Σκεφτόμαστε συχνά τη χειραγώγηση στο πλαίσιο μιας σχέσης φιλικής, οικογενειακής ή ερωτικής, ακόμη όμως και στο εργασιακό περιβάλλον όπου η τριβή μεταξύ των προσώπων είναι συχνή. Είναι όλες περιπτώσεις που ο χρόνος αφήνει το περιθώριο να εντοπίσουμε σημάδια ότι έχουμε πέσει θύμα χειραγώγησης, όπως το gaslighting.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) «“gaslighting” είναι η απόπειρα χειραγώγησης κάποιας/-ου με στόχο να αμφισβητηθεί η ορθότητα της σκέψης της/του. […] Πρόκειται για μια ύπουλη μορφή ψυχολογικής κακοποίησης, η οποία κάνει το θύμα να αμφιβάλλει για τα συναισθήματα και τη λογική του». Οι κακοποιητικές συμπεριφορές εντούτοις δεν είναι αποκλειστικότητα των προσωπικών σχέσεων και στενών επαφών.

Σε μια εποχή ραγδαίων κοινωνικών αλλαγών, όλο και περισσότερες παθογένειες που κρύβονταν κάτω από το χαλί έρχονται στην επιφάνεια. Και με μια τέτοια περίπτωση καταπιάνεται σε πρόσφατο άρθρο του στο Conversation ο Caitjan Gainty, Ανώτερος Λέκτορας στην Ιστορία της Επιστήμης, της Τεχνολογίας και της Ιατρικής, στο King’s College του Λονδίνου.

«Το ιατρικό gaslighting αναφέρεται στις περιπτώσεις όπου ένας επαγγελματίας υγείας επιβάλλει ένα μοτίβο ερωτήσεων, εξετάσεων ή διαγνώσεων που αντιβαίνει στο/αποκλίνει από το ιστορικό ή τα συμπτώματα που περιγράφει ή βιώνει ο ασθενής» αναφέρει ο Gainty, εξηγώντας πως πρόκειται για ένα παιχνίδι άνισης ισχύος με θύματα κυρίως συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες όπως οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι. «Είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση ότι η ιατρική δεν αποτελεί πεδίο ανεξάρτητο από την κοινωνία και την ιστορία. Άτομα που είναι κοινωνικά, πολιτισμικά, πολιτικά ή οικονομικά στο περιθώριο διαπιστώνουν ότι δεν αλλάζει αίφνης η κατάσταση περνώντας την πόρτα της κλινικής».Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...