Διαγραφή χρεών για να σωθούν οι επιχειρήσεις

Διαγραφή χρεών για να σωθούν οι επιχειρήσεις
Διαγραφή χρεών για να σωθούν οι επιχειρήσεις


30/03/2020 – 16:16

Με τη μετάθεση δανειακών και φορολογικών υποχρεώσεων δεν λύνεται κανένα πρόβλημα – Τολμηρά μέτρα τώρα, πριν βάλουν λουκέτο και μείνουν στον δρόμο εκατομμύρια άνεργοι

Αν η κυβέρνηση δεν αρχίσει να ρίχνει τώρα χρήμα με το ελικόπτερο τότε πολύ σύντομα θα μετράει εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα πτωχευμένων επιχειρήσεων και εκατομμύρια ανέργων.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την πραγματική οικονομία που βρίσκεται σε κατάσταση παραλυσίας και αν οι αρμόδιοι δεν δείξουν τόλμη και αποφασιστικότητα τότε ο πόλεμος θα έχει χαθεί και η χώρα θα βυθιστεί σε πρωτοφανή ύφεση και κρίση. Η κυβέρνηση πρέπει να προλάβει τον λεγόμενο ξαφνικό θάνατο των επιχειρήσεων οι οποίες είναι φορτωμένες με τα ειδικά δάνεια και οφειλές στο δημόσιο από τη μαύρη περίοδο των εφιαλτικών μνημονίων. Μετά το χτύπημα που δέχτηκαν από τον κορωνοϊό εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις δεν πρόκειται να ανοίξουν την επόμενη ημέρα γιατί οι αντοχές τους έχουν εξαντληθεί.

Η νέα χρηματοδότηση εγγύηση του δημοσίου σε συνδυασμό με την μεγάλη διαγραφή χρεών σε δημόσιο, ταμεία και τράπεζες είναι η μοναδική λύση για τη σωτηρία τους. Ειδικά οι επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες μα τη βαριά βιομηχανία του τουρισμού στις οποίες απασχολούνται περισσότερο από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι ή βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής. Το ίδιο συμβαίνει με όλους τους ζωτικούς τομείς της οικονομίας και κυρίως με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από το μέγεθος της οικονομικής βοήθειας που θα αποφασίσει η κυβέρνηση εξαρτάται και η επιβίωση της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στη λήψη άμεσων και τολμηρών μέτρων θα οδηγήσει το σύνολο της οικονομικής ζωής σε βαθύ τέλμα με ότι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.

Κανένα πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να αντέξει τους κραδασμούς που θα προκαλέσουν τα μαζικά λουκέτα, η εκρηκτική άνοδος της ανεργίας και η γενικευμένη φτώχεια. Το σύνολο των παραγόντων της αγοράς προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην χρηματοδότηση θα επιδεινώσει το πρόβλημα οδηγώντας σε ένα φαύλο κύκλο ο οποίος οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη χρεωκοπία. Όταν η Αμερική ρίχνει για την τόνωση της οικονομίας τρία τρισεκατομμύρια δολάρια για να μην ξεπεράσει η ύφεση τα όρια ασφάλειας και καταλήξει σε κραχ αντιλαμβάνεστε τι θα συμβεί στην Ελλάδα που η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων βρίσκεται στο κόκκινο.

Μαζί με τα μέτρα στήριξης των ελεύθερων επαγγελματιών, των γιατρών, των μηχανικών και των άνεργων που επιβάλλονται στις σημερινές συνθήκες θα πρέπει να πέσει άμεσα στην αγορά ζεστό χρήμα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Η κίνηση αυτή σε συνδυασμό με την γενναία διαγραφή χρεών από τραπεζικά δάνεια και οφειλές στο δημόσιο μπορεί να αποβούν σωτήρια στη μάχη για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...