Δημοψήφισμα στην Ιταλία: «Ναι» στη μείωση των βουλευτών και γερουσιαστών

Δημοψήφισμα στην Ιταλία: «Ναι» στη μείωση των βουλευτών και γερουσιαστών
Δημοψήφισμα στην Ιταλία: «Ναι» στη μείωση των βουλευτών και γερουσιαστών

Σύμφωνα με την μέχρι τώρα καταμέτρηση των ψήφων, το 69,5% των ιταλών είπε «ναι» στο δημοψήφισμα για την μείωση των βουλευτών και γερουσιαστών, από 945 σε 600.

Παράλληλα, σε ότι αφορά τις περιφερειακές εκλογές, οι τελευταίες προβολές επί πραγματικών ψήφων, δείχνουν ότι στην Τοσκάνη προηγείται ο προοδευτικός υποψήφιος Αλφόνσο Τζάνι, και στην Απουλία, με πρωτεύουσα το Μπάρι, ο νυν κεντροαριστερός περιφερειάρχης Μικέλε Εμιλιάνο. Και στην Καμπανία, με κύρια πόλη την Νάπολη, ο περιφερειάρχης Ντε Λούκα, του Δημοκρατικού Κόμματος, ξεπερνά το 50% των ψήφων.

Η κεντροδεξιά υπερισχύσει θεαματικά, σύμφωνα πάντα με τα exit poll, στο Βένετο (με τον περιφερειάρχη της Λέγκα, Λούκα Τζάια, ο οποίος ξεπερνά το 70% των ψήφων) στην Λιγουρία με πρωτεύουσα την Γένοβα, και στην κεντρική περιοχή Μάρκε.

Ο υπουργός Εξωτερικών και πρώην ηγέτης των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, εξέφρασε μεγάλη ικανοποίησή για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, χαρακτηρίζοντάς το, «ιστορικό». «Θα έχουμε ένα κανονικό κοινοβούλιο, με λιγότερες θέσεις και προνόμια», πρόσθεσε ο Ντι Μάιο.

Ο δε γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Τζινγκαρέτι, κρίνει σαφώς ανακουφιστικά τα αποτελέσματα στην Τοσκάνη και την Απουλία, όπου μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, οι αναλυτές θεωρούσαν ότι η μάχη των δυο μεγαλύτερων παρατάξεων θα μπορούσε να κριθεί από μικρή διαφορά ψήφων. Σύμφωνα με τον Τζινγκαρέτι, « τώρα ξεκινά μια νέα περίοδος μεταρρυθμίσεων, η οποία θα πρέπει να προχωρήσει με γοργά βήματα».

Ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι, ανέβαλε τις δηλώσεις του, προγραμματισμένες για τις 6 τοπική ώρα και σύμφωνα με τους παρατηρητές, το αποτελέσματα δεν τον ικανοποιούν, διότι ήλπιζε να κερδίσει σχεδόν σε όλες τις μεγαλύτερες περιφέρειες όπου στήθηκαν οι κάλπες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...