Δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη μπορεί να σημαίνει περισσότερο φούσκωμα

Οι άνθρωποι που ακολουθούν δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν φούσκωμα εάν η δίαιτά τους είναι υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και σε πρωτεΐνες, σύμφωνα με μια μελέτη από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins Bloomberg. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Clinical and Translational Gastroenterology.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από μια κλινική δοκιμή διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες. Διαπίστωσαν πως όταν οι 164 συμμετέχοντες στη δοκιμή έτρωγαν εκδοχές μιας δίαιτας υγιεινής για την καρδιά, υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες που ήταν σχετικά πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, είχαν περίπου 40% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα φουσκώματος από ό,τι όταν έτρωγαν μια πλούσια σε φυτικές ίνες και υδατάνθρακες (αντί για πρωτεΐνες).

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν ξανά -μια διατροφική κλινική δοκιμή που διεξήχθη το 2003-2005 στη μονάδα κλινικής έρευνας Johns Hopkins ProHealth στη Βαλτιμόρη και στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s της Βοστώνης. Γνωστή ως OmniHeart, η μελέτη περιελάμβανε 164 συμμετέχοντες που είχαν υπέρταση. Τους ανατέθηκαν τρεις διαφορετικές δίαιτες σε διαδοχικές περιόδους έξι εβδομάδων που χωρίζονταν με διαστήματα «έκπλυσης» δύο εβδομάδων κατά τα οποία οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στις κανονικές διατροφικές συνήθειες.

Οι δίαιτες ήταν υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο (DASH) και είχαν τον ίδιο αριθμό θερμίδων. Διέφεραν όμως ως προς τα μακροθρεπτικά τους στοιχεία: Μια περιείχε 58% υδατάνθρακες, 15% πρωτεΐνη, και 27% λίπος, μια άλλη ήταν πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες με 48% υδατάνθρακες, 25% πρωτεΐνη και 27% λίπος και μια τρίτη ήταν πλούσια σε λίπος με 48% υδατάνθρακες, 15% πρωτεΐνη και 37% λίπος. Τα αποτελέσματα της δοκιμής OmniHeart που δημοσιεύθηκαν το 2005, πρότειναν ότι οι πλούσιες σε φυτικές πρωτεΐνες και λιπαρές δίαιτες ήταν πιο αποτελεσματικές στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση των μετρήσεων της χοληστερόλης στο αίμα (μείωση της LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, αύξηση της HDL χοληστερόλης).

Στη νέα ανάλυση των δεδομένων, ο Mueller και οι συνεργάτες του εξέτασαν τις αναφορές των συμμετεχόντων για φούσκωμα -που ήταν μεταξύ των δευτερογενών δεδομένων που συλλέχθηκαν σε εκείνη τη δοκιμή. Διέφεραν μεταξύ των συμμετεχόντων στις τρεις δίαιτες OmniHeart.

Η διατροφή που περιείχε τις περισσότερες πρωτεΐνες συνδέθηκε με το περισσότερο φούσκωμα -περίπου 40% παραπάνω- σε σύγκριση με την δίαιτα πλούσια σε υδατάνθρακες, αλλά και με τα περισσότερα λιπαρά υπήρξε σημαντική αύξηση. Ο επιπολασμός του φουσκώματος πήγε από το 18% πριν από τη δίαιτα σε 24%, 33% και 30%, αντίστοιχα, στις δίαιτες πλούσιες σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά, υποδεικνύοντας ότι οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες πράγματι αύξησαν το φούσκωμα.

ΔΙΑΙΤΑΑκολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...