ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Μετά λοιπόν από αλλεπάλληλες διαδικτυακές συναντήσεις και μια εικονική κινητικότητα στο Kirikalle της Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 25-27/10/2021, κατά το διάστημα 21-27 Νοεμβρίου αντιπροσωπεία τεσσάρων μαθητών που φοιτούν στο ΕΠΑΛ Ναυπάκτου, συνοδευόμενοι από την υπεύθυνη του προγράμματος Μυλωνά Ασπασία, εκπαιδευτικό ΠΕ 88.04, την εκπαιδευτικό  Μπεζαΐτη Βασιλική (ΠΕ 83) και την εκπαιδευτικό Μανδέλλου Μαρία (ΠΕ 80), επισκέφτηκαν το Milazzo  της Ιταλίας, στο πλαίσιο του Erasmus+  «Eat Smart Save Your Land », όπου το Εργαστηριακό Κέντρο (ΕΚ) Ναυπάκτου έχει συντονιστικό ρόλο.

  Για πέντε συνεχόμενες ημέρες οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί του ΕΚ Ναυπάκτου συνεργαστήκαν με  μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς από την Ιταλία, την Τουρκία, την Σερβία και την Γαλλία. Δυστυχώς οι εταίροι μας από την Αυστρία λόγω του γενικότερου lockdown στην περιοχή τους δεν μπορέσαν να συμμετάσχουν.

  Ο τίτλος της κινητικότητας ήταν «Τρόφιμα, Γεωργία και Στόχοι Αειφόρου Ανάπτυξης». Μέσα από μια συνεδρία μαγειρικής τα γεύματα στο σχολείο αλλά και των αναζητήσεων στο διαδίκτυο οι συμμετέχοντες συνειδητοποίησαν ότι η μεσογειακή διατροφή, εκτός από την υγιεινή διατροφή, προωθεί έναν τρόπο ζωής που περιλαμβάνει κοινωνική αλληλεπίδραση, ανταλλαγή γνώσεων και πολιτισμών, με σεβασμό στο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Παράλληλα έμαθαν πως μπορούν να προσαρμόζουν βιώσιμες πρακτικές στην καθημερινή τους μαγειρική. Κατά την επίσκεψή τους σε μια φάρμα αγροτουρισμού που διαθέτει αμπελώνες , ελαιώνες, καλλιέργειες δέντρων και αρωματικών φυτών, αλλά και κτηνοτροφία (στρουθοκάμηλοι, ζαρκάδια, ελάφια, αιγοπρόβατα, χοιρινά, κτλ)  ευαισθητοποιήθηκαν όσον αφορά την ανάγκη για την προσαρμογή της βιώσιμης γεωργίας λαμβάνοντας υπόψη δύο διαφορετικές απόψεις: τις τεχνικές βιολογικής και βιοδυναμικής γεωργίας με σκοπό την αλλαγή των καταναλωτικών προτύπων. Περιβαλλοντικές αξίες ενισχύθηκαν και κατά την επίσκεψη στο Μουσείο Θάλασσας (Muma) όπου οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσουν το “κακό” που κάνουν τα πλαστικά στις θάλασσες, στα ψάρια και κατ’ επέκταση στην υγεία μας.

  Δυστυχώς, λόγω των υγειονομικών μέτρων για την μη διασπορά της πανδημίας όλες οι δραστηριότητες συμπτύχθσκαν με αποτέλεσμα να μην βρίσκονται πολλές ώρες στο σχολείο, γεγονός που ευνόησε την περιήγηση στα περίχωρα της Σικελίας. Συγκεκριμένα μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν την Ταορμίνα και την παραλία της Νάξου, την Μεσσήνη, το Τάντερι, το Πατί και το Παλέρμο.

 Η κινητικότητα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές επέστρεψαν πλήρεις εμπειριών και γνώσεων, έχοντας αποκομίσει τις άριστες των εντυπώσεων σε όλα τα επίπεδα.

  Ως συντονιστικό σχολείο αισθανθήκαμε μια επιπλέον ικανοποίηση, ότι πληρούμε τον ρόλο μας, αλλά από αυτή την κινητικότητα, όπως αναφέρει και η συνάδελφος από το σχολείο που μας φιλοξένησε, θα παραμένει μια αξία που ξεπερνά κάθε άλλη: η προστιθέμενη αξία της φιλίας, η επιθυμία να ξαναβρούμε ο ένας τον άλλον. Το φως στα μάτια των παιδιών, η επιθυμία επικοινωνίας μέσω της συμμετοχής σε όλες τις δραστηριότητες αναζητώντας νέες ευκαιρίες να είναι μαζί, η δυσκολία στον αποχωρισμό- το προνόμιο του είμαι μέρος της ομάδας Erasmus.

   Ο Διευθυντής του ΕΚ Ναυπάκτου     

         Μακρυγιώργος Ευάγγελος               



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...