Διπλή πρόκληση της Τουρκίας: Εξέδωσε νέα Navtex και ζητά… την αποστρατιωτικοποίηση των Ψαρών!

Διπλή πρόκληση της Τουρκίας: Εξέδωσε νέα Navtex και ζητά… την αποστρατιωτικοποίηση των Ψαρών!

ορουκ

Με νέα Navtex που εξέδωσε η Τουρκία, οι έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο παρατείνονται μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα αξιώνει την αποστρατιωτικοποίηση των Ψαρών.

Το τουρκικό Γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας της Σμύρνης εξέδωσε νέες NAVTEX, με τις οποίες η Τουρκία ζητά την αποστρατιωτικοποίηση και των Ψαρών, εκτός της Λήμνου, της Σαμοθράκης και του Άη Στράτη, όπως έγινε γνωστό χτες.

Η Άγκυρα, όπως ακριβώς με τα άλλα τρία ελληνικά νησιά χτες, αξιώνει την αποστρατιωτικοποίηση και των Ψαρών, επικαλούμενη τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Παράλληλα, γύρω στις 05:00 τα ξημερώματα, το Oruc Reis και τα τουρκικά πολεμικά που το συνοδεύουν, αναμένεται να φτάσουν ξανά κοντά στο Καστελλόριζο, δεδομένης της ταχύτητας που κινούνται τώρα.

Όπως έγινε γνωστό, τo βράδυ της Τετάρτης το Oruc Reis βρισκόταν σε απόσταση 40 ναυτικών μιλίων από το ελληνικό ακριτικό νησί.

Την ίδια στιγμή, ο ελληνικός στόλος του Πολεμικού Ναυτικού είναι σε πλήρη ετοιμότητα και έχει υψώσει τείχος προστασίας γύρω από το σύμπλεγμα της Μεγίστης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την πάγια θέση της Άγκυρας, η Ελλάδα οφείλει –στη βάση του διεθνούς δικαίου– να μη διαθέτει στρατεύματα σε συνολικά 23 νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Πρόκειται συγκεκριμένα, για τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, την Ικαρία, τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη, καθώς και τα νησιά των Δωδεκανήσων – Αστυπάλαια, Ρόδο, Χάλκη, Κάρπαθο, Κάσο, Τήλο, Νίσυρος, Κάλυμνο, Αγαθονήσι, Λέρο, Λειψούς, Ψέριμο, Πάτμο, Σύμη, Κω και Καστελλόριζο.

Ωστόσο –σύμφωνα πάντα με την γειτονική χώρα– αυτό ισχύει σε μόλις επτά, καθώς στα υπόλοιπα 16 υπάρχει παρουσία του ελληνικού στρατού.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...