Δίκη Χρυσής Αυγής: “Μην μαχαιρώσετε ξανά τον Φύσσα, μην τους επιτρέψετε να γυρίσουν”

Δίκη Χρυσής Αυγής: “Μην μαχαιρώσετε ξανά τον Φύσσα, μην τους επιτρέψετε να γυρίσουν”
Δίκη Χρυσής Αυγής:


24/01/2020 – 15:02

Ένα προς ένα αποδόμησε τα επιχειρήματα της υπεράσπισης, αλλά και σχολίασε πολλάκις την εισαγγελική πρόταση που δέχεται τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς, ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ Μάνος Μαλαγάρης κατά την αγόρευσή του στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο οποίος ολοκλήρωσε σήμερα την αγόρευσή του στο Εφετείο Αθηνών.

“Ζητάμε την καταδίκη των κατηγορούμενων για δύο λόγους: Γιατί πολύ απλά οι δράστες αυτών των απεχθέστατων εγκλημάτων πρέπει να τύχουν της τιμωρίας που τους αξίζει και να οδηγηθούν στη φυλακή. Και γιατί δεν πρέπει με την απόφασή σας να μαχαιρώσετε ξανά τον Παύλο Φύσσα, όπως σας ζήτησε η μητέρα του η Μάγδα”, τόνισε ο δικηγόρος.

Αναφερόμενος στους συνδικαλιστές που εκπροσωπεί, είπε: “Εμείς δεν ήμασταν απλά οι δικηγόροι των συνδικαλιστών κομμουνιστών. Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, ο Παναγιώτης Γκούτης, ο Νίκος Ζύμαρης, ο Μιχάλης Βαξεβάνης, ο Δημήτρης Διαμαντάκης, ο Γιώργος Σκλαβόλιας, ο Ιορδάνης Πουντίδης, ο Θοδωρής Τηλιακός, ο Θοδωρής Καραμπέρης και ο Σταύρος Λεκοδημήτρης είναι όλοι τους φίλοι, μέλη και στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Εμείς που τους εκπροσωπούσαμε όλα αυτά τα χρόνια μοιραζόμαστε μαζί τους τις ίδιες ιδέες, τις ίδιες αγωνίες και τα ίδια ιδανικά. Ξοπίσω από τα δικά τους βήματα βαδίζουμε και εμείς.

Αυτοί ήταν οι λόγοι που σε όλη τη διαδικασία -όσο μας επέτρεπαν οι ικανότητές μας- υπερασπιστήκαμε τις θέσεις, τις απόψεις και τα “πιστεύω” τους που είναι και δικά μας “πιστεύω”. Αυτό το τελευταίο νομίζω πως δεν το κρύψαμε ποτέ. Ποτέ εξάλλου δεν νιώσαμε την ανάγκη να αποκρύψουμε την ιδεολογία και τις πράξεις των θυμάτων που υπερασπιζόμασταν. Ποτέ δεν αρνηθήκαμε την ιδιότητά τους ως μέλη του ΚΚΕ και ούτε νιώσαμε την ανάγκη να προσβάλλουμε ως πλαστό το καταστατικό του ΚΚΕ που έφεραν στο δικαστήριο σας οι χρυσαυγίτες”.

“Κανείς εφησυχασμός, καμιά αυταπάτη”

Απευθυνόμενος στους δικαστές ο Μάνος Μαλαγάρης είπε: “Δεν πιστεύουμε πως η απόφασή σας, όσο αυστηρή και αν είναι, μπορεί να εξαλείψει την εμφάνιση τέτοιων οργανώσεων. Ωστόσο η απόφασή σας μπορεί να συμβάλει -από το δικό της μετερίζι- στον περιορισμό τέτοιων εγκληματικών οργανώσεων. Σε περίπτωση που τους απαλλάξετε ή σε περίπτωση που κάνετε δεκτούς τους αστείους ισχυρισμούς τους περί παύσης της Τοπικής Νικαίας από τον Μιχαλολιάκο και όχι από τον Λαγό, τότε είναι σίγουρο ότι θα δώσετε αέρα στα πανιά τους”.

Αντί επιλόγου, ο δικηγόρος έκλεισε με ένα απόσπασμα από την από 21/6/2012 ανακοίνωση του σωματείου της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, στην οποία καταγγελλόταν ανοιχτά η σχεδιαζόμενη επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ από τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής. Το έγγραφο αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής για τη δράση της Χ.Α.:

“Κανείς εφησυχασμός καμία αυταπάτη… Η λύση είναι μόνο στην οργάνωση όλων, στα σωματεία και η ενιαία ταξική πάλη μέσα από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα. Οι πραγματικοί συσχετισμοί δύναμης που καθορίζουν τις εξελίξεις διαμορφώνονται στους αγώνες που αναπτύσσονται στους χώρους δουλειάς κι εκεί είναι που τελικά κρίνονται όλα”.

“Η ναζιστική ιδεολογία η επίσημη ιδεολογία της Χρυσής Αυγής”

Νωρίτερα, αναφερόμενος σε δεκάδες κείμενα του Νίκου Μιχαλολιάκου αλλά και του Χρήστου Παππά, ο συνήγορος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι η ναζιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής είναι είναι μεν αδιάφορη ποινικά “αλλά δίχως αυτή οι εγκληματικές ενέργειές της θα φαίνονταν ακατανόητες”.

Σημείωσε σχετικά: “Με άλλα λόγια, η ναζιστική ιδεολογία αποτελούσε την επίσημη ιδεολογία της Χ.Α. και προπαγανδιζόταν μέσω του Αρχηγού της, των στελεχών της και μέσω των μηχανισμών της ίδιας της οργάνωσης της Χ.Α. Ο ισχυρισμός ότι η ναζιστική ιδεολογία αφορούσε έναν μικρό κύκλο ανθρώπων μέσα στην οργάνωση δεν μπορεί να σταθεί με βάση το αποδεικτικό υλικό που έχετε στη διάθεση σας.

“Μετά απ΄ όλα αυτά, εξακολουθώ να μην μπορώ να αντιληφθώ με βάση ποια στοιχεία η κ. εισαγγελέας υιοθέτησε τον ψευδή ισχυρισμό του Μιχαλολιάκου ότι η Χ.Α. έχει εγκαταλείψει την ναζιστική της ιδεολογία από το 1992.”

“Κατ΄ αρχάς, η “Αρχή του Αρχηγού”, αναφέρεται στο ίδιο το καταστατικό της Χρυσής Αυγής το οποίο και εισέφερε στη διαδικασία ο δημοσιογράφος Ψαρράς. Το καταστατικό αυτό αποδείχτηκε, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι το έστειλε η ίδια η οργάνωση στον κ. Ψαρρά. Παρά ταύτα, ο Αρχηγός της Χρυσής Αυγής, δεν είχε τον παραμικρό δισταγμό να το προσβάλλει ως πλαστό και να χαρακτηρίσει τον κ. Ψαρρά ως τον “Ιαβέρη” του, θέτοντας έτσι εαυτόν ως τον βασικό πρωταγωνιστή των …Αθλίων”, είπε χαρακτηριστικά ο Μάνος Μαλαγάρης.

Ο συνήγορος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, αντέκρουσε στοιχειοθετημένα την εικόνα ημιαυτόνομων τοπικών που λειτουργούσαν χωρίς μέλη, την οποία προσπάθησαν να φιλοτεχνήσουν υπεράσπιση, μάρτυρες και κατηγορούμενοι, σημειώνοντας:

“Η υπεράσπιση, με τον αστείο αυτό ισχυρισμό περί μη ύπαρξης μελών, προσπαθεί να αποσυνδέσει τις ευθύνες της ηγεσίας από τις εγκληματικές πράξεις των φυσικών αυτουργών και να αντικρούσει τον χαρακτηρισμό της Χ.Α. ως εγκληματικής οργάνωσης.

“Η επιβολή πειθαρχικών μέτρων τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όπως προκύπτει από εγκυκλίους (sic) της Κεντρικής Διοίκησης όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, (βλ. πειθαρχικές αποφάσεις της Αχαΐας, Νίκαιας, Β. Ελλάδας κτλ) καταρρίπτει πλήρως την εικόνα περί ανυπαρξίας μελών και περί “ξέφραγου αμπελιού”.

 

“Ποιες είναι οι καλύτερες δουλειές που γίνονται νύχτα;”

Ο Μάνος Μαλαγάρης “πιάστηκε” από μια εξήγηση που έδωσε η εισαγγελέας σχετικά με τη φράση του Κασιδιάρη “οι καλές δουλειές γίνονται νύχτα”.

Ο συνήγορος επιτέθηκε στην εισαγγελέα, φέρνοντάς της μια σειρά ακόμα παραδειγμάτων Χρυσαυγιτών που προτιμούν το σκοτάδι της νύχτας για τις… δουλειές τους.

Σχολιάζοντας την ομιλία του πυρηνάρχη Γιώργου Πατέλη, που αναφερόταν σε συναντήσεις σε μέρη με χαμηλό φωτισμό για να περνούν απαρατήρητοι, ο κ. Μαλαγάρης είπε χαρακτηριστικά:

Με αφορμή την τελευταία αυτή ομιλία του Πατέλη, για “οργανωτικά σε μέρη με χαμηλό φωτισμό”, μου ήρθε στο νου η αντίστοιχη φράση του Κασιδιάρη “ότι οι καλύτερες δουλειές γίνονται τη νύχτα” φράση για την οποία η κ. Εισαγγελέας υιοθέτησε πλήρως τις φαιδρές εξηγήσεις που έδωσε ο Κασιδιάρης απολογούμενος ενώπιον σας. Είπε η κ. Εισαγγελέας:

“Σχετικά με τη φράση οι καλές δουλειές γίνονται νύχτα εννοούσε τις ενέργειες των αστυνομικών που ενήργησαν μεσημέρι ότι οι δράστες πέταξαν τα ναρκωτικά και έφυγαν, ενώ αν γινόταν νύχτα θα τους συλλάμβαναν. Αλήθεια κ. Εισαγγελέα αυτό εννοούσε;”

Ο δικηγόρος αναφέρθηκε σε παρόμοια δήλωση του Νίκου Μιχαλολιάκου που έλεγε “Για να το ακούσουν και οι ρουφιάνοι που μας ακούνε: Στο σκοτάδι γίνονται οι καλύτερες δουλειές”

Κι ο Μιχαλολιάκος γιατί τους το φωνάζει ωρυόμενος; Για να τους προφυλάξει; Αλήθεια κ. Εισαγγελέα; Σε αυτά αναφέρονται όταν κομπάζουν για τις δουλειές που γίνονται τη νύχτα;; Πως γίνεται να τους πιστέψατε; Ξεχάσατε τον Λουκμαν που τον δολοφόνησαν στις 3 τα ξημερώματα; Τον Π. Φύσσα στις 12 το βράδυ; Τη δολοφονική επίθεση στους Ψαράδες και στα μέλη του ΠΑΜΕ μέσα στη νύχτα;; Αλήθεια κ. Εισαγγελέα;”.

Η συγκάλυψη της δολοφονίας Φύσσα 

Κατά τον κ. Μαλαγάρη, η Χρυσή Αυγή στρατολογούσε πολλά από τα μέλη της με κριτήρια σωματοδομής και γνώσεων πολεμικών τεχνών ή λόγω προγενέστερης θητείας τους στις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εικόνες με τα πειστήρια, όπλα, κατασκηνώσεις και τάγματα εφόδου, βρέθηκαν αποθηκευμένες στους υπολογιστές των κατηγορουμένων, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς τους ότι δεν γνώριζαν τίποτα.

Αναφερόμενος στο αυθεντικό καταστατικό της Χρυσής Αυγής,  ο δικηγόρος σχολίασε ότι “ο αρχηγός της ΧΑ δεν είχε τον παραμικρό δισταγμό να το προσβάλλει ως πλαστό”, και έκανε λόγο για “εμμονή της υπεράσπισης” να αποδείξει τη δήθεν πλαστότητα του εν λόγω καταστατικού, με την επίκληση ενός δισέλιδου εγγράφου ως γνήσιου καταστατικού της να “αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας”.

Ο συνήγορος ανέλυσε τις κινήσεις της Κεντρικής Διοίκησης για να συγκαλύψει τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, περιγράφοντας ότι αρχικά δοκίμασαν το σενάριο της συμπλοκής για ποδοσφαιρικούς λόγους αλλά την επόμενη ημέρα, όταν η ηγεσία είδε τη δικογραφία, αντιλήφθηκε ότι δεν έβγαινε το σενάριο της συμπλοκής εξαιτίας των καταθέσεων των αστυνομικών.

Κατά τον ίδιο, τα μέλη της ΧΑ κατέστρωσαν άλλο σενάριο συγκάλυψης και αναζήτησαν το όνομα του ατόμου που μίλησε πρώτος με τον Ρουπακιά, του Γεώργιου Δήμου, “προκειμένου να τον καταστήσουν τον αποδιοπομπαίο τράγο της υπόθεσης. Η συνέχεια είναι γνωστή, με τις απειλές του Τσακανίκα προς τον Δήμου, με απώτερο στόχο να αναλάβουν ο Δήμου και ο Ρουπακιάς την ευθύνη για τη δολοφονία”.

Ο δικηγόρος επισήμανε και τις αντιφάσεις των κατηγορούμενων ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής στις απολογίες τους, υπογραμμίζοντας ότι τότε αρνούνταν οποιαδήποτε συμμετοχή της οργάνωσης και παρίσταναν ότι δεν γνώριζαν τους δράστες της επίθεσης κατά του ΠΑΜΕ, αλλά ενώπιον του δικαστηρίου παραδέχθηκαν ότι η ηγεσία προχώρησε σε διαγραφές των εμπλεκομένων.

“Τη χαριστική βολή στο σχέδιο συγκάλυψης έδωσε ο ίδιος ο Αρχηγός, ο οποίος στην απολογία του δήλωσε ότι δεν είχε αποδεχτεί τη δήθεν πρόσκληση για να πάει και να μιλήσει στη Νίκαια. Με τη δήλωσή του αυτή δεν “τράβηξε απλά το χαλί κάτω από τα πόδια” των κατηγορουμένων για τη δολοφονία Φύσσα και όσων ισχυρίζονταν ότι η αιτία της βραδινής κινητοποίησης ήταν η επικείμενη ομιλία του. Με τη δήλωση αυτή άφησε μετέωρο και απογυμνωμένο από κάθε άλλοθι τον μηχανισμό της ομάδας κρούσης που ο ίδιος προΐσταται, αποδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο τους ούτως ή άλλως αδύναμους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς της ίδιας της εγκληματικής του οργάνωσης”.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...