρολάιν ή η Γαρυφαλλιά ή οποιοδήποτε άλλο κορίτσι, γιατί δυστυχώς η λίστα δεν έχει σταματημό, θα έκανε το ίδιο; Δυστυχώς τα τέρατα αυτά που βιάζουν ή δολοφονούν δεν θα πληρώσουν για τα ψυχικά τραύματα που έχουν επιφέρει στην οικογένειά μας, που θα είναι διαχρονικά μέχρι να πεθάνουμε. Υπάρχει εκτός από γυναικοκτονία και οικογενειοκτονία, που θα πρέπει να μην δειλιάζουν κάποιοι και να εντάξουν αυτούς τους όρους στους ποινικούς μας κώδικες. 

Ερώτηση (Θάνος Νασόπουλος): Είστε υπέρ του να καθιερωθεί ο όρος γυναικοκτονία ως ένα διακριτό αδίκημα;

Απάντηση: Και η γυναικοκτονία και η οικογενειοκτονία και καταλαβαίνουν πάρα πολύ καλά όσοι είναι γονείς τι εννοώ.

Ερώτηση (Θάνος Νασόπουλος): Έχετε να πείτε κάτι και σε αυτή τη 24χρονη κοπέλα τη Γεωργία που βρήκε το θάρρος και βγήκε να καταγγείλει τους βιαστές της;

Απάντηση: Να πω ότι θα πρέπει να έχει τη στήριξη σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας για να προχωρήσει. Και η δική μας η στήριξη της οικογένειας της Ελένης Τοπαλούδη είναι δεδομένη όσο μπορούμε και όπως μπορούμε. Μακάρι να ζούσε και η Ελένη μας και να ήμασταν όλοι μαζί στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...