Τα Χριστούγεννα είναι, για τους περισσότερους, η πιο σημαντική γιορτή του χρόνου. Εδώ και αρκετά χρόνια η συνήθεια που έχει ξεκινήσει από την Αμερική και τη κεντροδυτικής Ευρώπη και η οποία επιβάλλει τους στολισμούς και τις σχετικές αγορές να ξεκινούν από πολύ νωρίς, έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο. Επεκτείνοντας το φωτεινό κλίμα της γιορτής ακόμα περισσότερο.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τα Χριστούγεννα είναι και μία ευκαιρία για ένα διάλειμμα από τη δουλειά και τις υποχρεώσεις και μία κατάλληλη εποχή για ένα μεγάλο, περιπετειώδες ταξίδι που θα θυμάστε για μία ζωή. Αν αυτή τη χρονιά αυτό που αναζητάτε είναι μία μεγάλη αλλαγή, μακριά από τους παραδοσιακούς εορτασμούς, τα κάλαντα, το συνηθισμένο δείπνο της βραδιά των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς, γιατί να μην εξερευνήσετε την πιθανότητα να ταξιδέψετε σε ένα μέρος του πλανήτη με μοναδική ταυτότητα και ιστορία;

Από τον παγωμένο βόρειο πόλο και τις παγανιστικές παραδόσεις της κεντρική Ελβετίας μέχρι το μακρινό Κιότο με τους βουδιστικούς ναούς και την άγρια ομορφιά της Ζάμπια στη νότια Αφρική, παρακάτω θα βρείτε 7 εναλλακτικούς προορισμούς για χριστουγεννιάτικες αποδράσεις που διαφέρουν πάρα πολύ από την κλασική εμπειρία των γιορτών.

To φαινόμενο του βόρειου Σέλας στη Νορβηγία/Photo:Shutterstock

Tromsø, Νορβηγία

Αν για εσάς Χριστούγεννα σημαίνουν κρύο και χιόνι δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να περάσετε τις γιορτές από το πιο εξώκοσμο και παγωμένο μέρος στη γη. Τον Αρκτικό Κύκλο.

Η νησιωτική πόλη Τromsø της βορειοδυτικής Νορβηγίας, τυλιγμένη σε συνθήκη απόλυτου σκότους κατά τους χειμερινούς μήνες, ντύνεται στα γιορτινά της και μοσχοβολά μανταρίνια και χριστουγεννιάτικα μπισκότα σε κάθε μικρή γωνιά της. Τα κάλαντα γεμίζουν με τη μελωδικότητα τους τον εντυπωσιακό καθεδρικό ναό της πόλης, τη στιγμή που οι ντόπιοι τριγυρίζουν στις υπαίθριες αγορές πλημμυρισμένες από παιχνίδια, διακοσμητικά και νόστιμες λιχουδιές. Αν βρεθείτε εκεί μην παραλείψετε να πιείτε μία κούπα γεμάτη από ζεστό λικέρ μούρων, το οποίο θα σας ζεστάνει τόσο το σώμα όσο και την καρδιά.

Κι αν η ιδέα του να περάσετε αρκετές ημέρες μέσα σε απόλυτο σκοτάδι σας τρομάζει, σκεφτείτε το εξής: Εάν είστε λίγο τυχεροί μπορεί να θαυμάσετε από κοντά το μοναδικής ομορφιάς φαινόμενο του βόρειου Σέλας, κάτι για το οποίο χιλιάδες κόσμου ταξιδεύει κάθε χρόνο στον ψυχρό βόρειο πόλο. Αν είστε υπομονετικοί και περιμένετε καρτερικά από τις 6 το απόγευμα έως τις 12 τη νύχτα τότε είναι πολύ πιθανό να δείτε να εμφανίζονται μπροστά στα μάτια σας θαυμάσιες λάμψεις, σαν πολύχρωμες ακτίνες στον ουρανό, ένα σπάνιο θέαμα που μοιάζει με παραίσθηση ή θαύμα κι, όμως, είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Στο μικρό χωριό Küssnacht ο Άγιος Βασίλης είναι το ανεπιθύμητο πρόσωπο που οι κάτοικοι επιθυμούν να «ξορκίσουν» μακριά/Photo:Shutterstock

Küssnacht, Ελβετία

Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, κάθε παραμονή Χριστουγέννων, ο Άγιος Βασίλης είναι κάτι περισσότερο από καλοδεχούμενος. Τα μικρά παιδιά τον περιμένουν με γλυκίσματα και ένα ποτήρι γάλα πλάι στο δέντρο, ανυπομονώντας για τα δώρα τους. Παρόλα αυτά στο μικρό χωριό Küssnacht στην κεντρική Ελβετία, στη βόρια πλευρά της λίμνης Λουκέρνη, ο Άγιος Βασίλης είναι το ανεπιθύμητο πρόσωπο που οι κάτοικοι επιθυμούν να «ξορκίσουν» μακριά, τηρώντας ένα αρκετά παράξενο έθιμο που έχει τις ρίζες του στα μεσαιωνικά χρόνια.

Έτσι αν βρεθείτε εκεί λίγες ημέρες πριν τις γιορτές, και συγκεκριμένα στις 5 Δεκεμβρίου, θα ζήσετε από κοντά αυτή την ασυνήθιστη και ιδιαίτερη παράδοση με χιλιάδες κόσμου να συγκεντρώνεται προκειμένου να διώξει τον αγαπημένο άγιο των παιδιών μακριά από το Küssnacht. Το παγανιστικό αυτό έθιμο ήταν τόσο ακραίο και ενοχλητικό που απαγορεύτηκε το 1700 για να επανέλθει δριμύτερο έναν αιώνα αργότερα καθώς ο Saint Nick (Άγιος Νικόλαος) ήρθε για να πάρει και επίσημα τη θέση του δωροκουβαλητή των γιορτών. Σήμερα η ολονύχτια διαδικασία «εξορκισμού» περιλαμβάνει μία μεγάλη παρέλαση με κόρνες, κεριά και κουδουνάκια, καθώς οι κάτοικοι του χωριού απομακρύνουν τον αιρετικό Άγιο Βασίλη και τα «σκοτεινά» ξωτικά του από τον τόπο τους.

To International Festival of Sahara προσελκύει κάθε χρόνο επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο που φτάνουν στη Douz για να γίνουν ένα με τους νομάδες της ερήμου/Photo:Shutterstock

Douz, Τυνησία

Οι φανατικοί της σειράς ταινιών Star Wars γνωρίζουν καλά τη Douz καθώς εκεί στήθηκε το σκηνικό για αρκετές σκηνές στις τελευταίες ταινίες της εξαλογίας, ωστόσο, αυτή η μικρή πόλη της Τυνησίας, γνωστή και ως «έξοδος προς τη Σαχάρα», είναι διάσημη στους λάτρεις της περιπέτειας εξαιτίας ενός φεστιβάλ που διοργανώνεται στην έρημο τις τέσσερις τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη.

Βέβαια, εδώ δεν θα δείτε ίχνος χριστουγεννιάτικου στολισμού, ούτε θα ακούσετε κάλαντα και ευχές για ευτυχισμένες γιορτές. Ωστόσο, το International Festival of Sahara προσελκύει κάθε χρόνο επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο που φτάνουν στη Douz για να γίνουν ένα με τους νομάδες της ερήμου, να απολαύσουν το διάσημο τουρνουά χόκεϊ στην έρημο, να κάνουν μία βόλτα πάνω σε καμήλα, να φάνε άπλετο παραδοσιακό φαγητό, να αγοράσουν χειροποίητα προϊόντα και γίνουν έναν με τον αέρα του πολύχρωμου πανηγυριού.

Oι κάτοικοι της πόλης περνούν το υπόλοιπο της ημέρας των Χριστουγέννων κάνοντας πεζοπορία στο βουνό Arashiyama/Photo:Shutterstock

Κyoto, Ιαπωνία

Με την πόλη να αποτελεί την καρδιά του ιαπωνικού Βουδισμού μπορείτε εύκολα να καταλάβετε ότι τα Χριστούγεννα που θα ζήσετε στο Κιότο θα είναι πολύ διαφορετικά απ’ όλα τα υπόλοιπα. Εδώ, η φιλοσοφία του εορτασμού πηγάζει από την έννοια της ουσιαστικής αγάπης, και υπό αυτή την έννοια συνδέεται έντονα με τη δική μας, χριστουγεννιάτικη γιορτή.

Στο Κιότο οι στολισμοί είναι γεμάτοι χρώματα, έντονοι και μεγαλειώδεις, ενώ ζευγάρι περνούν το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων αγκαλιά σε δρόμους και πλατείες, σε ρομαντικά εστιατόρια και ξενοδοχεία γιορτάζοντας τον μεγάλο έρωτα τους. Tην ίδια στιγμή, στις 25 Δεκεμβρίου, στα περίχωρα και συγκεκριμένα στον ναό Chion-in μία συγκινητική τελετή που αφορά στη γέννηση του Βουδισμού καθηλώνει τους επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο μία διαφορετική κουλτούρα από τη δική τους. Παραδοσιακά, οι κάτοικοι της πόλης περνούν το υπόλοιπο της ημέρας των Χριστουγέννων κάνοντας πεζοπορία στο βουνό Arashiyama, σε ένα μυσταγωγικό μέρος όπου τα μπαμπού είναι θεόρατα και το τοπίο ένα από τα πιο συγκλονιστικά που θα αντικρύσετε ποτέ στη ζωή σας.

Χριστούγεννα στη Χαβάη σημαίνει ότι θα συμμετάσχετε σε ένα ατελείωτο πάρτι από εκδηλώσεις, παρελάσεις, στολισμούς και πυροτεχνήματα, τα οποία διαρκούν ολόκληρο τον Δεκέμβριο/Photo:Shuttestock

Honolulu, Χαβάη

Στο συλλογικό ασυνείδητο η Χαβάη είναι συνώνυμο του απόλυτου εξωτικού προορισμού. Στην πιο απομακρυσμένη πολιτεία των Η.Π.Α. οι εορτασμοί των Χριστουγέννων είναι εντυπωσιακοί και λαμπεροί, αλλά με μία καλοκαιρινή, παιχνιδιάρικη διάθεση. Οι ντόπιοι λατρεύουν την περίοδο των γιορτών και έτσι κάνουν ό,τι μπορούν για να την επεκτείνουν όσο περισσότερο γίνεται. Έτσι Χριστούγεννα στη Χαβάη σημαίνει ότι θα συμμετάσχετε σε ένα ατελείωτο πάρτι από εκδηλώσεις, παρελάσεις, στολισμούς και πυροτεχνήματα, τα οποία διαρκούν ολόκληρο τον Δεκέμβριο.

Επιπλέον, πουθενά αλλού δεν θα συναντήσετε Άγιο Βασίλη τόσο χαλαρό, ηλιόλουστο και ντυμένο με κόκκινη βερμούδα και σαγιονάρες αντί για την κλασική κόκκινη, χειμωνιάτικη στολή και τις βαριές του μπότες. Την περίοδο των γιορτών στη Χονολουλού θα κάνετε αμέτρητες βόλτες στην παραλία, θα κολυμπήσετε πλάι σε δελφίνια και θα χορέψετε μέχρι πρωίας, έχοντας λουλουδιαστές γιρλάντες περασμένες γύρω από τον λαιμό.

Οι καταρράκτες της Βικτόρια στη Ζάμπια/Photo:Shutterstock

Livingstone, Ζάμπια

Τα Χριστούγεννα στο Livingstone στο νότιο τμήμα της Ζάμπια συνοδεύονται από όλους τους παραδοσιακούς εορτασμούς που έχουμε συνηθίσει σε οποιαδήποτε χριστιανική πόλη του πλανήτη. Κάλαντα, στολισμοί και προσμονή για τη γέννηση του θεανθρώπου βρίσκονται στο επίκεντρο των γιορτών, το ίδιο και η καθιερωμένη ανταλλαγή δώρων το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων.

Ωστόσο, ένα ταξίδι στην όμορφη χώρα της νότιας Αφρικής σημαίνει παράλληλα και μία επίσκεψη στο μεγαλύτερο αξιοθέατο της Ζάμπια, το οποίο αποτελεί ταυτόχρονα και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στο Mosi-oa-Tunya National Park θα μπορέσετε να δείτε τους υπέροχους καταρράκτες της Βικτόρια, από τους μεγαλύτερους στον κόσμο με πλάτος 1,708 μέτρα, και να περιπλανηθείτε στη ζούγκλα ανάμεσα σε καμηλοπαρδάλεις, ρινόκερους, ζέβρες και ιπποπόταμους. Καθώς η Ζάμπια δεν είναι μία χώρα με μεγάλο τουρισμό, εδώ θα μπορέσετε να απολαύσετε μία μοναδική εμπειρία μακριά από πλήθος κόσμου να στριμώχνεται για μία φωτογραφία με φόντο τους επιβλητικούς, φωτογενείς καταρράκτες.

Η όπερα του Σίδνεϋ/Photo:unsplash
Photo:unsplash

Sydney, Αυστραλία

Αν και Χριστούγεννα στην Αυστραλία σημαίνουν παραλία και καλοκαίρι αυτό δεν σημαίνει ότι οι εορτασμοί στη μεγάλη πόλη του Σίδνεϋ έχoυν οτιδήποτε να ζηλέψουν από τους ζεστούς, εγκάρδιους και παραδοσιακούς εορτασμούς σε οποιαδήποτε χώρα της κεντρικής Ευρώπης.

Εδώ θα ακούσετε χορωδίες να ψέλνουν τα κάλαντα σε πολυσύχναστα σημεία της πόλης, θα δοκιμάσετε χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, θα αγοράσετε τα δώρα σας στην τεράστια, πεζοδρομημένη αγορά του Pitt Street Mall και θα μπείτε στο πνεύμα των γιορτών, φορώντας κοντομάνικα μπλουζάκια και σορτσάκια. Εννοείται ότι μία βουτιά στην παραλία Bondi είναι must για να δείτε πλήθος κόσμου να κάνει ηλιοθεραπεία με μαγιό και κόκκινους αγιοβασιλιάτικους σκούφους κάτω από γιορτινά γκι ή να δοκιμάζει τις ικανότητες του στο surfing μέχρι να έρθει η ώρα για το χριστουγεννιάτικο δείπνο.

Πηγή travel.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...